Så vad handlar det om egentligen? Jo, grundläggande fysik. Varje atom består av positivt laddade protoner och negativt laddade elektroner. Om du tar en ballong och gnider den mot ditt torra hår så kommer en del av elektronerna i håret att hoppa över till atomerna i ballongen och på det sättet göra den negativt laddad. Samtidigt är vare sig gummit i ballongen eller håret elektriskt ledande, så laddningen stannar kvar. Så fort du nuddar ballongen mot något som är jordat – ett vattenburet element till exempel – så utjämnas laddningen.

Blixtar och dunder
Ju större laddning, desto våldsammare blir urladdningen. Statisk elektricitet går hela skalan från till exempel just
ballonger till atmos­färiska blixtar, som ju kan elda upp vilken joggare som helst på en mikrosekund. Och laserskrivare är beroende av statisk elektri­citet för att samla upp färgpartiklar på sin trumma. Inom industrin används principen för allt från pakettejpande till att samla upp konstruktionsdamm.

Och det behövs inga ballonger. Det går lika bra med fel sorts skor mot fel sorts golv (det finns ett skäl till att väldigt få datorbyggare har heltäckningsmattor), fel sorts bord mot fel sorters tröjor eller fel tröjor över huvud taget. Till och med luftfuktigheten spelar roll. Alla webbhotell fuktar luften rejält inne i serverhallen. Blir luften torr alstras det lättare statisk elektricitet.

Problemen uppstår på allvar när man blandar in fler föremål som elektriciteten måste passera igenom. En dator till exempel.

Upp till 20 000 volt
Enligt experterna är olika komponenter olika känsliga för statiska urladdningar. Hård­diskar är speciellt känsliga, eftersom ur­laddningen ofta passerar genom själva lagrings­mediet. Eftersom hårddiskar arbetar med elektro­magnetism kan elchocken helt enkelt ändra ytan på skivorna, och hela hårddisken blir oläsbar. Omformater­bar visserligen, men innehållet försvinner.

Minneskretsar är också känsliga då, till­verkningsprocessen gör att de mikro­meterstora ledarna i kretsarna blir känsligare för överslag.

Omkring 200 volt kan skada en krets så att den slutar fungera. En sådan stöt märker du inte ens. Känner du att du får en stöt var urladdningen antagligen starkare än 2 000 volt. Laddar du upp dig ordentligt innan du rör vid en komponent, till exempel genom att gå runt i filttofflor på en heltäckningsmatta i några minuter, kan du komma upp i det tiodubbla, eller omkring 20 000 volt. Det är samma spänning som i ett elstängsel. Strömstyrkan, antalet ampere, är förstås låg, så någon risk att skada sig är det inte. Men man kan få sig en rejäl kyss.

Chefen dödade kretskort
Reinhold Rutks är vd för Swedish Electrostatics, ett företag som hjälper indus­t­rin att komma till rätta med statisk elektricitet. Att statisk elektricitet skulle vara en myt stämmer inte alls, säger han.

– Inte alls. Människan är en utmärkt kondensator, det kan bli stora urladdningar, upp till 20 000 volt.

Inom industrin är kraven stora.
– Egentligen ska du ha speciell beläggning på arbetsbänken, sitta på en stol med sits och ryggdyna i halvledande material, ha rätt skor och en antistatmatta. Till och med hjulen till stolen ska vara tillverkade i ett speciellt material.

Med fel förutsättningar kan resultaten bli katastrofala.
– Vi hade en kund för ett par år sedan som tillverkade modem. Och så fort chefen närmade sig arbetsbänkarna så steg felprocenten. Vi mätte upp lokalen och upptäckte att chefen laddade upp sig med flera tusen volt. Varje gång han gick ut i förrådet för att hämta nya kretskort dog 80 procent av dem.

Nästa sida:
Så gick vårt test - läs om hur vi utmanar komponenterna en efter en!

Webb-tv: Se filmen från vårt test

Fakta

Ska man vara realistisk så är det väldigt få människor som går omkring i päls- och glasmaterial inomhus. Du ska ha en väldig otur om du ska få komponenter att gå sönder av statisk elektricitet, eftersom det krävs en rejäl uppladdning.

Däremot kan du faktiskt skada dina datorgrejer utan att du vet om det. Det kan räcka med väldigt liten strömstyrka för att en av alla miljoner mikrometersmå ledare inuti en krets ska ta illa upp. Tittar du i ett starkt mikroskåp kan du se hur det bildas en liten svart krater där strömöverslaget skett. Den ökar motståndet, och kan faktiskt göra så att datorn går långsammare. Men framför allt minskar livslängden drastiskt. Belastningen på kretsen ökar där motståndet är stort, och till slut kan ledaren brista.

Alltså är det en bra idé att skydda sig så länge det är möjligt. Att nudda ett element eller datorns chassi är en bra början, men risken är att den statiska elektriciteten byggs upp igen efter ett tag. Ett enkelt ESD handledsband är en billig försäkring.

Här är nio sätt att undvika statiska urladdningar

  • Jorda dig alltid genom att ta i en vattenkran eller i diskbänken.
  • Arbeta gärna med diskbänken som underlag. Se till att koppla ur strömmen till datorn först.
  • Undvik kläder i konstfibermaterial. Superunderställ är det klassiska exemplet på olämplig klädsel vid dator­arbete.
  • Undvik raggsockor i kombination med mattor.
  • Undvik mattor i kombination med vad som helst.
  • Vidrör aldrig en elektronisk komponent utan att ladda ur dig först genom att ta i metall.
  • För att vara helt säker, använd ett ESD-armband. Finns på Clas Ohlson för 129 kronor, eller i närmaste datorbutik.
  • Kontrollera att garantin på datorn inte upphör att gälla om du öppnar datorlådan.
  • Var extra försiktig när du hanterar hårddiskar och minneskretsar.