Kan du tänka dig att gifta dig med en robot? För de flesta låter det alldeles säkert som science fiction, men enligt David Levy, forskare inom artificiell intelligens vid Maastricht universitet i Nederländerna, lär det snart bli verklighet.

Han menar att forskningen kring robotar och artificiell intelligens gjort stora framsteg och framtidens robotar kommer inte att vara stela maskiner med datorlika röster. I stället ser han framför sig människoliknande maskiner som människor kan relatera till, bli kära i och till och med gifta sig med.

– Det började med robotar i fabriker för att tillverka bilar, det finns redan enkla robothundar och vi jobbar just nu på robotar för att ta hand om våra äldre. Vi kommer att få relationer till robotar, något som sedan kan utvecklas till kärleksfulla och till och med sexuella förhållanden, berättar Levy i ett uttalande som kanske kan verka provocerande.

Levy menar dock att dessa scenarion är närmare än många tror och att människor kommer att inleda sexuella förhållanden med robotar redan inom fem år. Ytterligare kanske tjugo år senare påstår Levy att vi kommer att kunna ha riktiga konversationer med robotar.

David Levy är sedan tidigare ett känt namn inom schackvärlden, där han vunnit flera mästerskap, skrivit ett tiotal böcker och arbetat med schackprogram för datorer.

Läs mer om Levys framtidsscenario och hans nya bok ”Love and sex with robots” hos PC World.

Läs mer
Alla artiklar om forskning och ny teknik – pcforalla.se/forskning