För några veckor sedan rapporterade vi om brittiska musikgruppen Radiohead, som gjort sig fri från skivbolag och släppt sin nya skiva direkt på nätet. Dessutom fick fansen själva bestämma hur mycket de ville betala för skivan och den som ville kunde ladda ned skivan helt gratis.

Det här beslutet tycks ha skapat en trend i branschen och det rapporteras nu om fler som väljer att gå samma väg.

Ett exempel är artisten och skådespelaren Saul Williams vars senaste album, The Rise and Fall of Niggy Tardust, kommer att släppas gratis i mp3-format. Den som vill ladda ned musiken i högre kvalitet får betala fem dollar.

Albumet är producerat av Trent Reznor, frontmannen i Nine Inch Nails, ett band som tidigare upprört skivbolagen genom att sprida sin nya musik gratis och nyligen meddelade Trent Reznor att de helt gjort sig fria från skivbolag.

– Vi hade tidigare pratat om att släppa albumet gratis och när vi hörde vad Radiohead hade gjort bestämde vi oss för att pröva en liknande modell, berättar Trent Reznor för Reuters.

Reznor har tidigare avslöjat att han är intresserad av teknik och dessutom erkänt att han använt fildelningsnätverk för att ladda ned musik. Exempelvis var han medlem i den stora torrenttrackern Oink, som nyligen stängdes ned efter en polisrazzia.

Det är inte bara artister som prövar den här nya distributionsformen. Det prisbelönta amerikanska magasinet Paste, som skriver om musik, film och kultur, har valt samma metod. Under devisen ”Help us lose a lot of money!” låter de nämligen läsarna själva bestämma priset på en årsprenumeration.

Läs mer
Alla artiklar om internet och webbtjänster – pcforalla.se/internet