Länge ryktades det om att Google planerade att släppa en egen mobiltelefon. Det visade sig att sökjätten istället planerade att fokusera på det den gör bäst – program och tjänster.

Igår presenterades projektet Android, en helt ny teknisk plattform för operativsystem i mobiltelefoner som ska konkurrera med Windows Mobile och Symbian. Plattformen ska vara helt öppen, så att vilken tillverkare som helst ska kunna utnyttja den hur som helst.

Och mycket talar för att Android kommer att få mycket stort genomslag. Bakom satsningen står några av världens största tillverkare och operatörer, bland annat Samsung, Motorola, LG, HTC, Intel, NTT Docomo och T-Mobile.

Men vad innebär det här egentligen? Hur coola blir telefonerna, och när går de att köpa? PC för Alla reder ut begreppen, och svarar på de tio vanligaste frågorna om Android.

Vad var det som lanserades härmodagen?
En teknisk plattform som kallas Android, och en samarbetsorganisation som heter Open Handset Alliance, som ska utveckla plattformen.

Vad är egentligen Android?
En Linux-baserad teknik som Google hoppas ska ligga som grund i framtida mobiltelefoner. Android kommer att konkurrera med bland annat Windows Mobile, Symbian och OS X som finns i Iphone.

Betyder det här att det inte kommer någon telefon från Google?
Det är inte uteslutet, men det lär inte dyka upp någon i den närmaste framtiden. Googles vd Eric Schmidt sa varken bu eller bä vid lanseringen häromdagen. Istället sa han att det förmodligen kommer att släppas en massa ”Google-telefoner” från olika tillverkare.

Plattformen utvecklas av Open Handset Alliance (OHA) som består av 34 olika företag inom mobilbranschen. Android kommer att bygga på öppen källkod, vilket betyder att vem som helst får lov att anpassa systemet efter sina egna behov, precis som Linux-operativsystemen för pc-datorer.

När kommer det mobiltelefoner med Android-systemet?
De första telefonerna beräknas släppas under andra halvåret 2008. HTC har meddelat att de tänker släppa sin första Android-telefon då, som kommer att ha både en stor tryckkänslig skärm och ett fullt tangentbord. Även Motorola planerar telefoner med systemet.

På vilket sätt skiljer Android sig från befintliga smartphones?
Enligt Google kommer Android att kunna hantera allt webbinnehåll som din vanliga dator fixar. Idag går det inte att köra komplexa webbprogram eller flashinnehåll i de flesta mobiler. Det skulle innebära att bland annat internetbaserade ordbehandlare och kartprogram funkar mobilt, vilket så klart också förklarar Googles intresse i det här.

Varför är Andriod bättre än nuvarande mobila operativsystem, som Windows Mobile?
Eftersom det bygger på öppen källkod blir det lättare för utvecklare att skapa innovativa program och tjänster till det.

Kommer operatörerna att kunna låsa möjligheterna att installera häftiga program på Android-telefonerna?
Eftersom vem som helst kan modifiera Andoid-systemet efter egna behov, står det operatörerna fritt att göra hur de vill. Till exempel skulle de kunna spärra möjligheten att installera ip-telefoniprogram, som riskerar att konkurrera med deras egen verksamhet. Om de kommer att göra det får vi vänta och se.

Kommer jag själv att kunna anpassa Andriod-systemet hur jag vill?
I teorin, ja. Såvida inte operatören eller telefontillverkaren spärrat den möjligheten i just din telefon.

Vad kommer vi att få se för coola program till Android-telefonerna?
Allt möjligt. Redan idag har företag meddelat att de planerar tjänster som automatiskt hittar recensioner av restauranger i närheten, eller som kopplar ihop foton du tar med telefonens kamera till folk i din telefonbok. Och det lär bara vara början...

Vilka företag är med i Open Handset Alliance?
OHA består av 34 företag inom mobil- och it-industrin, bland annat några av världens största telefontillverkare och operatörer. Här är hela listan på företag:
Aplix
Ascender Corporation
Audience
Broadcom
China Mobile
eBay
Esmertec
Google
HTC
Intel
KDDI
LivingImage
LG
Marvell
Motorola
NMS Communications
Noser
NTT DoCoMo
Nuance
Nvidia
PacketVideo
Qualcomm
Samsung
SiRF
SkyPop
SONiVOX
Sprint Nextel
Synaptics
TAT - The Astonishing Tribe
Telecom Italia
Telefonica
Texas Instruments
T-Mobile
Wind River

Läs mer
Alla artiklar om mobiltelefoni – pcforalla.se/mobiltelefoni