Att barn spelar lite datorspel innan de går och lägger sig kan vara betydligt farligare än man kanske tror. Vid universitetet tyska sport-universitetet i Köln har man nämligen undersökt hur actionfyllda datorspel påverkar människor och resultaten är oroväckande. Både sömnen och minnet påverkades negativt av datorspelandet, rapporterar Reuters.

Doktor Markus Dworak undersökte friska pojkar mellan 12 och 14 år som tidigare inte rapporterat sömnproblem och som inte någon medicin. Barnen fick antingen spela bilspelet Need for Speed i en timme eller titta på en ”spännande” film. Detta gjordes två timmar innan de skulle sova.

Undersökningen visade att efter att pojkarna spelat datorspel försämrades sömnen; det tog längre tid att somna och de tillbringade mindre tid i de sömncykler där hjärnan bearbetar minnen. Dessutom uppmättes ett försämrat minne efter att ha spelat datorspel en timme.

De pojkar som tittat på film visade inte några av dessa symptom, något som man misstänker kan bero på att filmerna inte var ”tillräckligt spännande” eftersom pojkarna svarade att filmerna inte var särskilt fängslande.

Läs mer
Alla artiklar om forskning och ny teknik – pcforalla.se/forskning