Det är dyrt att köpa tomma dvd-skivor. Den svenska ”dvd-skatten” gör att tomma skivor kostar dubbelt så mycket som i våra grannländer.

Medan ett 100-pack billiga dvd-skivor kostar cirka 600 kronor i en svensk nätbutik går det att få dem för under 200 kronor i exempelvis Tyskland eller Storbritannien.

Förklaringen ligger i den svenska privatkopieringsersättningen. För varje tom dvd-skiva du köper tillkommer en avgift på 3:25 kronor som går till musiker, skådespelare och andra upphovsmän.

– Ersättningen ska kompensera upphovsmännen för den tillåtna privatkopiering som sker, förklarar Hans-Olof Dahlén på Copyswede.

Copyswede är den paraplyorganisation som drar in pengarna och fördelar dem till upphovsmännen. För även om det är politikerna som har beslutat om ersättningen, och även om den fungerar som en skatt, hanteras den alltså inte av Skatteverket.

Högre än alkoholskatten
Eftersom priset på tomma dvd-skivor har rasat medan avgiften ligger fast står den för en allt större del av priset, det visar PC för Allas undersökning.

Av de 600 kronor som ett 100-pack kostar i Sverige ligger privatkopieringsersättningen på 325 kronor och momsen på 120 kronor, alltså tillsammans 74 procent av priset.
Den som i stället använder de 600 kronorna för att köpa en flaska fin whisky för 600 kronor behöver bara betala 140 kronor i alkoholskatt och 120 kronor i moms, alltså bara 43 procent.

"En bra lösning"
Trots den höga kassettersättningen finns det inget starkt motstånd från konsumenterna, och det är inte många som hör av sig till Copyswede för att uttrycka sitt missnöje.
– Jag tror att konsumenterna ser det som en bra lösning, säger Hans-Olof Dahlén. De tycker privatkopieringsersättningen är bättre än olika kopieringsskydd.

Bo Rydin har däremot en annan åsikt. Han är vd för Inspelningsmediainstitutet, som är en branschorganisation för dem som tillverkar och importerar cd- och dvd-skivor.
– Det är ett problem, eftersom svenska leverantörer mister en del av sin försäljning.

Bo Rydin skulle hellre se samma lösning på problemet som Norge har valt:
– Där har man ingen privatkopierings­ersättning. I stället får upphovsmännen ersättning direkt från staten.

Men någon förändring av det svenska systemet, som infördes av socialdemokraterna, är inte aktuell.
– Nej, regeringen har inte sett någon anledning att ändra reglerna, säger Jeanette Mattsson som är pressassistent åt justitieminister Beatrice Ask.

Blu-ray är gratis
Något som däremot kan komma att förändras är ersättningens storlek. Copyswede och IMI förhandlar med jämna mellanrum om avgiftsnivåerna. Vid nästa förhandling är det exempelvis troligt att det även införs avgift för de nya lagringsskivorna blu-ray och hd-dvd. I dagsläget är de nämligen helt fria.

– Än så länge har det inte varit aktuellt att ta ersättning för blu-ray och hd-dvd, säger Hans-Olof Dahlén på Copyswede.

Däremot finns det mycket annat som vi betalar privatkopieringsersättning för. Som du ser i faktarutan måste vi betala ersättning för mp3-spelare och hårddisk­video medan mobiltelefoner och handdatorer är avgiftsfria.

– Privatersättningen ska utgå på produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering, säger Hans-Olof Dahlén.

Systemet kan verka rörigt, men eftersom det är distributörerna som ska betala avgiften behöver en enskild konsument inte bry sig om den. Privatkopieringsersättningen är alltid inbakad i priset.

Även för säkerhetskopior
Den som privatkopierar musik ska ersätta upphovsmännen för deras förluster. Det är tanken bakom systemet. Problemet är att det även drabbar alla som använder tomma dvd- och cd-skivor för andra ändamål. Även den som säkerhetskopierar sina Word-filer eller lagrar privata digitalbilder på dvd måste alltså betala.

Hans-Olof Dahlén på Copyswede är medveten om problemet, men tycker ändå att systemet är rimligt.

– En stor del av dvd-skivorna används för privatkopiering. Det ökar försäljningen och pressar priserna – och det gynnar alla som köper tomma dvd-skivor, säger han.

Han understryker samtidigt att företag inte behöver betala privatkopieringsersättningen. Den som använder dvd eller cd i sin näringsverksamhet kan slippa genom att ladda hem en blankett från Copyswedes hemsida.

Men även privatpersoner kan slippa betala. Det finns nämligen inget som hindrar att vi svenskar köper dvd-skivor via länder med lägre privatkopieringersättning.
– Vi är ett tyskt företag och är underställt tysk lagstiftning, säger Flemming Pedersen som är vd på nätbutiken Wesellcd.
Så länge vi kunder näthandlar i andra EU-länder tillkommer varken skatt, tull eller avgifter. EU:s fria rörlighet gör det lika enkelt att nätshoppa i Tyskland och Storbritannien som i Sverige.

Fullt lagligt

Flera av de utländska nätbutikerna, till exempel Wesellcd, har skapat svenskspråkiga sajter och tar betalt i kronor. PC för Alla har testat fem sådana, och det fungerade utmärkt. Den enda skillnaden mot att handla i en svensk nätbutik är att paketet kommer från utlandet och att leveransen tar lite längre tid. Men det finns inga juridiska hinder.

– Nej, det är fullt lagligt i utlandet, försäkrar Hans-Olof Dahlén på Copyswede.

Att flytta en svensk butik till utlandet bara för att komma undan svenska avgifter kan visserligen vara olagligt, men det är aldrig konsumenten som bryter mot lagen. Om det skulle visa sig att privatkopieringsersättningen måste betalas är det företaget som måste göra det.

Och Hans-Olof Dahlén tycker inte heller det är moraliskt fel att handla i utländska nätbutiker
– Det är ju inte konsumenten som smiter undan, säger han. Systemet är uppbyggt så att det är butiken som ansvarar för att ersättningen ska betalas.

Fakta

PC för Alla har testat fem utländska webbutiker som säljer billiga dvd-skivor.

Discsonline (Betyg: 7)
www.discsonline.se

Dvdmarknaden (Betyg: 8)
www.dvdmarknaden.com

Medieshoppen (Betyg: 6)
www.medieshoppen.se

Polkapig (Betyg: 6)
www.polkapig.com

Wesellcd (Betyg: 7)
www.wesellcd.com

Läs hela testet i PC för Alla 11 som finns i kiosk den 20 november - eller köp den i digital form här

Cd-skivor (1-1:60 kronor)
För en vanlig tom cd-skiva är privatkopierings­ersättningen 1 krona. Cd-rw-skivor, alltså sådana som går att skriva på flera gånger är lite dyrare. Här ligger ersättningen på 1:60 kronor.

Dvd-skivor (3:25-5:88 kronor)
Precis som för cd är ersättningen för dvd-skivor uppdelad på två: Vanliga dvd-skivor har en privatkopieringsersättning på 3:25 kronor medan den ligger på 5:20 kr för rw-skivor. En dvd med dubbla lager har en högre privatkopieringsersättning än vanliga dvd-skivor: 5:88 kronor.

Blu-ray (gratis)
För de nya högupplösta formaten blu-ray och hd-dvd tas det än så länge inte ut någon privatkopieringsersättning över huvud taget.

Mp3-spelare (3:50 kronor/GB)
Små bärbara mediespelare har en privatkopieringsersättning på 3:50 kronor per gigabyte information – om den kan spela upp video. Är det bara musikspelare blir privatkopieringsersättning i stället 4 kronor per gigabyte. För exempelvis Sonys Walkman på 8 gigabyte får du alltså betala 28 kronor.

Musikmobil (gratis)
Den som köper en mobiltelefon behöver inte betala någon privatkopieringsersättning, inte ens om den heter Walkman och marknadsförs som en musikmobil.

Videospelare (200-350 kronor)
För Ipod Classic och andra videospelare med stor lagrings­ kapacitet ligger privatkopieringsersättning på 200 kronor (mellan 58 och 80 gigabyte), 275 kronor (mellan 81 och 250 GB) och 350 kronor för ännu större lagringsutrymme. Hårddiskvideo, settop-boxar och liknande prylar har samma privatkopieringsersättning som mediespelarna ovan.

Handdator (gratis)
Trots att det går att spela både musik och film i en handdator är privatkopierings­ersättning 0 kronor. Samma sak gäller för alla sorters datorer.