Acer – mycket pc för pengarna
Efter att ha startat Acers dator första gången är jag smått hysterisk. Från den ­första välkomstskärmen till dess att datorn faktiskt går att använda till något annat än att titta på, hinner det gå mer än två timmar. Och när Windows till slut kommer igång tar det ytterligare drygt en timme av icke-produktivitet innan alla drivrutiner är installerade – ett irriterande installationsfönster dyker upp och räknar tårdrypande långsamt från 1 till 22. Varje steg tar tio minuter, och totalt måste du genomlida tre separata installationsprocesser.

När installationsprocessen till slut är avklarad har du riktigt mycket dator för pengarna. Skärmen är rejäl, har bra kontrast och stort färgomfång. För att Windows Vista ska komma till sin rätt behövs verkligen en stor skärm – annars blir Sidpanelen mest en onödig prestandabov.

Acers maskin klarade inte av att köra vårt 3d-testprogram. Det är inget ovanligt hos enklare bärbara datorer, och innebär inte nödvändigtvis att datorn inte klarar av enklare 3d-spel, men det är en varningssignal. Men prestanda är bra i övrigt, och en bra skärm ger ett hyggligt totalbetyg.

Det är också bra att Acer redan i sin budgetmodell petar in två gigabyte internminne. Det behövs verkligen, och det märks en tydlig skillnad bara i responsen vid vanligt kontorsarbete. Allting går lite snabbare, och hårddisken behöver inte väckas till liv vid varje litet knapptryck. Mycket bra!

Betyg:  (7 av 10)Lenovo klarar inte dagens krav
Det finns en poäng med enkla och billiga datorer – de uppfyller ett stort behov bland alla datorköpare. Men det gäller ändå
att köpa en dator som uppfyller kraven på en modern dator. Lenovo 300 N100 duger bra som ”surf- och betala räkningar”-pc, men på allt annat är den hopplös.

Att bearbeta våra testfilter i Photoshop tog nästan åtta minuter. Det är ett nytt absolut bottenrekord för datorer i den här prisklassen. Toshibas dator är till exempel fem gånger snabbare på det momentet. Dessutom känns datorn väldigt billig. Plasthöljet förmedlar inget kvalitetsintryck alls. Finger­avtrycksläsaren, som du kan använda för att låsa och låsa upp datorn, känns otroligt malplacerad på en budgetdator.

Dessutom är operativsystemet den verkliga snikmodellen; Vista Home Basic. Varför inte gå steget fullt ut och sälja datorn med något ­gratis operativsystem? Ubuntu skulle ju passa perfekt till exempel. Att spela spel på den här datorn är ju ändå uteslutet.

Det här är absolut en basmodell bland datorer. Den duger för de allra enklaste sysslorna, men har du högre krav än så ska du absolut välja en annan dator.

Betyg:  (4 av 10)Asus är snabbast på spel
Gillar du spel är det utan tvekan Asus dator du ska satsa på av dem som är med i det här testet. 4 894 poäng i 3d-Mark är mer än dubbelt så mycket som närmaste konkurrent. Till det här priset är det ett riktigt kap, och då får du dessutom godkända prestanda i övrigt. Videokonverteringsdelen, som i första hand belastar processorn, går lite långsammare än de övriga datorerna, men i övrigt håller den måttet. Och vikten av snabba grafikkretsar ska inte underskattas.

Asus har också den stora fördelen att det följer med få meningslösa reklamprogram. Du får helt enkelt vad du betalar för. Det gillar vi verkligen!

Den mest framträdande designgrejen hos Asus är den stora inbyggda webb­kameran högst upp på skärmen. Flera andra datorer har samma typ av kamera, men Asus kamera går att vinkla upp och ned utan att för den skull påverka skärmens läge. Det är bra.

Betyg:  (9 av 10)Skön design från LG
Jag gillar verkligen LG:s datordesign. Tangentbordet är skönt att arbeta med, och den separata numeriska delen är praktisk om du jobbar mycket med siffror.

Inte heller LG:s dator klarade av 3d-testprogrammet, men här lyckades vi inte ens köra installations­programmet. Det rapporterade i stället ett problem med ­Windows-kärnan.

Det här är en bra allround-dator, med undantag från ­grafikprestandan då som vi faktiskt inte vet något om. Möjligen tar den lite väl lång tid på sig i vårt Photoshop-test, men i jämförelse med Lenovos datorer är allting bra.

LG:s datorer har tidigare haft ett blankt lock, med lite pianolackskänsla. På det här exemplaret är färgen mattare, och när färgen är så ljus är risken stor att datorn kommer att se smutsig ut när du burit omkring på den ett tag.

Betyg:  (7 av 10)Bra prestanda men tveksamma finesser
Jag har svårt för tillverkarspecifika lösningar som Windows redan har funktioner för. Snabbknappar och menyer som är svåra att stänga av är två ­exempel. Toshiba har byggt in en egen styrplatta med snabbval. Trycker du längst upp till höger på plattan lyser den upp med olika funktioner, och sedan duttar du en gång till med pekfingret för att starta webb­läsaren eller mejlprogrammet eller vad du nu vill göra. Det är snyggt gjort, men jag är skeptisk till funktionen. Det är alldeles för lätt att komma åt ­aktiveringsdelen av styrplattan, och när du vill gå ur den duttar du till på fel ställe och då drar webbläsaren igång. Snyggt men opraktiskt med andra ord.

I övrigt är det här en elegant dator med genomgående goda prestanda. Den når inte riktigt upp till Asus-datorns spelprestanda, men den är i ­stället snabb på vanliga ­kontorsgöromål. Dessutom har den ­riktigt bra inbyggda högtalare. Sådant gillar vi!

Men varför envisas Toshiba med att tillverka samnordiska tangentbord? De svenska tecknen försvinner i en rödgrön röra av danska och norska å, ä och ö. Det känns helt onödigt och gör det en smula svårare för alla som inte är så snabba vid tangent­bordet.

Betyg:  (9 av 10)

Hela listan - snabbfakta om alla datorerna

Alla testvärden i en tabell

Läs mer:

Fakta

I den här månadens test var fokus på att få så mycket som möjligt för pengarna. Vi hade alltså inga egentliga prestandakrav, utan bad alla stora datortillverkare som finns representerade i Sverige att medverka med en bärbar modell i 10 000-kronorsklassen. De fem som är med i testet var de som valde att delta.

Varje dator testas i fem olika kategorier. 3d Mark 03 används till exempel för att mäta datorns spelprestanda. Det finns nyare mätprogram, 3d Mark 06 ­exempelvis, men det är för krävande för datorer i den här prisklassen. De sämsta datorerna klarade inte ens det ännu äldre 3d Mark 01.

Så här ser de olika deltesterna ut:

  • 1. 3d Mark 03. Testet belastar i huvudsak grafik­kretsarna. Resultatet redovisas i 3d Mark-poäng.
  • 2. Videokonvertering av en 2,6 GB stor videofil i dv avi-format till mpeg-1 med programmet Tmpgenc. Resultatet redovisas i minuter och sekunder. Belastar främst processorn.
  • 3. Bearbetning av en 265 MB stor tiff-bild i Photoshop 9. Redovisas i minuter och sekunder. ­Belastar huvudsakligen primärminne och processor.
  • 4. Rippning (konvertering till mp3) av vår referensskiva (Tom Jones’ Greatest Hits) i programmet Easy CD-DA Converter. Resultatet i detta deltest redovisar vi i ­minuter och sekunder.
  • 5. Konvertering mellan Microsoft wav-fil (280 MB) till mp3 i programmet Soundforge 8. Redo­visas i minuter och sekunder. Belastar mest processorn.