Wheeeee. Med ett högljutt surr lyfter helikoptern från marken. På fören av helikoptern sitter en videokamera och på en tv-skärm på marken ser vi det helikoptern ser när den svävar iväg upp i luften. Vår spionhelikopter behöver ingen start- eller landningsbana och kan dessutom stanna upp i luften och hovra när vi upptäcker något spännande som vi vill kika närmare på.

Vad är då det ovanliga med vårt hemmabygge? Jo, helikoptern vi använder är en liten radiostyrd hobbymodell, bara 36 centimeter lång med en pytteliten videokamera som bara väger ett par gram. Men det mest sensationella är priset, helikopter och kamera för under 2 000 kronor!


Helikoptern är bara 36 centimeter lång.

Begränsad lyftkraft
Att bygga ett flygande övervakningssystem är lättare än vad du tror. Men det är inte allt som är helt lätt. Små radiostyrda helikoptrar har inte obegränsad lyftkraft. Därför behöver kameran vara lätt. Den kamera vi använder är en trådlös spionkamera som endast väger 18 gram.
– Lyftkraft, stabilitet och flygtiden per batteriladdning påverkas då man fäster extra prylar på helikoptern, förklarar Magnus Liljedahl på Teknikmagasinet som lånat ut de nödvändiga prylarna till oss.

Den extra belastningen gör även helikoptern mer känslig för vind. Helikopterns motor drivs med ett inbyggt litiumpolymerbatteri och den lilla spionkameran drivs med ett eget 9-voltsbatteri vilket ökar tyngden väsentligt. För att minimera vikten valde vi därför ett 9-volts litiumbatteri då det väger mindre än ett standardbatteri, Magnus Liljedahl.
– Det skulle även kunna gå att förse spionkameran med ström från helikopterns eget batteri men då får man löda dit kontakter. Dessutom blir flygtiden kortare då, säger Magnus Liljedahl.

Kameran fästes på helikoptern med hjälp av dubbelsidiga häftkuddar och 9-voltsbatteriet fäste vi i landningsstället med hjälp av vanliga gummisnoddar.
– Tänk på att placera batteriet under rotorn på helikoptern för att få bästa balans, annars tiltar helikoptern lätt åt det håll där det finns extra vikt, förklarar Magnus Liljedahl.


Batteriet ska sitta under rotorn, för bästa balans.

Trådlös överföring
Den lilla spionkameran har en upplösning på 628 x 582 bildpunkter. Kameran skickar bilden trådlöst till en mottagare. Du kan koppla mottagaren direkt till exempelvis en tv eller en videobandspelare och på så sätt spela in bilden. Vid våra fälttester använde vi en Archos AV404 mediespelare för att visa bilden och en Archos DVR Station för att spela in videosignalen i mpeg4-format.

Enligt specifikationen för kameran ska den kunna överföra bildsignalen trådlöst på upp till 80 meters avstånd om det är fri sikt mellan sändare och mottagare. Det gäller dock inte om kameran är monterad på en radiostyrd helikopter, då bildsignalen försvinner helt på 15 till 20 meters avstånd. Redan innan dess har det dock blivit avsevärt med störningar i bilden. Bäst blev bildkvaliteten då vi flög helikoptern inomhus vilket bland annat berodde på det minskade avståndet mellan helikopter och mottagare.
– Kameran är känslig för störningar, både från helikopterns motor och från yttre störkällor, säger Magnus Liljedahl.

Svår att manövrera
Vid en testflygning tidigare i år provade vi att fästa kameran på en Silverlit X-Ufo, som är ett radiostyrt ufo med fyra el-motorer. Den gången gjorde störningarna från de fyra motorerna att den trådlösa överföringen från kameran helt slogs ut.

Den helikopter som vi använt vid det här experimentet har en fyrkanalig styrkontroll vilket gör det möjligt att styra den uppåt, nedåt, framåt, bakåt, i sidled och att rotera den. För att styra helikoptern används en kombination av de olika rodren. För att svänga helikoptern lutar man den i sidled och roterar den runt sin egen axel. Det är med andra ord inte helt lätt att flyga helikoptern. Ett tips är att du lär dig flyga den innan du monterar fast kamera och batteri. Det går att köpa till ett ”kraschkit” som innehåller de delar som brukar gå sönder vid en krasch, en vettig investering om du frågar undertecknad.

Att förvandla en liten radiostyrd helikopter till ett flygande övervakningssystem fungerar, men det finns ett par saker som bör påpekas innan du rusar iväg till affären i hopp om att kunna övervaka dina ägor från luften medan du själv sitter bekvämt uppkrupen i tv-soffan.


Det är inte helt lätt att spionera när bildkvaliteten är kass.

Dålig bildkvalitet utomhus
Flygtiden är begränsad. Vår helikopter kan flyga tre, fyra minuter på en batteriladdning. Helikoptern är främst tänkt att användas inomhus, bland annat eftersom rotorbladen inte går att vinkla för att hantera vind. Den är alltså känslig för vind och blir ännu känsligare då den är utrustad med extra tung last i form av kamera och batteri.

Räckvidden för den trådlösa bildöverföringen är, som sagt, begränsad.
– Radiostyrda flygplan är i regel större och har bättre lyftkraft och stabilitet än helikoptrar, men ett plan kan så klart inte stå still i luften vilket en helikopter kan, säger Magnus Liljedahl.

Vill man ha en helikopter med bättre lyftkraft, stabilitet och mindre känslig styrning bör man satsa på en bensindriven helikopter. De kostar runt 10 000 kronor inklusive styrkontroll och kräver mer av piloten.
– Dessutom har en sådan helikopter tillräckligt med lyftkraft för att man ska kunna använda en mer avancerad kamera, säger Magnus Liljedahl.


Se filmen där vi testar spionhelikoptern.

Men vad säger egentligen lagen?
På nästa sida kan du se vilka regler som gäller, innan du börjar övervaka dina grannar. Klicka här för att läsa mer.

Fakta


Helikopter: E-Sky Lama v3

Längd 360 millimeter, rotordiameter 340 millimeter, vikt 210 gram. Kommer med 4-kanals styrkontroll, laddare och extra rotorblad.
Pris: 1 199 kronor.

Kamera: Trådlös spionkamera
Upplösning 628 x 582 bildpunkter. Ljuskänslighet 2 lux, räckvidd upp till 80 meter vid fri sikt, cirka 20 meter monterad på en helikopter, och cirka 30 meter inomhus.
Pris: 799 kronor.

Skärm

Vi använde en mediespelare, Archos AV 404, men det går lika bra med exempelvis en tv.

Prylarna och priserna kommer från Teknikmagasinet.