Mobilt bredband har blivit årets verkliga storsäljare. Abonnemangen toppar försäljningslistorna, och enligt analysföretaget IT Research har försäljningen ökat med svindlande 382 procent sedan förra året!

Vad mobilt bredband handlar om är att komma åt internet överallt. Med en dosa kopplad till den bärbara datorn går det att surfa i nästan hela Sverige. När tjänsten lanserades låg hastigheten på 0,3 megabit per sekund, men sedan dess har den ökat rejält. I dag ligger topphastigheten på 7,2 megabit per sekund.

Med så höga surfhastigheter blir mobilt bredband inte bara intressant på resande fot. 7,2 megabit per sekund är mer än många kan få via adsl eller kabel-tv, och plötsligt går det alltså att börja dela på en mobil bredbandsuppkoppling. För att göra det här möjligt har det börjat komma speciella trådlösa 3g-routrar.

En router är en låda som låter flera datorer surfa på samma internetuppkoppling. Routern kopplas till bredbandsuttaget eller adsl-modemet – och ger sedan alla datorer i huset eller lägenheten trådlös tillgång till internet.

En 3g-router fungerar på samma sätt, men skillnaden är att du inte behöver koppla den till något bredbandsuttag. I stället trycker du in det sim-kort eller den usb-dosa du har fått från din 3g-­operatör i routern. När det är klart är det bara att börja surfa från alla datorer du har hemma. Det enda som krävs är ett trådlöst nätverkskort, något som numera är standard på nya datorer.

Företaget Draytek var först ut med en obunden 3g-router, och efterfrågan har varit så stor att företaget har haft svårt att leverera.
– Folk har stått i kö för att få tag på en router, säger Hans Peter Larsson på den svenska distributören Migrax.
I dag har flera andra tillverkare lanserat liknande produkter, och fler lanseringar är att vänta.

Passar sommarstugan
Den självklara målgruppen för 3g-routrarna är alla som inte kan få bredband hemma. För trots att bredbandsutbyggnaden går snabbt finns det fortfarande platser som inte kan få adsl eller kabel-tv.

En annan målgrupp är sommarstugeägare. Fast bredband till stugan blir dyrt och krångligt, eftersom det som regel kräver en fast telefon. Mobilt bredband kräver däremot ingen installation.

Att det mobila bredbandet kan komplettera det fasta är alla eniga om. Men Erik Hörnfeldt som är informationsansvarig på operatören 3 går längre än så.
– På sikt tror jag att många väljer att helt ersätta vanligt bredband med mobilt.

Poängen är förstås att spara pengar. Den som vill ha fast bredband både hemma och i stugan betalar fasta kostnader på över 10 000 kronor om året (se faktaruta). Med mobilt bredband blir besparingen i stället cirka 7 000 kronor.

Den stora besparingen ligger på den fasta telefonen. Att ha fast telefon är som regel en förutsättning för att få bredband. Med mobilt bredband slipper du däremot sådana kostnader. En månadsräkning på cirka 200 kronor är allt som krävs för att kunna surfa obegränsat.

PC för Alla har testat den första generationens routrar, och de fungerar bra. Däremot är det inte svårt att identifiera problemet: hastigheten. När vi testade 3:s router i centrala Stockholm fick vi en reell uppkopplingshastighet på drygt en megabit per sekund, och med konkurrenten NMT ungefär hälften så mycket.

För vanligt surfande räcker det, men det kan bli ett problem om många ska dela på samma uppkoppling. Erik Hörnfeldt på 3 medger att man ska ta uppgifterna om uppkopplingshastigheter med en nypa salt.
– Du kommer i bästa fall upp i 80 procent av hastigheten som står i reklamen, säger han.

Och då pratar vi om optimala omständigheter. Tjocka väggar, berg, träd och andra fysiska hinder drar ned hastigheten ännu mer. Det går dock att öka hastigheten genom att koppla en extern antenn till routern. Ja, den går till och med att sätta på hustaket. För surfare på landsbygden kan det här vara en bra lösning.

Snabbare på gång
Och det mobila bredbandet håller på att bli snabbare. I år har ungefär 20 procent av svenskarna möjlighet att få 7,2 megabit per sekund och ytterligare 50 procent har tillgång till 3,6 megabit per sekund. Till nästa sommar räknar Erik Hörnfeldt med att topphastigheten kommer att ligga på 14, 4 megabit per sekund, och inom ytterligare något år har den dubblerats.

Sam­tidigt får fler och fler platser i landet tillgång till turbo-3g.
Just nu är 3 den självklara ledaren i operatörnas hastighetstävling, men även konkurrenterna Telia, Tele2 och Telenor satsar hårt på att komma i fatt. Och uppstickaren NMT erbjuder visserligen inte samma maxhastighet, men täcker å andra sidan hela Sverige.

Spelar internetoperatörerna sina kort väl kan det mobila bredbandet snart göra det fasta bredbandet helt överflödigt för de allra flesta av oss.

Fakta

Ture Traditionell. Precis som de flesta andra har Ture fast telefon, mobiltelefon och bredband via telefonnätet (adsl). Han vill kunna surfa både hemma och i stugan, och betalar därför dubbla räkningar för allt utom mobil­telefonen.
Fast telefoni: 2x125 kr/mån (Telia Bas)
Mobiltelefoni: 59 kr/mån (Telia Till Alla)
Bredband: 2x279 kr (Telia 2 Mbit)
Total månadskostnad: 867 kr
Total årskostnad: 10 404 kronor

Molly Mobil. Varken fast telefon eller bredband är ett måste. Molly, som bara ringer och surfar mobilt, sparar stora pengar. Eftersom hon har samma ­abonnemang hemma och i stugan slipper hon dubbla räkningar.
Mobilt bredband: 199 kr/mån (3 Bredband)
Mobiltelefoni: 69 kr/mån (3 Bomben Friends)
Total månadskostnad: 268 kr
Total årskostnad: 3 216 kronor