Du behöver inte lägga ned en massa hundralappar på ett specialprogram för att skapa julkort. Om du inte ställer allt för höga krav kan du komma undan med att använda ett vanligt ordbehandlingsprogram. I den här guiden har vi valt Word, men det går lika bra med ett annat ordbehandlingsprogram, även om till­vägagångssättet kan skilja något mellan programmen.

Förutom ett ordbehandlingsprogram behöver du även en färgskrivare som du laddar med extra tjockt papper. Vill du kombinera olika bilder behöver du även ett fotoredigerings­program, men i vårt exempel kommer vi att göra det enkelt för oss och använda endast en bild.

Hitta ”juliga” bilder
Visst kan du lägga in bilder på barnen, men vi tycker att ett julkort med fördel också kan innehålla en bild på en gran eller något annat juligt motiv. Om du inte har några juliga bilder tillgängliga är det bara att vända sig till Google (www.google.se) eller någon annan söktjänst på webben. I vårt exempel använder vi oss av sajten Freefoto (www.freefoto.com). Här hittar du tusentals bilder som du fritt kan använda för exempelvis julkort och nyhetsbrev. För att hitta bilder med julmotiv gör du en sökning på christmas. För att få lite variation på våra julkort kommer vi att skapa två olika julkort med olika motiv.

Tycker du om illustrationer rekommenderar vi dig att kika på cd-skivan som medföljer tidningen. Under rubriken Clipart hittar du massor av bilder med jultema.

När du har laddat ned den eller de bilder du vill använda är det dags att starta Word. I steg för steg-guiden på nästa sida har du tydliga instruktioner på hur du infogar dina bilder, skriver in text, ändrar färg med mera.

När du är klar med utformningen av din julhälsning är det bara att skriva ut dina julkort på din färgskrivare och skriva under dem.


1. Välj utskriftsformat. Börja med att skapa ett nytt tomt dokument och välj Arkiv, Utskriftsformat. Klicka på fliken Marginaler och välj alternativet 2 sidor per ark i listrutan Flera sidor under rubriken Sidor.


2. Skapa en bård. Välj Format, Kantlinjer och fyllning och klicka på fliken Sidkantlinje i dialogrutan som öppnas. I listrutan Bård väljer du sedan önskat motiv, exempelvis de gröna granarna.


3. Infoga bilder. Välj Infoga, Bildobjekt, Från fil. Leta upp den första bilden du vill använda och klicka på Infoga. Tryck sedan Retur så att en ny sida skapas och infoga på samma sätt den andra bilden.


4. Infoga en textruta. Klicka på ikonen Textruta i verktygsfältet Rita och infoga en textruta på den första sidan. Det spelar ingen roll hur stor textrutan blir eftersom du kan ändra storleken i efterhand.


5. Skriv in text. Klicka i textrutan och skriv in God Jul!
Dra upp storleken på texten och formatera den med en röd färg och ett teckensnitt som du tycker om. Kopiera sedan textrutan till det andra julkortet.


6. Ta bort kantlinjer. För att få bort kantlinjen runt respektive textruta högerklickar du på den och väljer Formatera Textruta. I listrutan Färg under rubriken Linje väljer du sedan alternativet Ingen linje och klickar på OK.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Program: Word 2002
Tid: 15 minuter

Det här behöver du: Dator med ett ordbehandlingsprogram samt en färgskrivare.

Det här lär du dig:
Ange utskriftsformat.
Infoga bårder i dokument.
Infoga och formatera textrutor.

Det är inte säkert att de bilder du vill använda i dina julkort är perfekt utformade. Höjden eller bredden på bilderna kanske inte passar in i julkortet eller så kanske du vill få bort ”onödiga” delar från bilderna som bara stör det egentliga motivet.

I Word kan du använda dig av funktionen Beskär för att beskära bilder. Funktionen hittar du i verktygsfältet Bildobjekt som automatiskt visas när du klickar på en infogad bild i ett dokument.

När du klickar på knappen Beskär visas små fyrkanter runt bilden. För att beskära bilden är det sedan bara att klicka och dra i önskad fyrkant. När du beskär bilder på det här sättet kommer inte bilden att förminskas eller förstoras. Det som sker är att vissa delar av bilden döljs.


Beskära bilder. Med hjälp av den inbyggda funktionen Beskär kan du enkelt få bort ”onödiga” delar av en bild.