Våld i film och tv-spel är farligt. Det menar L. Rowell Huesmann och Brad Bushman från University of Michigan som har kikat på över 50 år av forskning inom just medievåldets inverkan på vår allmänna hälsa.

– Exponeringen för våldsam, elektronisk media har en större effekt än allt förutom en annan välkänd riskfaktor för den allmänna hälsan. Den enda effekten som är något högre än medievåldets påverkan på aggressivitet, är rökningens effekt på lugncancer, säger Huesmann i ett uttalande.

Barn tillbringar i genomsnitt tre timmar per dag framför tv:n och 60 procent av alla program innehåller någon form av våld. Bland dessa inkluderas de 40 procent som anses innehålla extrem våld.

– Barn tillbringar också alltmer tid med tv-spel, varav de flesta har inslag av våld, säger han till Reuters.

Hans resultat presenterades i Journal of Adolescent Health och stöder tidigare forskning som visar att barn som tittar på våld på tv och som identifierar sig med karaktärerna och tror att de är på riktigt löper större risk att bli aggressiva som vuxna. Det gäller såväl män som kvinnor.

– Forskningen visar tydligt att om man utsätts för virtuellt våld, riskerar såväl barn som vuxna att i större utsträckning bete sig aggressivt.

Läs mer