Nokia lanserade redan för drygt tio år sedan sin
första affärstelefon i serien ­Communicator. De flesta telefoner i serien har dock märkligt nog inte alls legat i bräschen rent tekniskt när de lanserats. Nokia var sena att bygga in självklara kopplingsmöjligheter som blåtand och gprs i affärs­telefonerna.

Men E90 är ett trevligt steg i rätt riktning. Den föråldrade men ack så beprövade infraröda porten sitter sida vid sida med bluetooth 2, mini-usb och wlan (802.11g).

Riktigt tangentbord
Som arbetsredskap är E90 riktigt trevlig. Där många konkurrenter, så som Sony Ericssons P1i, satsar på platssparande lösningar ­erbjuder Nokia ett qwerty-
tangentbord där varje bokstav får en egen knapp. Även våra riks­helgon å, ä och ö, har fått vara med. Tangenterna känns något tröga om du använder pekfingrarna men när du skriver med tummarna vänder upplevelsen till det positiva. Motståndet är skönt och anslagsdjupet utmärkt. Den som vill kan också koppla till ett externt tangentbord via bluetooth.

Du får i vanlig ordning plats med hela kontoret i fickan, de sedvanliga Quickoffice-programmen (ordbehandlare och kalkylblad) finns där och du får dessutom ett zip-program och en pdf-läsare.

En oväntad finess är streckkods­läsaren. Med hjälp av den inbyggda kameran kan du fota en streckkod och få innehållet avkodat och presenterat på skärmen. Kanske inget en vanlig Svensson har nytta av, men inom många branschsegment är det en kalasbra funktion.

Bra kamera på 3,2 megapixel
I övrigt ingår det mesta vi kan förvänta oss. Kameran på 3,2 megapixel tar bilder med strålande kvalitet, så länge ljusförhållandena är bra. Det finns en separat kamera med lägre upplösning för video­samtal. Den snart obligatoriska gps-mottagaren gör sitt jobb men är aningen seg i svängarna. Väl uppkopplad är den dock stadig.

Telefonens största nackdel är priset, drygt 8 500 kronor utan abonnemang. Det är på tok för högt i förhållande till bruks­värdet. Du får visserligen ett minst sagt rejält bygge för pengarna, allt från tangenter till de förkromade gångjärnen andas kvalitet. Men formatet känns omodernt, den breda skärmen gör sig exempelvis utmärkt vid texthantering, men är fel vid webbsurfande. Det stora tangentbordet underlättar när du skriver, men gör också telefonen otymplig. Och så vidare.

Trots det så gillar jag i slutändan ändå Nokia E90. Det höga priset sänker betyget och formatet må vara ett resultat av nödvändiga kompromisser, men det är inte helt användarvänligt. Har du å andra sidan pengarna till hands och vill ha ett riktigt (nåja) ­tangentbord, är det här finländsk ingenjörskonst när den är som bäst. Nästan.

Plus: Funktionell, hög kvalitet.
Minus: Dyr, formatet känns som en kompromiss.
Betyg:  (7 av 10)

Läs mer
Alla PC för Allas tester.

Fakta

Tillverkare/läs mer: Nokia, www.nokia.se
Band: 850/900/1800/1900 och 3g (turbo).
Mediespelare: Ja.
Kamera: 3,2 megapixel, ­auto­fokus, led-blixt.
Minne: 128 MB internminne, 512 MB micro sd medföljer.
Skärm: Inre: 800 x 352 pixel (16 miljoner färger). Yttre: 240 x 320 pixel (16 miljoner färger).
Storlek: 13 x 5,7 x 2 cm.
Vikt: 211 gram.
Operativsystem: Symbian OS 9.2, S60 3.1.
Cirkapris: 8 500 kronor. Klicka här för bästa priset just nu.