På videoredigeringssidan har Adobe ett alternativ för den som inte vill överdosera funktionerna eller gräva ett ändlöst hål i plånboken. Premiere Elements 4 är som namnet antyder en folkligare variant av tungviktaren Premiere Pro.

Du kan bearbeta ditt blivande Oscars-bidrag med hjälp av tidslinjen eller den mindre exakta scenlinjen. Föredrar du den senare är det löjligt enkelt att lägga de scener, effekter och ljudspår du vill i filmen. Du bara drar och släpper delarna på scenlinjen.

Det fina i kråksången är att det trots enkelheten finns relativt gott om finlir för dig som gillar att pillra. Här finns en funktion där du, åtminstone delvis, kan stabilisera skakiga filmsnuttar. Du kan givetvis bränna ned ditt alster på dvd eller blu-ray (tyvärr inte hd-dvd) och du kan även anpassa filmen till en rad bärbara ­medie­spelare eller visa filmen via Youtube.

Stenhård konkurrens
Många billigare konkurrenter erbjuder snarlika funktioner så Premiere Elements 4 är inte ett självklart val. Men pedagogiken är oöverträffad och i kombination med syskonprogrammet Photoshop Elements 6 är det ett väldigt prisvärt alternativ till de billigare programpaketen.

Plus: Bra menyer, bra funktionalitet, många export­möjligheter.
Minus: Många konkurrenter gör jobbet nästan lika bra för mindre pengar.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer
Alla PC för Allas tester.

Fakta

Tillverkare/läs mer: Adobe, www.adobe.se
Systemkrav: 1,3 GHz-processor, 512 MB ram, Windows XP (SP2)/Vista.
Språk: Svenska (testad version på engelska).
Cirkapris: 950 kronor (1 390 kronor tillsammans med Photoshop Elements 6). Klicka här för bästa priset just nu.