Totalt i år har F-Secure funnit 250 000 skadliga program, rapporterar Mikko Hypponen från F-Secure. Han jämför siffran med de föregående 20 åren där motsvarande siffra för hela perioden var 250 000 program.

När det rör sig om statistiken från antivirusmakare bör man dock betrakta den med viss försiktighet. Den kan nämligen variera kraftigt med tanke på att informationen kommer från användarnas upplevelser när de använder programmen, och program kan ju användas väldigt olika.

I det här fallet bekräftas dock den oroväckande trenden av andra företag. Symantec rapporterade exempelvis redan i somras en ökning på 185 procent jämfört med 2006 och hade då hunnit räkna in 212 101 nya skadliga programkoder fram till juni månad.
– Den förbluffande ökningen visar att hackare försöker skapa ett stort antal olika varianter av skadeprogram i syfte att göra tillvaron för antivirusmakarna svårare, säger Mikko Hypponen.

Med varianter menas ett program med unikt utseende, men som uppenbart tillhör en känd programfamilj avseende funktioner och programkod. Hackare mixtrar ofta med koder, vilket gör det svårt att avgöra vad det är för program samt krypterar dem för att lura säkerhetsprogrammen, skriver Infoworld.

Det äkta nytänkandet tycks minska och håller just nu på att ersättas med ett slags massproducerad skadekod, noterar F-Secure i sin rapport.

För att parera det nya hotet har man på F-Secure anställt fler säkerhetsanalytiker och trissat upp utvecklingsarbetet. Tanken är att skapa program som själva kan utvärdera eventuell skadekod. Denna utvärdering ligger sedan till grund för säkerhetsanalytikernas beslut om huruvida man ska uppdatera säkerhetssignaturerna eller inte.

Läs mer
Alla artiklar om it-säkerhet.