Meny
Meny

Genvägen till snabbare surf - och 24 andra nyttiga sajter

Testa ditt bredband
Känner du dig lurad av ditt bredbandsföretag? Betalar du för högre hastigheter än du i själva verket får? Nu har du chans att testa! På Bredbandskollen kan du mäta vilken hastighet du får i realiteten ­­– direkt från webb­läsaren. Bredbandskollen drivs av bland annat Konsumentverket och II-stiftelsen. Den bygger på det gamla programmet Tptest, men fördelen med den nya webbaserade tjänsten är förstås att den är mycket enklare att använda.
www.bredbandskollen.se

Sveriges bästa ränta
Så här runt nyår brukar bankerna skicka ut sina ränte­besked. Om storbankernas dåliga räntor får dig att tänka ”nu får det vara nog” kan du använda tidningen Privata Affärers interaktiva tjänst. Skriv in hur mycket du kan spara så får du se vilken bank som ger dig bäst sparränta.
www.privataaffarer.se/kalkyler/sparkonto

Byt bolån!
Har du stora lån är det förstås ännu viktigare att välja rätt bank. Några tiodels procentenheter kan betyda åtskilliga tusen­lappar om året. Comboloan är en bra tjänst för dina bolån medan Compricer även jämför räntorna på andra typer av lån.
comboloan.se
lan.compricer.se

En serie i fickan
Varför inte muntra upp dig med en tecknad serie? På sajten Serie.nu finns ett antal tecknade serier som är helt gratis. Genom att gå till deras mobilsida får du se serierna nedskalade till ett format som passar mobiltelefonen.
wap.serie.nu

Vad är det på tv?
Sajten Omtv har en enkel men smart mobiltjänst. Den visar helt enkelt vilka program som de olika tv-kanalerna visar just nu. Surfa bara in på sidan så får du se vad de största tv-kanalerna har att erbjuda.
mobil.omtv.se/justnu.asp

Gigantisk mejllåda
Ladda upp hur många digitalbilder du vill. Spara hur många digitalbilder du vill. Det är några av tjänsterna på den nya portalen AOL.se. Förutom mejl och fototjänster erbjuder AOL nyheter, horoskop och Youtube-liknande videoklipp. I USA är AOL jättestort, och med den nya svenska tjänsten hoppas företaget även kunna locka svenska surfare.
www.aol.se

Nobelpris till Youtube
Nobelfestligheterna är över, men om du vill uppleva glamouren i efterhand kan du gå in på Youtube. Nobelpriset har öppnat sin egen Youtube-kanal där du ser olika klipp som har med Nobelpriset att göra.
www.youtube.com/nobelprize

Blogg för politiker
Alla politiska bloggar drivs inte av människor som vill få ut ett budskap. Det finns även debattbloggar där flera åsikter kommer till tals. För dig som är intresserad av inrikespolitik är Politiker­bloggen en bra startpunkt medan Utrikesbloggen fokuserar på internationella frågor.
www.utrikesbloggen.se
www.politikerbloggen.se

Dags för trekant
Triangelbyten är ett vanligt sätt att komma åt drömlägenheten. Om stockholmaren vill ha en lägenhet i Göteborg, göteborgaren vill flytta till Malmö, och malmöiten vill till Stockholm kan de byta lägen­heter med varandra. Det här är svårt i verkligheten, men på nystartade bostadstorget ­Triangelbyte blir det busenkelt.
www.triangelbyte.se

Lös datorproblemen
Betala – men bara om du är nöjd. Det är tanken bakom den nya supporttjänsten Antznbees. Har du problem med datorn skriver du in ditt problem på företagets webbtjänst. En ­supporttekniker ringer sedan upp och löser problemet. Om du anser att du har fått hjälp betalar du 390 kronor. Är du missnöjd behöver du inte betala något.
www.antznbees.com

Språkpolis
Ser du en sär skrivning, felstvavning eller någon grammatiskt fel – kontakta omedelbart språkpolisen. Ja, det är nystartade Språktidningen som har en tjänst där du kan anmäla språkfel. Den skyldige kan sedan hånas i tidningen. Språktidningen är en papperstidning som handlar just om språkfrågor.
www.spraktidningen.se

Bibeln i mobilen...
Böckernas bok finns gratis i mobilen. Bibel­sällskapet har lagt ut både gamla och nya testamentet på sin mobilsajt. Välj att läsa dagens text eller bläddra dig genom hela Bibeln. Du kan också söka efter ett ord eller en fras.
www.bibeln.se/mobil

...och här är Koranen
Även Koranen har tagit steget in i mobilen. Upplägget på Myquran är dock annorlunda. Tjänsten kostar 30 kronor i månaden, och du får då höra de heliga texterna upplästa på arabiska. Tolkningar på svenska och engelska är på gång.
www.myquran.mobi

Jonze gör webb-tv
Nu har personerna bakom gratis­tidningen Vice tagit steget ut i tv-världen. Vbs.tv är en webb-tv-kanal som blandar dokumentärer, nyheter, kortfilmer och annat. Regissören Spike Jonze (känd från I huvudet på John Malkovich) har titeln creative director på denna nytänkande tv-kanal.
vbs.tv

Lagra musik online
Du har massor med bra musik på hemmadatorn, men ingen på jobbet. Lösningen är att ladda upp den på servrarna hos ­Anywhere.fm. Du kan även ge dina vänner tillgång till din musik, så länge det bara är din när-maste familj är det lagligt.
www.anywhere.fm

Drömhus i nallen
Att internet är den bästa källan för att söka efter bostadsannonser vet du säkert, men det finns alternativ. Noplace ger dig bostads­annonser via mobilen. Du kan förstås inte se några snygga bilder, men att ta del av textinformationen fungerar utmärkt.
m.noplace.se

Tips för vinterresan

Skidsemester eller skitsemester? Bra förberedelser kan vara skillnaden. Tidningen Res har lanserat en helt ny sajt där du hittar många av tidningens artiklar – helt gratis. I vissa fall kan du till och med hämta hem en digital reseguide. Det finns även en community-del där andra besökare lägger ut sina tips, resedagböcker och fotografier, men i skrivande stund är den delen ganska tom.
www.res.se

Så knyter du en slips
Det finns mycket i livet som är svårt. Exempelvis att knyta slipsar. Amerikanska Ehow visar hur du gör i form av artiklar eller videofilmer. Sök efter det du behöver hjälp med så får du se filmen eller läsa artikeln direkt på sajten. Det finns ungefär 100 000 artiklar och filmer, och allt är gratis.
www.ehow.com

Faxa från Openoffice
Gratisprogrammet Openoffice har länge varit ett fullgott alternativ till Microsoft Office. Den senaste versionen, 2.3, har blivit bättre på att hantera tilläggsprogram. Externa företag skapar alltså tillägg som integreras i Openoffice. Efax, som erbjuder fax via internet, är ett exempel.
www.openoffice.org

Nya Ubuntu snålar på batteriet
Det är inte bara Openoffice som hotar Microsoft. Operativsystemet Ubuntu är ett alternativ till Windows. Den nya versionen, Ubuntu 7.1, flörtar med hemanvändaren. Med hjälp av 3d-effekter ska systemet bli roligare att använda, och den som använder Ubuntu på en bärbar dator lär uppskatta att det är mer strömsnålt.
www.ubuntu.com/getubuntu

Chatta i Myspace
Skype och Windows Live Messenger får konkurrens av Myspace Instant Messenger. Myspace är en nätgemenskap (community) och med hjälp av det nya Myspace-programmet kan alla som är medlemmar chatta med varandra.
www.myspace.com/myspaceim

Ring gratis med mobilen
Att använda mobiltelefonen i utlandet behöver inte kosta skjortan. Om du installerar programmet Truphone i din mobiltelefon blir det gratis. Förutsättningen är att du har en så kallad wlan-telefon (till exempel Nokia N95) och trådlöst internet. Fram till årsskiftet är samtalen helt gratis, därefter väntas det kosta cirka 30 öre i minuten till de flesta länder.
www.truphone.com

Ordning på dina bilder

En av nyheterna i Windows Vista var programmet Fotogalleriet, som håller reda på dina digitalbilder. Nu finns programmet även för XP, men än så länge bara som en betaversion. Det är alltså ett program som inte är helt färdigutvecklat.
get.live.com/betas/photogallery_betas

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng