Vilket säkerhetspaket passar bäst för just dig? PC för Alla har dragit på sig stora testlabbsrocken och hårdtestat marknadens mest populära paket. Dessutom har vi plockat ihop ett eget gratisalternativ och undersökt hur det står sig i konkurrensen. Glädjande nog hittade vi inga riktiga bottennapp. Men åtminstone ett paket glimmade lite extra i den stenhårda konkurrensen.


Esets paket är enkelt men saknar viktiga funktioner
Eset Smart Security. Virusmotorn Nod32 är en favorit hos många användare som klassar sig själva som mer avancerade. Det är inte svårt att förstå varför. Här finns sjukt många inställningsmöjligheter och det slimmade programmet har också traditionellt varit en resursvänlig tillämpning. Hittills har dock programmet skrämt bort en del användare genom att endast levereras på engelska och dessutom vara hyfsat opedagogiskt. I sviten Smart security (där Nod32 ingår) har allt det ändrats. Delarna sitter ihop på ett överskådligt sätt och programmet levereras på svenska – tyvärr har vi dock bara haft möjlighet att testa den engelska utgåvan.

Personligen tycker jag att de många val­möjligheterna under installations­processen är onödiga. Navigationen är däremot riktigt enkel. Du kan ställa in om du vill ha nybörjaröversikt eller ett mer avancerat läge. Det senare erbjuder mer finlir men är ändå väldigt lätt­överskådligt. Bland funktionerna är det dock tunt med bonusgodis. Skydd mot virus, spionprogram och spam finns, precis som en solid brandvägg. Men såväl skydd mot nätfiske som ett ­webbfilter för att kontrollera exempelvis minderårigas surfande saknas.

En annan mindre roande egenskap är de popup-rutor som signalerar att något ljusskyggt inträffat. Tydligheten kunde vara bättre. Förvisso står det vad som påträffats och vilken åtgärd programmet valt att utföra. Men för novisen kan ofta namnen på hoten vara rena rappakaljan och en pedagogisk förklaring hade absolut inte skadat. Å andra sidan är hjälpfilen generös och matig för den som stöter på problem eller bara har allmänna frågor.

I slutändan lyckas ändå sviten med det viktigaste – att förgöra hot alltså. Såväl Eicar-filer som Get-torrent tas om hand utan strul och datorn hålls ren utan problem. Bristen på lullull är dock påtaglig. Men känner du inget behov av det sistnämnda är det här en stabil och seriös svit för den något mer ­krävande användaren.

Plus: Gott om inställningsmöjligheter.
Minus: Viktiga funktioner saknas. Dyrt.

Betyg:  (7 av 10)Bra F-Secure är bitvis inkonsekvent

F-Secure Internet Security 2008. Installationen går smidigt och du ges möjlighet att installera ett skydd som reglerar det webb­material som barn eller tonåringar kan ta del av. Överblicken är god med tydliga kategorier. Den nyfikne har också tillgång till en världskarta där den aktuella virusspridningen listas.

Det finns hyfsat goda möjligheter till inställningsmässigt finlir för den som vill. I grundläget frågas användaren om vilken åtgärd som ska utföras så fort programmet stöter på ett hot. Mindre bra är att förstavalet oftast då är ”gör ingenting”. Du som av slentrian klickar bort budskap eller helt enkelt är osäker riskerar med andra ord att gå på en rejäl mina om du inte är uppmärksam.

Föräldraskyddet är okej men ojämnt. Exempelvis blockeras herrtidningssajten Slitz.se utmärkt medan konkurrenten FHM.se slinker igenom. Positivt är dock att föräldrar kan ­reglera mellan vilka tider barnen får surfa på nätet. Torrentmonstret Get-torrent laddas hem, men avslöjas innan installationen hinner avslutas. Vid Eicar-testet agerar däremot testets finländska kandidat väldigt märkligt. De enklaste filerna stoppas omedelbart medan de två komprimerade varianterna upptäcks vid en manuell genomsökning. Vi rekommenderas då att ”rensa” filerna från virus vilket vi gör. En dialogruta upplyser oss då om att försöket misslyckas. Därefter händer… ingenting. Har hotet placerats i karantän? Blivit borttaget (vilket var ett alternativ)? Imploderat? Bättre information hade varit önskvärt. I stället slänger vi de icke-uppackade filerna manuellt.

I övrigt gillar vi F-secure som ger mycket information, bra hjälp och ett effektivt skydd. Men en del skavanker drar ned helhetsintrycket.

Plus: Omfattande skydd
Minus: Bitvis otydligt.

Betyg:  (7 av 10)Tydligt Kaspersky gör vad det ska

Kaspersky Internet Security 7.0. Kasperskys svit är resurssnålt och innehåller det mesta du kan tänkas behöva. Överblicken är ­finfin. Allt är tydligt indelat i under­avdelningar och trots ett och annat språkligt stolpskott kommer även den grönaste nybörjare att få svårt att gå fel. Till funktionerna som ingår räknar vi inte bara mer traditionell anti­virusskanning utan även en bred brandvägg med bonus som skydd
mot popuper och liknande samt phishingskydd, modem­kapningsskydd och heuristiskt skydd som kan detaljstyras.

Webbfiltret visar sig dock vara långt från stabilt. Exempelvis skiljer det på sajter som FHM.se och Slitz.se. Och en och annan grovt pornografisk sida slinker igenom. Icke godkänt på den fronten.

Här finns gott om finlir för den som orkar. När det kommer till svitens pedagogiska förmåga är upplevelsen betydligt mer blandad. Vi uppskattar att alternativen i huvudfönstret utrustats med informativa små förklaringar och det är svårt att missa när programmet stöter på patrull i form av trojaner och andra otyg. Då bokstavligen ryter programmet (ljud­effekten känns väldigt 1985) och information om det inträffade susar upp. Tyvärr är informationen minst lika ofta ganska förvirrande.
På en av våra testsajter som utsätter webb­läsaren för ett så kallat drive by-download (ett försök att i smyg installera program) varnar Kaspersky förvisso om att en fil innehåller virus. Men den som inte är medveten om nämnda fenomen får ingen information om varifrån hotet attackerar. Alternativen som då uppstår är också språkligt förvirrande.

En kul finess finns under fliken Förebyggande skydd. Där kan du analysera dina vanor och därefter varnas för riskabelt beteende.

Kaspersky hanterar våra testfiler oklanderligt – alla Eicar-filer stoppas innan vi ens på-börjar nedladdningen. Get-torrent laddas hem till hårddisken men kommer aldrig igång. n

Plus: Mycket bonusfunktioner.
Minus: Stundtals förvirrande varningsmeddelanden.

Betyg:  (7 av 10)Trygg surfning med McAfee

McAfee Internet Security Suite 2008.
En långkörare som McAfee borde absolut ha utrustats med en smidigare installation. Visst gnäller vi en del nu, men det är minst ett par frågor för mycket innan vi tuffar igång. Då flyter programmet dock smidigt utan att något finlir krävs. Huvudfönstret är rent och tydligt strukturerat. Till vänster finns en hög länkar till de vanligaste funktionerna, bland annat Underhåll datorn. Bakom denna hittas snabbfunktioner för att bland annat rensa webbläsarens cache-minne och överblivna filfragment. En genväg till Windows egen diskfragmenterare finns och så går
det även att schemalägga nämnda insats härifrån. Bra!

Vidare finns en funktion för säkerhets­kopiering, dels till dvd men även till en extern hårddisk eller kanske en annan plats i ditt nätverk. Webbfiltret imponerar. ­Utöver ett flertal förval går det också att tidsbegränsa familjemedlemmarnas surfande och tveksamma bilder kan begränsas.

Ute på nätet hålls vi tryggt i handen. Några av våra värst infekterade sidor vägras helt inträde och vi styrs då till en annan sida. Samtliga trojaner och virus stoppas. Som en bonus finns också Site advisor, en funktion som varnar för sidor som enligt McAfee kan vara potentiellt skadliga. Tjänsten förklarar noggrant vad på respektive sida som inte riktigt känns korrekt och du kan själv bidra med ett omdöme. Att däremot www.idg.se flaggas som ett potentiellt hot känns väl nitiskt.

De första Eicar-filerna stoppas direkt vid hämtning, men de övriga upptäcks först vid en manuell genomsökning. Det budskap vi då får är ­luddigt. Vid hämtning av Get-
torrent ­agerar programmet lysande – sidan i sig flaggas som skadlig, vid nedladdning varnas vi igen. Ignorerar
vi detta budskap plockas programmet ändå bort automatiskt när vi försöker köra det. Utmärkt!

Plus: Gott skydd och bra funktioner.
Minus: Lite opedagogiskt vid installation.

Betyg:  (9 av 10)


Norton passar nybörjaren
Norton Internet Security 2008.
Allt är utformat med användarvänlighet i fokus och den mest skakiga av användare ska känna sig trygg i alla lägen. Det märks inte bara i det tjusigt upplagda menysystemet utan även i form av de varningsmeddelanden som poppar upp om din dator hotas medan du surfar. De är nämligen testets minst informativa – men den avrundande textsnutten förklarar åtminstone tryggt att din dator är säker. Utmärkt för väldigt osäkra användare, mindre roligt för alla som känner sig lite torrare bakom öronen och i detalj undrar vad som just skett.

Inställningsmöjligheterna är onödigt sparsmakade och informationen om upptäckta hot är för kortfattad. Ändå känns Norton väldigt tryggt att surfa med. Många hot fångas redan innan de når datorn och Symantec har satsat mycket på så kallad heuristisk analys – en teknik för att fånga upp tidigare okända hot.

För nybörjare eller användare som helt enkelt inte känner något behov av mekaniskt finlir är Norton Internet Security 2008 utan tvekan testets bästa val. Men för att kamma hem total­segern krävs bättre djup för den som så söker, vilket i sig inte per automatik behöver betyda att användarvänligheten korsfästs. På den fronten har Norton mycket att lära av konkurrenterna.

Plus: Ruskigt pedagogiskt.
Minus: Snålt med inställningar.

Betyg:  (6 av 10)PC-cillin missar infekterade filer

Trend Micro PC-cillin Internet Security 2008. Då den svenska versionen inte fanns tillgänglig vid testets genomförande valde vi den engelska utgåvan.
Inledningsvis ser Trend Micros paket ut att vara en stark kandidat till prispallen. Pedagogiken är god, från installationens tydliga budskap om vad som installeras till de förklaringar av åtgärder som ges när programmet stöter på fula filfiskar.

Inställningsmöjligheterna är goda och lätta att komma åt. Webbfiltret glimmar lite extra. Det inbyggda skyddet mot datastöld är en höjdare och fungerar även mot de mest populära ”instant messaging”-programmen. Vi försökte skicka ett skyddat telefonnummer via MSN Live Messenger, men numret lämnade aldrig datorn och mottagaren såg det därmed aldrig.

Vi gillar möjligheten att lätt kolla in eventuella nätverkssnyltare (och framför allt möjligheten att sparka ut dem) och brandväggen som via olika profiler buslätt regleras beroende på var du befinner dig. Programmet upptäckte även samtliga hot det utsattes för och placerade dessa i karantän.

Men vid Eicar-testet gillade vi inte hur programmet uppträdde. Först verkade det som att samtliga filer laddades ned till datorn utan varning. Vid en närmare kontroll upptäckte vi att filerna i smyg inte alls hade laddats ned utan hade ersatts
av nätlänkar. Förvirrande? Ja. Att sedan Get-torrent-klienten laddades hem och installerades helt utan protester gör att vi inte kan rekommendera PC-cillin.

Plus: Utmärkt webbfilter och datastöldsskydd.
Minus: Missar en välkänd trojan.

Betyg:  (5 av 10)Panda informerar så du förstår

Panda Internet Security 2008. Inför testet nämnde en praktikant på redaktionen att hon testat föregående års version av just Panda, men tvingats avinstallera programmet på grund av ständiga krascher. Jag skrattade aningen översittaraktigt och belönades därefter under det första installationsförsöket med just en systemkrasch. Under testet kraschade programmet ytterligare en gång vilket känns som ett svaghetstecken. Synd, eftersom programmet i övrigt definitivt är ett av testets starkaste.

Det innehåller en funktion för säkerhets­kopiering samt möjligheten att schemalägga alla möjliga prestandaförbättrande uppgifter, från att automatiskt tömma papperskorgen till att förinta loggfiler. I priset ingår även onlinebaserad backup-lösning, dock endast på spanska och engelska.

Pedagogiken ligger i topp. I stället för att slänga sig med en massa onödigt tekniktugg delas menyerna upp i trygga termer som kända hot, okända hot och bedrägeri. Panda innehåller möjligheten att ange vissa typer av information som inte får lämna datorn, men uppenbarligen gäller det inte chattprogram som Windows Live Messenger. Vi lyckades i alla fall utan problem dra iväg ett angivet telefonnummer. Även webbfiltret var lite skakigt, en del sajter av tydligt olämplig karaktär smög sig igenom. Märkligt är också att Panda uppenbarligen inte tycker att ungdomar bör besöka vårt förlags hemsida, www.idg.se.

Sviten briljerar med många inställningsmöjligheter. Vill du ändra något kan du göra det – men grundläget duger utmärkt för de flesta. Brandväggen går att finjustera så att endast uppgivna program hittar igenom och den ­heuristiska analysen kan täcka all trafik eller enskilda företeelser som mejl eller chatt.

Samtliga Eicar-filer upptäcks och rensas automatiskt. Installationen av Get-torrent avbryts, du informeras om vad som hittats och åtgärdsalternativen radas tydligt upp.
Vi gillar testets virusnalle – men instabiliteten och några ojämnheter är ändå tunga minusposter.

Plus: Pedagogisk och bred svit.
Minus: Instabilt.

Betyg:  (7 av 10)Hopplock – krångligare men gratis

AVG Anti-Virus Free Edition 7.5/Ad-Aware 2007/Zonealarm Firewall. PC för Alla har handplockat tre program som tillsammans ser till att du har ett grundläggande skydd, samkört dessa och konstaterat att det fungerar helt okej. Samtliga program är på engelska vilket gör sitt för pedagogiken.

AVG Anti-virus gör sitt jobb med bravur. Vare sig Eicar-filer, Get-torrent eller de andra trojaner och virus som vi utsätter testdatorn för når ens hårddisken. Programmet erbjuder till och med en motor för heuristisk analys, ­precis som de dyrare programmen. Tyvärr är gränssnittet utan tvekan testets fulaste och budskapen som dyker upp när AVG letat upp ett hot är tydliga men allt annat än pedagogiska. Förvisso finns en länk till ett viruslexikon, men väl där måste du själv manuellt knappa in vad du söker. Programmet saknar skydd mot spionprogram, vilket dock gratisprogram nummer två – Ad-Aware 2007 – skyddar mot. Det är snyggt men aningen plottrigt. Ad-Aware gör sitt jobb men är inte helt stabilt.

Sist ut är brandväggen Zonealarm som ger en god överblick och innehåller en finess där programmet även håller koll på om ditt antivirusprogram är uppdaterat eller inte. Kul, men i vårt fall meningslöst eftersom vi inte lyckades få det att snappa upp AVG.

Alla tre programmen kan du ladda hem direkt från PC för Allas programbank.

Plus: Gratis är gott.
Minus: Dålig överblick, krångligt.

Betyg:  (6 av 10)


Faktatabell – snabbfakta om alla säkerhetspaket

Fakta

PC för Alla har testat marknadens mest populära antivirussviter. Vi har medvetet valt bort produkter som inte erbjuds på svenska och uteslutande fokuserat oss på paket av ”Internet security”-typ. Alltså programlösningar som inte bara söker virus som redan planterats på datorn utan även aktivt skyddar användaren under webbsurfande samt innehåller någon form av brandvägg. Ett par av programsviterna hade vid testets utförande inte hunnit översättas till svenska – då har vi testat den engelska varianten.

Vi har även tagit med de mest populära gratisalternativen för att se hur det paketet står sig i förhållande till betalvarianterna.

Vårt mål har varit att hitta det program som erbjuder det bästa skyddet utan att göra avkall på användarvänlighet och pedagogik för användare med normala datorkunskaper. Samtliga priser avser, om inget annat anges, licenser på ett år för tre datorer/användare.

Testdator var en Pyrotech Vortex Gamer med en Intel Core 2 quad-core processor på 2,4 GHz samt 3 GB arbetsminne. Operativsystemet var Microsoft Vista Ultimate, 32-bitars version. Testade program var Microsoft Internet Explorer 7 samt Mozilla Firefox 2, Microsoft Outlook samt Microsoft Live Messenger 8.1.

Inför varje test har datorn rensats och återställts till grundläge, för att undvika att något program lämnat rester efter sig. Något som teoretiskt kan störa funktionerna vid testet.

Paketen har testats utifrån det grundläge som respektive program på egen hand rekommenderar. Varje program har utsatts för konkreta hot i skarpt läge (verkliga, aktiva nätsidor) användandes en lista över infekterade sajter.
Vi har även använt organisationen Eicars testfiler (www.eicar.org) för antivirus samt antimalware. Vi har även försökt installera och köra det erkänt infekterade torrentklienten Get-torrent. Tillsammans har dessa metoder gett oss en god överblick över respektive programs förmåga att upptäcka och oskadliggöra hot av såväl känd som okänd art.

Slutbetygen är resultatet av flera deltester där vi vägt samman faktorer som användar­vänlighet, pedagogik, resursanvändning, funktioner samt givetvis respektive programs förmåga att upptäcka, analysera och behandla olika former av hot.