Att skriva ut sina digitala bilder hemma på en fotoskivare har sina fördelar. Du kan själv justera utskrifterna och du behöver inte vänta på dina bilder längre än det tar för din skrivare att skriva ut dem.

På en punkt är dock de bilder du skriver ut hemma helt underlägsna de du framkallar via nätet – nämligen priset. I vårt test av små fotoskrivare i PC för Alla 9/07 låg den lägsta kostnaden per utskrift på 2:23 kronor. Det är nästan dubbelt så dyrt som det billigaste priset per bild i vårt test av framkallningssajter.

Vi kan dock avslöja att långt ifrån alla sajter håller vad de lovar. Är du inte uppmärksam kan du få betala så mycket som nästan tre kronor per bild.

Vanligt med dolda kostnader

Tar du en snabb koll på exempelvis Pricerunner ser du att det finns gott om sajter där de lockar med framkallnings­priser på under en krona per bild. Det stämmer i de flesta av fallen, även om en del av företagen kräver att du framkallar ett visst antal bilder för att få det bästa priset. Vad de däremot inte är lika noga med att upplysa oss om är de dolda kostnaderna. Och det rör sig om påslag som gör att priset i praktiken är betydligt högre per bild än det som utlovats från början.

Den vanligaste dolda kostnaden är frakten. Att det kostar att skicka hem bilderna är i sig inte speciellt konstigt, men vårt test visar att priset för hem­leveransen varierar kraftigt mellan test­objekten.

Flera av de testade sajterna har dessutom ytterligare dolda kostnader. Det kan handla om allt från ”generella framkallnings­kostnader” och avgifter för att betala via faktura till en extra kostnad för att få en vit ram runt bilderna.

Många bilder ger lägre snittkostnad
Ett sätt att få ned kostnaden per bild är att framkalla många bilder på en gång. Till exempel blir ju frakten billigare per bild om du kan sprida ut fraktkostanden på ett större antal bilder.
De flesta av våra testade sajter har dock så höga tilläggskostnader att du måste framkalla orimligt många bilder för att snitt­priset ens ska närma sig det utlovade lockpriset.

Det är också överraskande få sajter som erbjuder rabatt om du framkallar många bilder åt gången. Bara två av tio testade sajter har det erbjudandet, varav den ena kräver att du i så fall framkallar minst 500 bilder vid ett och samma tillfälle.
Att framkalla så många bilder på en gång är förstås sällan aktuellt, om det inte är så att du precis har kommit hem från en tremånaders resa jorden runt eller liknande.

Tvärtom skulle det vara bra om vi kunde framkalla ett mindre antal bilder till ett vettigt pris. Det är betydligt mer praktiskt om du exempelvis snabbt vill kunna visa upp dina nytagna foton för släkt och vänner.

Inte bara priset som är viktigt
Även om det förstås är viktigt så är det inte bara priset du bör ta hänsyn till när du väljer vilken sajt som ska få äran att framkalla dina fotografier.

Faktorer som leveranstid, bildkvalitet, användarvänlighet och redigeringsmöjligheter är minst lika viktiga för att du ska bli nöjd. Att hitta rätt i fotodjungeln är förstås inte det lättaste, och därför har PC för Alla testat några av de populäraste sajterna.

I arbetet med att utse vår testvinnare har vi tagit hänsyn till alla ovanstående faktorer. Vilken sajt som vann, vilken som egentligen var billigast och allt annat du behöver veta hittar du i faktatabellen.BILDNET TAR BETALT FÖR RAM

Att ladda upp och redigera bilderna går smidigt på Bildnets sajt. Men det är lite dåligt att det kostar extra att få en vit ram runt bilderna. Du får även betala extra om du vill ha en faktura i stället för att betala via betalkort.

Leveransen tog bara två dagar, men bilderna var något mörka när vi fick dem.

Betyg: (8 av 10)EXTRAFILM KRÅNGLAR TILL DET
Den klassiska framkallningsfirman Extrafilm har det över­lägset krångligaste gränssnittet. Det blir mycket klickande innan bilderna är på plats.

Redigeringsmöjligheterna är bra, bland annat kan du välja om du vill beskära bilderna eller inte, samt förhandsgranska. Leveranstid och pris hamnar i testets medelskikt.

Betyg: (6 av 10)OBEGRIPLIGA PRISER PÅ FOTO.COM

På Foto.com går uppladdningen av bilderna både snabbt och problemfritt. Vi kan dessutom redigera våra bilder på flera olika sätt. Pris­­­sättningen är dock snudd på obegriplig. De första 25 bilderna är alltid gratis, därefter är det ett pris för bild 26-500 och ett annat för bild 501-1 000.

Betyg:  (7 av 10)


FOTOQUICK ÄR DYRAST

Fotoquick har olika priser beroende på hur många bilder du framkallar. Här är upplägget enkelt att förstå sig på; ju fler bilder du framkallar desto billigare blir priset för samtliga bilder.

Sajten är lättanvänd, men redigeringsmöjligheterna få. Den stora besvikelsen var att vi endast fick 29 av de 50 beställda bilderna. Priset är det högsta i testet.

Betyg:  (3 av 10)
JAPAN PHOTO ÄR DYR

Att du får 25 bilder gratis vid första framkallningen är visserligen positivt, men nackdelarna hos Japan Photo är alldeles för många för att sajten ska få vara med och slåss i toppen. Gränssnittet är krångligt, redigeringsmöjligheterna obefintliga och priset per bild alltför högt. Bilderna är dessutom något för ljusa.

Betyg:  (5 av 10)


SMIDIGA FUJIDIREKT
Fujidirekt är en av de bästa testade sajterna. Den är lätt att använda och har ett lågt snittpris per bild. Dessutom imponeras vi av de varma färgerna i de framkallade bilderna. Ett minus är de begränsade redigeringsmöjligheterna och att de tvångsbeskärs utan att du kan förhandsgranska. Du kan heller inte lägga till en vit ram i det format vi beställde i.

Betyg: (8 av 10)


MYPIX ÄR TRÖGA
Testets stora besvikelse är utan tvekan Mypix.com. Inte nog med att den första beställningen aldrig dök upp, den andra tog åtta dagar på sig för att komma fram.

Att sajten är lättanvänd hjälper föga, då priset per bild är det näst högsta.

Betyg:  (3 av 10)


PHOTOBOX HAR BILLIGAST BILDER
Det lägsta priset per bild kvalificerar Photobox till topp­striden. Tyvärr visar det sig vara en av de få fördelarna. Sajten är visserligen lätt­använd med hyfsade redigeringsmöjligheter, men den är väldigt seg och långsam.

Det tar dessutom lång tid att få bilderna och de har alldeles för kalla färger.

Betyg:  (7 av 10)


SNAPFISH ÄR FLEXIBELT
Trots att det går väldigt segt att ladda upp bilderna och att vi inte får någon orderbekräftelse via e-post vinner Snapfish.
Gränssnittet är lätt att använda och det finns goda möjligheter att redigera bilderna. Exempelvis finns hela tre olika ramar att välja mellan.

Betyg:  (9 av 10)POSTFOTO LEVERERAR SNABBT
Postfotos sajt är enkel att använda och det går snabbt att ladda upp bilderna, men redigeringsmöjligheterna är få. Det går snabbt att få hem bilderna och de är av bra kvaliteten och har varma färgerna.

Priset per bild är tyvärr på tok för högt för att Postfoto ska nå en topplacering.

Betyg:
(8 av 10)

Hela listan - snabbfakta om alla fotolabb

Fakta

Urvalet. Vi valde ut de tio etablerade framkallningssajter som i slutet av oktober erbjöd den lägsta framkallningskostnaden per bild (exkluderat dolda kostnader). Andra krav var att sajterna skulle vara på svenska, att det gick att ladda upp bilderna via nätet och att de framkallade bilderna skulle kunna skickas hem till oss.

Metod. Vi skickade in 50 bilder i olika format, storlek och kvalitet. Vi beställde en bild av varje i formatet 10 x 15 centimeter (det klassiska fotoformatet). Att det inte är det vanligaste digitala formatet var ett medvetet val, då vi ville se hur sajterna hanterade eventuell beskärning av bilderna.

Betygen. Vi tog främst hänsyn till faktisk kostnad per framkallad bild, leveranstid och bildkvalitet. Vi vägde även in faktorer som gränssnitt, redigeringsmöjligheter, tvångsbeskärning av bilder, betalningssätt och bildstorlekar.