Det framgår av den lista med lösenordsuppgifter som under onsdagskvällen läckt ut på nätet att en majoritet av Aftonbladets anställda har lösenord som endast består av små bokstäver eller korta sifferkombinationer. En del
använde till och med sitt eget förnamn som lösenord.

Normalt sett rekommenderas att ett lösenord ska bestå av både små och stora bokstäver, och gärna siffror och skiljetecken.

Den enkla teckensammansättningen och de lättgissade orden är något som inte förvånar Per Hellqvist är säkerhetsexpert på Symantec.
– Det är inget ovanligt utan tvärtom ser det ut så på många ställen. Aftonbladet är inte på något sätt sämst utan de har bara råkat illa ut. I dag är det många företag som duckar och tänker tur att det inte var vi, säger Per Hellqvist.

Däremot är anser han det oförsvarligt att Aftonbladet inte skyddat sitt system bättre.
– Man måste titta på vad som skyddas av systemet och sätta säkerhetsnivån efter det. I det här fallet så handlar det om grundlagsskyddat material så där borde det absolut varit krav på svårare lösenord.

Vi har utan framgång sökt Aftonbladets it-chef Oscar Edholm för en kommentar.

Så skapar du ett säkert lösenord:

Välj en fras, kanske första meningen i din favorit bok eller en replik från en film du gillar och plocka ut första bokstaven i varje ord. Byt sedan ut några bokstäver mot siffror och specialtecken. Lösenordet blir då både lätt att komma ihåg och svårt att lista ut.

Expertens säkerhetstips till företagen:
Se till att det krävs att användarna blandar stora och små bokstäver, siffror och specialtecken i lösenord.

Var noga med att det lösenord som användaren får från början måste bytas ut efter första inloggningen.

Förklara för din personal varför det är viktigt och ge tips på hur man gör för att skapa säkrare lösenord. Poängtera även vikten av att inte dela med sig att sitt lösenord.

Skaffa ett program som testar svårhetsgraden på lösenorden.
Se över vad som skyddas av systemet och anpassa säkerhetsnivån utifrån det.

Kanske är det lämpligt att förse externa ingångar med ett extra säkerhetslager i form av en usb-nyckel eller ett chip som används tillsammans med lösenordet.