Amazon blir första näthandel att erbjuda icke kopieringsskyddade låtar från samtliga fyra ledande skivbolag. Det betyder ett utbud på 3,1 miljoner låtar, och för oss konsumenter är det början till slutet på trasslet med kopieringsskydd eller så kallade drm-skydd (drm står för digital rights management). Det tror i alla fall flera branschbedömare, bland annat nättidningen The Register som konstaterar att slutet för kopieringsskyddad musik kommer snabbare än väntat:
- Så farväl då, musik-drm. Du var en dålig idé och vi kommer inte att sakna dig, skriver tidningens krönikör.

Kopieringsskyddet kom till eftersom skivbolagen ville förhindra spridning och kopiering av digital musik. Många kunder har dock varit mycket missnöjda med de begränsningar som skyddet innebär, och här i Sverige har många till och med hävdat att den lagliga webbförsäljningen av musik har hindrats på grund av skyddet, och att potentiella kunder har sett drm-skyddet som ett skäl till att i stället piratkopiera och fildela.

För företaget Amazon innebär den nya överenskommelsen med Sony BMG en stor marknadsfördel gentemot värsta konkurrenten Apple Itunes Music Store.

Amazons mp3-butik, som lanserades i september 2007, är än så länge bara öppen för kunder i USA. Det är enligt BBC fortfarande oklart när eller om den europeiska delen av Amazon, www.amazon.co.uk, öppnar en liknande tjänst.