Mer än hälften av alla unga svenskar kan tänka sig att betala mer för sina teknikprylar om de vet att de är tillverkade på ett schysst sätt. Det visar en undersökning från Makeitfair, ett EU-stött projekt med målsättningen att få företag att ta ansvar för hela produktionskedjan.

Unga mellan 15 och 35 år från Sverige, Finland, Nederländerna och Tyskland deltog i undersökningen. Totalt uppgav 45 procent att de kunde tänka sig att betala tio procent mer för elektroniska produkter, om de visste att tillverkningen gått schysst till. I Sverige och Finland var fler än hälften intresserade.


Arbetarna på elektronikfabrikerna runt Bangkok jobbar för det mesta tio timmar om dagen sex dagar i veckan.

Därför vill Makeitfair ta fram en speciell rättvisemärkning för de företag som tar miljö och personal på allvar i alla led av tillverkningen. Företagen skulle kunna använda rättvisemärkningen i reklamsyfte.

– Men idag finns det inget företag som skulle leva upp till en sådan märkning. Vi hoppas genom att visa att det finns en efterfrågan, att något företag tar täten och börja tillverka på ett schysst sätt, säger Annika Torstensson, projektansvarig på Fair Trade Center.


Här bor många arbetare på elektronikfabrikerna utanför Bangkok. Hela detta område är uppfört illegalt och de boende har själva byggt "husen".

Det skulle krävas en hel del av företag, speciellt i elektronikbranschen, för att förtjäna en rättvisemärkning. Många prylar innehåller många olika miljöfarliga metaller. Och klädbranschen är inte ensamma om att lägga produktionen i länder där fabriksarbetarna har svårt att klara sig på sina löner.

Men det har skett en förbättring, berättar Annika Torstensson. Sony Ericsson ligger till exempel överst på Green Peace lista över miljövänligaste mobiltillverkarna.

Bilder: makeITfair

Läs mer
Alla artiklar om miljö och klimat.