Den internationella filmlobbyn har pekat ut Sverige som ett paradis för pirater. Nu kan det bli ändring på det. Ett av regeringens två nya vapen mot illegal fildelning heter Henrik Rasmusson. Det som gör honom speciell jämfört med många andra åklagare är hans tekniska specialutbildning hos polisen och hans it-kompetens.

Men det är inget lätt jobb Henrik Rasmusson har framför sig. En siffra visar att 1,3 miljoner svenskar någon gång använt fildelningsprogram för att ladda ner upphovsskyddat material.

– Tittar man historiskt på de anmälningar som kommit in, räcker det med två åklagare, men det finns planer på att utöka till fyra, säger han, till PC för Alla.

Henrik Rasmusson menar att många inte anmäler upphovsbrott eftersom de känner att det inte tjänar något till, inget händer. När nu två specialiserade åklagare har hand om området kan det bli ändring på det.

– Förhoppningsvis kommer vår kompetens på området göra att det går snabbare att klara upp den här typen av brott, vilket kan göra att fler också känner att det är värt att anmäla, säger han.

Men det största problemet som han ser det, vilket också är det mest grundläggande för att klara upp fildelningsbrotten, är svårigheten med att faktiskt komma åt de enskilda fildelarna.

– Som lagen ser ut i dag har vi inte rätt att spåra fildelare om brotten inte ger mer än böter. Och de flesta brotten ger böter.

Ska det vara möjligt att spåra fildelare?
– Finns möjligheten och vi är ålagda att göra så, kommer vi göra det.

Är det rätt att döma enskilda fildelare, när det är så många som laddar ner illegalt?
– Det där är politisk fråga som jag inte vill svara på.


Läs mer

Alla artiklar om it-säkerhet.