I spel som Guitar Hero och Rock Band, som ännu inte kommit till Sverige, får användaren leka rockstjärna för en stund. Med spelen följer dock bara en begränsad mängd låtar och för den som vill utöka listan går det att köpa fler låtar via internet.

Denna merförsäljning har visat sig vara ovanligt lyckad och sedan november har det sålts över 5 miljoner låtar till Guitar Hero III: Legends of Rock. Till spelet ligger Rock Band såldes dryga 2,5 miljoner låtar för ungefär 12 kronor styck på bara åtta veckor, skriver Reuters.

De mest sålda låtarna var ett 3-pack låtar från Metallica, med låtar från The Police och Queens of the Stone Age tätt i följd. De mest sålda singlarna var Foreigners ”Juke Box Hero”, Creedence Clearwater Revivals ”Fortunate Son” och Weezers ”Buddy Holly.

I Guitar Hero får spelaren en handkontroll i formen av en gitarr och det gäller att trycka på rätt knappar vid rätt tillfällen för att på så sätt simulera en riktigt gitarr. I Rock Band, som släpps i Sverige under detta år, finns fler instrument tillgängliga och fyra personer kan samtidigt spela exempelvis gitarr, bas, trummor medan en sjunger.