Skärmklippverktyget i Windows Vista är en inbyggd funktion som gör det möjligt att ta flera olika slags skärmdumpar. Till skillnad från att trycka på Print Screen-tangenten kan du med Skärmklippverktyget välja att även skapa ett rektangulärt klipp eller skapa ett klipp i egna format.

Funktionen har dessutom inbyggda redigeringsverktyg. Med dem kan du stryka över text eller använda pennverktyget. Skärmdumparna sparar du sedan som png-, gif- eller jpeg-bilder.

Det enklaste sättet att hitta funktionen är att klicka på Start-knappen och skriva in skärmklipp i sökfältet. För att enklare komma åt funktionen väljer du Verktyg, Alternativ och markerar alternativet Visa en ikon i Snabbstartfältet.


1. Starta verktyget. Det enklaste sättet att starta verktyget är att först klicka på Start-knappen. I sökfältet skriver du sedan skärmklipp och trycker på Retur när du ser alternativet Skärmklippverktyget högst upp i programmenyn.


2. Välj klipptyp. När programmet startas läggs en ”dimma” över hela skärmen. Klicka på den lilla nedåtpilen vid knappen Nytt och välj hur skärmdumpen ska tas, exempelvis Rektangulärt klipp eller Fönsterklipp. Vi väljer i stället alternativet Klipp i eget format.


3. Ta en skärmdump. Med Klipp i eget format kan vi med mus­markören fritt ”rita in” det område av skärmen som ska tas med i dumpen. Klippet öppnas sedan i redigeringsfönstret. Där kan du använda pennverktyget eller överstrykningspennan.


4. Spara som bild. När du är klar kan du spara det du har
”klippt ut”. För att spara väljer du Spara som i Arkiv-menyn.
I rutan som öppnas markerar du önskat filformat, exempelvis JPEG-fil.

Läs mer
Alla PC för Allas skolor och tips.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Program: Windows Vista
Tid: 5 minuter
Det här lär du dig
Att ta flera olika sorters skärmdumpar med Skärmklippverktyget i Windows Vista.
Tips
För att ändra färg på markeringen klickar du på Alternativ och väljer önskad färg i list­rutan Bläckfärg.