Du som besökt din lokala elektronikbutik det senaste året har utan tvekan stött på den senaste ljudflugan för vardagsrummet. Entusiastiska försäljare och braskande reklamblad darrar av upphetsning. Och visst låter det fräckt att du kan få äkta surroundljud utan att använda mer än två högtalare (och en baslåda om man ska vara petig)?

I teorin är det givetvis fullt möjligt. Olika företag använder sig av skilda tekniker för att uppnå känslan av flerkanaligt ljud. Det handlar om att fördröja vissa frekvenser och utnyttja rummets form. Genom att skicka ut ljudstötar som studsar via sido- och bakväggarna uppnår man ju faktiskt riktigt surroundljud. Ja, i teorin alltså. För i verkligheten har åtminstone undertecknad aldrig stött på ett system av den här typen som på allvar kan utmana ”the real thing”.

Två högtalare och en baslåda
DAV-X10 består av två små högtalare, en ganska biffig baslåda och så givetvis kronan i juvelen – den kombinerade förstärkaren och dvd-spelaren.

De allra flesta investerar i en sådan här anläggning av ett skäl – smidighet. Man vill ha ett sobert vardagsrum, inte en futuristisk Svenssonvariant av Cape Canaveral. Bortsett från den tunga baslådan är Sonys system väldigt läckert designat. Högtalarna påminner om avsågade koner, men det är framför allt den läckra huvudenheten som kommer att få dina närmaste att dra efter andan (och begära fler gemensamma filmkvällar). Utöver en skärm och en väl tilltagen av/på-knapp är fronten helt ren. Det är i stället ovansidan, som avstängd förvandlas till en spegel, som ruvar på förstärkarens kontrollpanel. Under lacken vilar tryckkänsliga knappar som lyser svagt. Läckert? Nej. Jag-måste-ha-störtläckert? Ja.

Enkelt att installera
Sony ska ha en eloge för den simpla installationen. Kablaget är omöjligt att misslyckas med. Mikrofonen som medföljer samverkar med systemet och optimerar på egen hand ljudet efter hur ditt rum ser ut. Processen är över på några minuter. Sedan står det dig fritt att finlira med ljudinställningarna. Vårt tips är att sänka basen en aning, den har annars en tendens att slå igenom.

Ett av anläggningens trumfkort är den inbyggda dvd-spelaren. Just denna finess är något som annars lågprisalternativen snålar in på. Bildkvaliteten är ovanligt bra, förutsatt att du har en tv som inte viker sig när det levereras krävande bilder. Har du en högupplöst platt-tv hemma i vardagsrummet kommer du också att uppskatta maskinens förmåga att skala upp videosignaler upp till 1080i. Visst kan en dvd-film som ges denna lyxbehandling inte riktigt konkurrera med en blu-ray-rulle, men resultatet blir ändå så pass bra att du knappast vill kolla på vanlig, ”rå” dvd-film igen.

Inget riktigt surroundljud
Riktiga audiofiler instämmer givetvis med ljudmannen från Killinggängets kulturgärning Nile City 105.6 – ”Det finns inga genvägar till det perfekta surroundljudet”. Nu sade han i och för sig inte riktigt så, men faktum kvarstår. Köper du anläggningen i tron att du kommer få riktigt surroundljud kan du lägga ned projektet redan nu. Det får du nämligen inte. Däremot levererar de lätta, små konerna fin bredd i ljudet. Rymdkänslan är också betydligt större än vid vanlig stereo. Tänk dig ett slags mellanting mellan din hederliga stereoanläggning och en enklare flerkanalsvariant och du träffar hyfsat rätt.

Dessutom levererar de förhållandevis små rackarna bra med kräm. Kanske inte riktigt med kraft för att fylla Globen med smekande toner, men tillräckligt för att även lite större vardagsrum ska få tinnitus när Dirty Harry låter blypiskan tala.

Plus: Låter bra, utmärkt dvd-spelare, enkel installation.
Minus: Hög prissättning, ingen 1080p-uppskalning, blu-ray hade suttit fint.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer

Fakta

Tillverkare/läs mer: Sony, 08-585 450 00, www.sony.se
Effekt: 480 W (80 W per högtalare).
Strömförbrukning: 125 W (igång), 1 W (viloläge).
Cirkapris: 9 000 kronor. Klicka här för bäst pris just nu.