Klockan är 12.15 den 31 maj 2006. Ett sms skickas:
Polisen stänger TPB nu. Kalle.
Ett par minuter senare beslagtar polisen hundratals servrar, datorutrustning och hemliga mejl i ett av de mest uppmärksammade tillslagen i Sverige – razzian mot The Pirate Bay.

I dag, två år senare, är sms:ets avsändare Carl Lundström och mottagaren, Fredrik Neij, åtalade för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, tillsammans med två andra personer.
Men husrannsakan och åtal till trots, Pirate Bay är större än någonsin. Varje månad tankar 40 miljoner människor världen över ned film och musik gratis via sajten. Det gör Pirate Bay till en av världens största och mest välbesökta sajter.

Hur drivs denna jättesajt? Vem gör vad? Var finns servrarna? Och vad har Pirate Bay för koppling till Tel Aviv och Genève? PC för Alla har kartlagt det globala företag som Pirate Bay har blivit.

Förhör med Fredrik Neij en halvtimme efter Carl Lundströms sms.
– Vad har du för inställning till den här misstanken som jag läste upp för dig?
– Att jag inte är skyldig.
– Varför anser du inte att du är skyldig?
– Därför att jag inte har kopierat någonting.


Tre personer är kärnan
Pirate Bays kärna består av tre personer: Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Peter Sunde, på internet mer kända som ”anakata”, ”TiAMO” och ”brokep”. Det finns även en fjärde person som spelar en nyckelroll i Pirate Bay-strukturen, men som inte åtalats – Daniel Oded. Han sköter den kontroversiella annonseringen på Pirate Bay. Vi återkommer till honom och det hemlighetsfulla företaget Random Media senare.


Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij. Tillsammans utgör de kärnan av Pirate Bay.

Fredrik Neij, 29 år, och Gottfrid Svartholm Warg, 24 år, bor båda i Stockholm. De har hand om det tekniska på sajten, uppdaterar program och ser över servrarna. Gottfrid Svartholm Warg har programmerat den ”tracker” som koordinerar nedladdningen av filer mellan användarna. Fredrik Neij står som ägare av domänerna piratebay.com, -.org och -.net.

Peter Sunde är 29 år och bor i Malmö. Han har varit med sedan i Pirate Bay sedan 2005. Han kan ett tjugotal programmeringsspråk, men säger i förhör med polisen att han inte programmerar något på sajten. I stället har han rollen som Pirate Bays presstalesman.
Han är också den mer uttalat ideologiskt drivna av de tre. Peter Sunde driver frågan om upphovsrätt och fri fildelning på sin blogg ”Copy me happy”.

Dessa tre personer har största ansvaret för driften av fildelningssajten, men det finns många fler som hjälper till. En person som figurerar i polisutredningen, men som aldrig åtalades, är 25-årige Mikael Viborg från Stockholm. Han är utbildad jurist och fungerar som Pirate Bays juridiska ombud.
– Jag har skrivit ett antal svar till några svenska och amerikanska företag, om tolkning av svensk lagtext, säger han i förhör med polisen i november 2007.

Ytterligare 10 till 15 personer runt om i världen hjälper Pirate Bay med kodning, design eller som moderatorer som rensar bort felaktiga torrent-filer på sajten. Pirate Bay har som motto att inte censurera något som användarna lägger upp, förutom filer med felaktiga namn eller olagligt material som barnporr.

En server kvar i Sverige

Carl Lundström då, han som skickade sms:et? Den omtalade och nu åtalade mångmiljonären ska enligt Peter Sunde inte ha någonting med Pirate Bay att göra alls. Men han säger själv i förhör att han bidragit med serverplats, bandbredd och en server för 40 000 kronor.


Carl Lundström

Carl Lundström var tidigare vd och största ägaren av Rix Telecom, som upplät utrymme för Pirate Bays servrar i företagets serverhallar. Först i Göteborg och senare i Stockholm på Bankgirocentralen. Carl Lundströms Rix Telecom köpte 2004 upp Port 80, ett företag som hyr ut serverplats och internetförbindelser. Rix Telecom bytte då namn till Rix/Port 80. Kund till Port 80 var företaget PRQ i Solna. Ägare av PRQ är Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg. Kund till PRQ – Pirate Bay.

Carl Lundström förhörs av kriminalinspektör Jim Keyzer i Göteborg den 25 september 2007:
– Jag varken erkänner eller förnekar brottet. Jag vet inte riktigt om… om det här som Pirate Bay har gjort är brottsligt.
– Då växer ju frågan omedelbart här, hur involverad har du varit i själva verksamheten med Pirate Bay, har du sanktionerat att det har stått i Rix Telecoms skåp?
– Ja åtminstone har jag väl varit så inblandad… så det här Pirate Bay var ju kund hos PRQ och Port 80, innan vi köpte Port 80, så att de fanns ju med i boet så att säga va. Jag har ju inte på något sätt agerat för att ta bort dem som kund.

I dag ägs Rix/Port 80 inte längre av Carl Lundström, utan av Phonera. Men PRQ är fortfarande kund och Pirate Bays enda server i Sverige finns fortfarande hos Rix/Port 80 på Bankgirocentralen. Samma plats där polisen beslagtog flera av Pirate Bays servrar i razzian.
– Vi har kvar en server där mest för att retas, säger Peter Sunde.


Här på Bankgirocentralen i Stockholm finns Pirate Bays enda server i Sverige.

Kriminalinspektör Jim Keyzer på it-forensiska gruppen undrar vad som händer om Pirate Bay döms.
– Hur kommer den som hostar Pirate Bays servrar idag, att agera, om det visar sig att en domstol anser att Pirate Bay bryter mot upphovsrättslagstiftningen?, säger Jim Keyzer.

Per Jansson är affärsområdeschef på Phonera. Han säger sig inte veta om Pirate Bay har någon server stående hos företaget eller inte. Han vill inte heller spekulera i hur Phonera skulle agera vid en fällande dom, om det ändå visar sig att servern finns där.
– Det är som att svara på frågan ”Vad skulle ni göra med era kunder om en bomb slog ned?” Vi kontrollerar inte vad våra kunder har på sina servrar eller annan utrustning men vi vill givetvis undvika att det pågår brottslig verksamhet, säger Per Jansson.

Servern som, enligt Pirate Bay själva, står hos Phonera/Rix|Port 80 fungerar som lastbalanserare och dirigerar internettrafiken vidare till andra servrar i världen. Men var dessa finns idag är det ingen som vet. Kriminalinspektör Jim Keyzer berättar att det finns spår som leder till Holland, Kaukasus och Sydamerika.
Peter Sunde säger att de spritt mellan 50 och 60 servrar runt världen genom kompisar som gett dem till kompisar, som gett dem till kompisar…
– Tanken är vi inte ska veta var de finns någonstans, säger han.

Stora annonsintäkter
Pengarna som håller Pirate Bay flytande kommer från reklam på sajten. Hur mycket pengar reklamen genererar och hur mycket som går till de svenska Pirate Bay-killarna har blivit en glödhet fråga. Åklagaren hävdar att de tjänar ”inte mindre än 1,2 miljoner kronor om året”, något som skulle kunna leda till hårdare straff om de döms.

Ett förhörsrum i polishuset på Kungsholmen i Stockholm den 23 november 2007. Gottfrid svarar på Jim Keyzers fråga om driften av Pirate Bay, och vad det kostar:
– Det kostar, tja, åtminstone sexsiffriga belopp i månaden.
– Och var kommer intäkterna ifrån?

Det är här Daniel Oded kommer in i bilden. Daniel Oded är israel och bor och jobbar i Tel Aviv. Förutom att sköta alla reklamkontakter åt Pirate Bay, förvaltar han även de pengar som reklamen genererar. Han har också patent på ett reklamsystem för internet.


En rättegång mot Pirate Bay väntas tidigast till våren.

Annonseringen på Pirate Bay går genom Daniel Odeds företag Random Media. Företaget är registrerat på Brittiska Jungfruöarna och därför svårt att få insyn i. Någon adress finns heller inte, bara en postbox hos skatteplaneringsföretaget GMG i Genève, Schweiz. Vart pengarna tar vägen efter det är inte lätt att ta reda på, men kanske är det inte heller meningen:
Bara förlorare betalar skatt, skriver Daniel Oded i ett mejl till Gottfrid Svartholm Warg 2005.

Ett sätt för Pirate Bay att nå annonsörer är genom ”kontaktförmedlingar” som Right Media. På sådana företags sajter kan webbplatser sälja trafik till annonsörer. Right Media tar i gengäld en del av pengarna i provision.
I flera av mejlen som finns med i förundersökningen mot Pirate Bay, skriver Daniel Oded också till Peter Sunde, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg, och berättar om inkomster på mellan 40 000 och 150 000 dollar i månaden.
– Han är speciell att arbeta med. Överdriver en del, säger Peter Sunde.

Peter Sunde hävdar att Pirate Bay inte alls går med vinst och att det är nonsens från åklagarens sida. Han medger att det finns pengar, men det är pengar som enbart går till underhåll av sajten.
– Vi tjänar inte några pengar på Pirate Bay, säger han bestämt.


Svensk domstol stoppar inte sajten
En rättegång väntas tidigast till våren, men fallet kommer antagligen att sluta i Högsta domstolen. Det är dels ett prejudicerande mål, dels har killarna i Pirate Bay sagt att de tänker överklaga en eventuell dom. Men oavsett utgång säger Pirate Bay att sajten kommer att finnas kvar. Eller som Fredrik Neij uttrycker det i ett polisförhör i oktober 2007:
– Är det i olagligt i Sverige får man väl anpassa sig efter svenska lagar och flytta verksamheten till ett land där det skulle vara lagligt.

Fakta


Därför är åtalet komplicerat

Det som gör Pirate Bay-åtalet så komplicerat är framför allt eftersom något liknande aldrig prövats i Sverige förut. Åtalet gäller upphovsrättsbrott, men de åtalade har aldrig själva haft upphovsrättsskyddat material på sina servrar. Istället är det användarna som laddar ner från varandra. Pirate Bay har genom sina servrar endast hjälpt personerna att hitta varandra genom länkar.
– Det är ett svårt läge. Ska Gottfrid lastas för att användare laddar ner från sajten? Borde han ha varit medveten om vilket material som funnits tillgängligt på sajten? Kanske, det får vi se, säger Gottfrid Svartholm Vargs advokat, Ola Salomonsson.

Så funkar bittorrent

Bittorrent-protokollet gör det möjligt att tanka ned delar av en fil från olika användare samtidigt. Det är trackern, en server, som koordinerar dataöverföringar och vilka filer som finns tillgängliga. När trackern hittat den fil du vill ladda ned hämtas först en torrent-fil. Denna fil innehåller information om vilka andra användare som delar ut eller laddar ned samma fil. När filen sedan hämtas tas delar av filen från olika användare vilket ger en snabbare nedladdning, eftersom samtidigt som du laddar ner en fil delas den också ut till andra.