PC för Alla skrev tidigare om Storbritannien där fildelare ser ut att få det svårt framöver. Brittiska regeringen diskuterar nämligen ett lagförslag som innebär att fildelare blir avstängda från internet om de inte slutar ladda ner, något som även diskuteras i Frankrike. I vårt grannland Norge däremot, finns inga planer på något liknande.

Nyligen försökte advokaten Espen Tøndel få hjälp av Kripos, en avdelning inom den norska polisen för organiserad brottslighet, i sin jakt på fildelare, skriver sajten Torrentfreak. Efter att ha fått beskedet att de inte planerar att lägga sina resurser på att jaga nätpirater prövade Espen istället att vända sig till justitiedepartementet. Han menade att utan polisens hjälp har han inget annat än ett IP-nummer att gå efter, och det går inte att stämma ett IP-nummer. Men inte heller hos justitiedepartementet fick han det svar han hoppats på och han kom inte så långt som att ens få ett möte bokat med dem.

– Vi har inga som helst planer på att göra som det Storbritannien talar om. Att identifiera enskilda användare på det sättet skulle kräva enorma resurser. Vi väljer istället att fokusera på de som systematiskt laddar upp olagligt material, berättar kulturminister Trond Giske till norska tidningen VG.