EU har bestämt sig för att lägga 130 miljoner kronor på att utveckla en egen teknologi för att distribuera teve. Målet är att hitta ett mer effektivt och billigare sätt än de mer traditionella kabel- eller sattelitteknikerna. Valet föll på bittorrent, alltså samma teknik som introducerades och används av sajter som The Pirate Bay, och har fått namnet P2P Next.

Bittorrent går ut på att alla som laddar ner en fil samtidigt hjälper till att ladda upp den till andra som också försöker ladda ned. Tekniken gör att belastningen distribueras betydligt mer effektivt över hela nätverket än om alla personer försöker ladda ned från samma server, vilket annars varit det traditionella sättet att distribuera material på nätet. Detta har ofta lett till problem när många vill ladda ned samma fil på en gång, eller om alla då exempelvis skulle vilja se teveprogram samtidigt.

– Projektet kommer att bli ett otroligt kostnadseffektivt alternativ för tevebolagen, berättar Jari Ahola, en av de bakom projektet, för BBC. Tanken är att systemet ska kunna användas både för lagrat material och för direktsändningar.

Enligt EU räknar man med att de första delarna av projektet kommer att vara färdiga till augusti 2008. En färdig version, som också ska vara kompatibel med digitalteveboxar, beräknas finnas tillgänglig inom 16 månader.