Stim vill samarbeta med internetleverantörer för att ta fram ett sätt att göra nedladdning av musik lagligt. Närmast till hands ligger införandet av en licensavgift.

– Vi vill sätta oss ner med nätoperatörerna och diskutera hur vi gemensamt kan göra det möjligt för nätoperatörerna att erbjuda sina kunder ett abonnemang som gör dem till lagliga musiksurfare, säger Kenth Muldin, vd Stim.

Internetleverantören Bahnhof är positivt inställda till Stims förslag. Bahnhof säger sig inte tro på blockader av fildelningssajter eller användare.

– Stims initiativ är helt rätt tänkt. Antingen stiftar vi lagar som använder tekniken för att begränsa våra möjligheter som konsumenter och medborgare, eller så rättar sig musikbranschen efter vad folk vill ha. Ett sätt att finansiera fildelning kan vara en frivillig licens, säger Jon Karlung, Vd på Bahnhof.

Avtal med Stim
Stims förslag går ut på att internetkunder kan välja ett dyrare abonnemang som inkluderar fri nedladdning av musik. Detta blir möjligt genom att internetleverantören sluter ett avtal med Stim på samma sätt som radiokanaler gör. Men Jon Karlung betonar vikten av att det dyrare abonnemanget är frivilligt.

– Licensen ska förstås vara frivillig. De som vill fildela betalar. De som inte vill låter bli. Det väsentliga är att musikskaparna får ersättning för sitt arbete, att konsumenterna får vad de vill ha och att priset och förutsättningarna är rätt. Det skulle en sådan här lösning ge dem, säger han.

Läs mer
Alla artiklar om internet och webbtjänster.