TUNGVIKTARE SOM GER STOR BILD

Infocus projektor IN10 är testets största och tyngsta pjäs. Den är inte så mycket större än de andra projektorerna, men har en betydligt klumpigare konstruktion som verkar vara anpassad för att stå still snarare än att bäras runt. Den har en upplösning på 1 024 x 768 punkter och i stället för vga-kontakt är det här den enda av projektorerna som har en dvi-ingång. Det kan verka märkligt, med tanke på att dvi är den klart dominerande utgången på även enklare grafikkort. Det finns dessutom ingång för rca och s-video. IN10 har en tillhörande fjärrkontroll men ingen koppling tillbaka till datorn.

Ljusstyrkan är på 1 800 ansi lumen vilket tillåter en bild­storlek på 260 tum. Det är störst i testet. I en lagom dämpad lokal kan det bli en rejäl bioupplevelse. För att fungera som en miniprojektor tror vi dock att den hade vunnit på att ha en lite svagare lampa. Dels då den behöver kylas rejält vilket ger ett högt och riktigt ener-verande fläktljud, dels för att den höga ljusstyrkan bidrar till en sämre färgkontroll. IN10 är bra för till exempel presentationer i Powerpoint, men foton och film visas inte opti-malt för den kräsne.HÖGLJUDD PROJEKTOR MED FIN KONTRAST

Projektorn HS101 från LG är en diod­projektor och väger 812 gram (nästan 1,5 kilo med alla nödvändiga kablar och adaptrar). Det är drygt ett hekto tyngre än den andra diodprojektorn, Samsung Pocket Imager SP-P310, men då är LG:s variant också ­betydligt ljusstarkare. Här får vi dubbelt så mycket ljus, cirka 100 ansi lumen, vilket gör att vi kan få en större bild med godtagbar kvalitet. Ljusstyrkan är den enskilt viktigaste faktorn för hur stor yta projektorn kan visa med bra kvalitet.

Med LG HS101 får du en 80 tums bild med samma kvalitet som Samsung Pocket Imager SP-P310 visar vid 60 tum.
HS101 hanterar även kontraster mycket bra. Det gör att svart inte riskerar att bli grått, vilket i sin tur gör att till exempel foton och filmer blir snygga att se på.

Den bra bilden fås tyvärr på bekostnad av ljudnivån. Här är fläkt­bruset konstant, högljutt och mycket påträngande. Men kan du stå ut med det är det här en mycket trevlig projektor. LG får också extra plus för en elegant och mycket välplanerad till­hörande väska.


SUPERLÄTT MED BRA LJUSSTYRKA

Optoma är ett relativt okänt varumärke i Sverige, men deras projektor EP 729, eller Piccolo som den också kallas, förtjänar all uppmärksamhet. Det är en vanlig glödtrådsprojektor som väger under ett kilo. Det gör den, såvitt vi kan se, till den lättaste projektorn i världen som kan leva upp till de traditionella projektorernas ljusstyrka.

Skillnaden på EP 729 och diodprojektorerna är markant. Med 1 600 ansi lumen kan projektorn stå en bra bit bort och ändå visa samma ljusa bild. Bildytan kan bli upp till hela 200 tum och maxupplösningen är 1 024 x 768 pixel.

Piccolo för tyvärr en hel del oväsen. Det är dock inte är konstigt med tanke på kylningen och den kompakta designen. Små fläktar måste snurra snabbare än större fläktar för att transportera samma mängd luft. Projektorn har en inbyggd ac-omvandlare, så total­vikten vid transport blir faktiskt aningen lägre än för LG:s projektor. EP 729 är med ett pris på över 12 000 kronor dyrast i testet, men då kan den också styras med både fjärrkontroll och mus.


FÖREDÖMLIGT TYST OCH SMIDIG

Samsungs Pocket Imager SP-P310 är en diodprojektor och uppföljaren till Pocket Imager SP-P300. Här visar Samsung att utvecklingen inte bara är på rätt väg, utan också går snabbt. Ljusstyrkan i SP-P300 var på föga imponerande 300 lux, vilket gav en dunkel bild även under bra förhållanden. Nya SP-P310 presterar 1 300 lux eller 50 ansi lumen. Det är fortfarande mycket svagare än traditionella projektorer, men det ­fungerar bra på ett par meters avstånd i ett inte alltför ljust rum. Då kan du utan ­problem få en bildyta på 50 till 60 tum.

SP-P310 har främst två saker som talar till dess fördel. Det första är måtten. Allt som allt är den inte mer än ”en dryg halvliter” stor, vilket gör att den är enkel att stuva undan när den inte används. Ska du ta den med dig så behöver du strömadapter och kablar, vilket gör att den totala vikten blir knappt 1,3 kilo. Det är klart lättast i testet.

Den andra stora fördelen är den tysta drif-ten. Det är den i särklass mest stillsamma av de testade projektorerna. Så SP-P310 stör inte vid vare sig filmvisningen eller föredraget.
En kul detalj är att det går att köpa till ett externt batteri. Med det kan du hålla helt mobila föredrag. Eller kanske visa film på insidan av tältduken under camping­semestern?Klicka här för detaljer om alla projektorer.

Läs mer
Alla artiklar om datortillbehör.