Djurgården eller AIK. Volvo eller Saab. Mac eller pc. För många är frågan om vilken typ av dator du ska välja lika het som ett kokande Råsunda inför en allsvensk säsongsfinal i fotboll. Ibland ännu hetare.

Det pågår ständigt en hetsig och mycket engagerad debatt om för- och nackdelar med Windows gentemot Mac OS X och tvärtom. Men spelar det egentligen någon roll vilken dator du väljer? Kanske är det bara en fråga om tycke och smak.
För dig som spelar mycket och vill ha möjligheten att uppgradera din dator är pc:n ett självklart val. Du som tycker att form och enkelhet står allra högst på prioritetslistan njuter säkert redan för fullt av Mac OS X. Men hur är det med oss andra? Vi som lämnar spelandet till spelkonsolen, och inte tycker det gör så mycket om datorn är lite småful. Spelar det någon roll? Svaret är ja!

PC för Alla har kikat närmare på vad som väntar dig om du omsätter dina switcher-drömmar i praktiken – från inköp till ett test av hur det faktiskt fungerar att byta från pc till Mac.

Klent utbud på Apple Store
Susar du in på din lokala Apple-butik kan du konstatera att utbudet är skralt – tre olika bärbara datorer och tre olika stationära burkar är det som finns. Priset varierar mellan 5 500 kronor och drygt 160 000 kronor. Och faktum är att uppgraderingsmöjligheterna inte alltid är så bra som du skulle önska.

Att välja mellan olika typer av grafikkort är svårt eller omöjligt och du kan bara välja storlek på dina internminnen, inte hur snabba de ska vara. Och även om du gillar Western Digitals välbyggda hårddiskar får du inte göra något sådant val hos Apple. Det enda du kan justera är hur stor disken ska vara –
vilket märke det blir bestämmer Apple.

För de allra flesta spelar den här typen av val ingen roll. Bryr du dig inte om detaljerade specifikationer på din hårdvara kan du glatt köpa en Mac. Faktum är att du stöter på samma problem om du väljer en så kallad märkes-pc från exempelvis HP eller Dell, även om du hos pc-försäljarna ofta har betydligt fler varianter att välja på.

Är du en van pc-byggare däremot, och vill ha koll på vilka grejor du får installerade i datorn, bör du ta dig en funderare på om Mac verkligen är något för dig.

Ett säkert val
Ett vanligt argument till varför du bör byta till Mac OS är säkerheten. Risken att ut­sättas för otrevligheter på nätet, eller få din dator infekterad av virus, spionprogram och liknande, är betydligt mindre med en Mac. Som Mac-användare har du knappt behövt bry dig om brandväggar, antivirus- och
antispionprogram. Men i takt med att användarantalet blir större blir Mac ett mer lockande mål för personer med elakheter i kikaren. Ett uttryck för det är antalet säkerhetsuppdateringar som Apple respektive Microsoft skickar ut.

Under det senaste året har Apple täppt till ett stort antal säkerhetshål till sina produkter, precis som Microsoft gör till Windows. När företaget Secunia jämfört antalet säkerhetshål konstaterades att Mac OS X under 2007 drabbades av totalt 243 säkerhetshål, mot bara 44 för Windows XP och Vista tillsammans. Att det finns färre elakheter på nätet som riktar sig mot Mac stämmer med all säkerhet fortfarande, men även om du byter till Mac gäller det att vara försiktig, att se upp för spionprogram, trojaner och annan elak kod. Operativsystemet i sig är inte på något sätt säkrare – Mac har tidigare helt enkelt varit mindre intressant för nätbuset. Men nu börjar det som sagt bli ändring på det.

Har du beslutat dig för att Macintosh och OS X är värt ett försök kommer nästa dilemma. Hemma i arbetsrummet står kanske redan en skrivare, en bildläsare, ett par relativt nya högtalare och ett läckert tangentbord med smarta finesser som du verkligen gillar. Kommer de att fungera när du byter till Mac?

Bra program till Mac
För de allra flesta produkterna bör det inte vara några problem med kompatibiliteten. Båda systemen har stöd för och använder sig av usb 2 för att ansluta tillbehör, och i dag finns drivrutiner från de flesta större tillverkare.

Ett tips är dock att du innan du bestämmer dig går igenom dina datortillbehör och kikar efter stöd för OS X på tillverkarnas hem­sidor.
Byter du från pc till Mac öppnar sig också en ny värld när det gäller program. Efter att ha botani­serat i Mac-floran under ett halvår känns det som att det mest intressanta finns till Mac OS X. Kluriga småprogram för att hålla koll på dina kontakter, eller tillämpningar som gör att du kan skicka sms från datorn via din telefon är exempel på tillägg som gör att vi gillar Mac bättre än pc på det området.

Har du ett favorit­program som du använder i ditt arbete är det inte säkert att programmet finns tillgängligt för den andra plattformen. Och även om det finns är det inte alls säkert att det ser likadant ut. När det gäller Microsofts Officepaket är skillnaderna ganska stora, åtminstone i versionerna fram till 2007 och 2008.

Det är också viktigt att ta reda på om du kan föra över dina programlicenser från ett system till ett annat. När det gäller Officepaketet går det alldeles utmärkt, och jobbar du med Adobes programsvit Creative Suite kan du via Adobe byta ut din licens från pc till Mac. För mindre program kan det bli besvärligt, och du bör kontrollera med programtillverkaren vilka möjligheter det finns att konvertera program­licenser.

Att Mac OS X och Windows för varje uppdatering och varje litet tillägg närmar sig varandra, både när det gäller funktioner och utseende, står helt klart när de två systemen ställs bredvid varandra. Men fortfarande är det så att Apple fortsätter driva på utvecklingen starkast när det gäller spännande formspråk och i viss mån funktioner. Något man till och med tycks hålla med om i Windows-lägret. När Steve Jobs nyligen utnämndes till årets personlighet kommenterade Bill Gates:
– Han gör helt enkelt saker på ett annat sätt. Det är magiskt. Wow!

För dig som är sugen på att testa om Steve Jobs verkligen förtjänar dessa lovord från Bill Gates är tillfället helt rätt. Det finns många små problem att överbrygga, men med det utmärkta pc-stödet på Mac-datorer kan du njuta det bästa av två världar.

Och du som, trots läckra Mac-datorer och snack om lättanvänt system, väljer att behålla din pc – du behöver inte vara orolig. I Windows Vista hittar du i princip allt som Mac lockar med, och snygga datorlådor finns faktiskt också till pc-datorer i dag.

Nästa sida:
"Jag testade att byta från pc till Mac – så gick det"
och "Så kör du Windows på Mac"

Den ständiga frågan: Mac eller pc?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

PC

Windows är ett lapptäcke av gammalt och nytt.
Windows Vista är mer eller mindre omskrivet från grunden. Det tog sex år efter lanseringen av Windows XP innan Vista var färdigt.

Att bygga en pc själv är alltid bättre än att köpa en märkesdator.
Du kan bygga din pc från grunden. Du får exakt de delar du vill ha, men förlorar ofta de garantier du får med en märkes-pc.

En Windows-dator måste installeras om varje halvår för att inte sega ned totalt.

Håller du efter din pc behöver du absolut inte installera om Windows varje halvår.

Windows har mycket större programutbud.
Det finns betydligt fler program till Windows än Mac OS X. Men det innebär inte alltid att det finns bättre program. Bland gratisprogrammen gillar vi Mac-utbudet bättre.

Väljer du Windows har du mycket större möjlighet att få vad du vill ha.

En pc kan innehålla precis det du vill. Vill du ha ett speciellt ljudkort kan du köpa exakt det du vill ha. Det kan inte en Mac.

MAC

Mac har inga spel!
Mac har många spel, men de bästa, och mest populära, finns ofta inte till Mac.

Mac är bättre för formgivning.
En gång i tiden var det sant. Men Adobes Creative-svit har gjort att det numera går lika bra att formge med hjälp av en pc.

Mac drabbas inte av virus.
Det är inte lika vanligt med virus i en Mac som i en pc, men näthoten ökar snabbt.

Mac är dyrare än pc.
Ja och nej. Apple är traditionellt dyra när det gäller hårdvara. Men en bärbar Mac kostar ungefär lika mycket som en bärbar pc i samma klass och Mac OS X är till och med billigare än Windows.

Mac är mer användarvänlig än pc.
I både Vista och Mac OS X kan du anpassa systemet efter dina önskemål. Apple ger dig ofta färre val vid givna situationer, vilket kan upplevas som mer användarvänligt.