Krånglig med bra bildinställningar

Denver Electronics MTW-728TWIN består av två svarta, relativt plastiga, skärmar. Spelaren har en lite tillkrånglad, eller kanske överdesignad, uppsättning knappar vilket gör den svårnavigerad om inte fjärrkontrollen används. Det är småkrångligt att ladda ­skivor i spelaren.

Bildkvaliteten är acceptabel, men när det gäller denna modell stör faktumet att skärmarna trots mekande med inställningar ger ifrån sig olika bilder. Ljusstyrka, kontrast och färgton är inte identiska. En annan sak som stör är att bilden upplevs som lite väl rastrerad. Bilden känns lite ”streckig” i brist på en bättre förklaring, och det gäller främst den sekundära skärmen. Hörnen är dessutom något ljusa.

Denver ska dock ha beröm för att de har separata bildinställningar för varje skärm så att vardera åskådare själv kan ordna med optimal bild. När det gäller ljudet råder ingen skillnad mot de flesta övriga modeller. Det är burkigt. Betyget blir en stark femma. MTW-728TWIN kan spela upp film i divx-format och har ingång för usb och sd-kort på ovansidan. Hörlurar medföljer.


Dmtechs skärmar ger skön biokänsla

Dmtech PDV-971-2 sticker ut något eftersom skärmstorleken är hela nio tum. Dvd-enheten är separerad från skärmarna och måste stoppas undan någonstans. Bilden uppdaterar bra och den större skärm­storleken adderar till biokänslan. Även om kanterna kan tyckas väl ljusa vid mörka ­scener och trots att bilden inte upplevs som den klaraste i testet ger systemet sammantaget en njutbar filmupplevelse. Ljudet i högtalarna är mediokert, men genom hör­lurar blir det bra med ett fint bastryck.

Dmtech är inte någon vacker skapelse och skärmstorleken gör att systemet ter sig lite bulkigt. Sammantaget är Dmtech dock ett bra alternativ att tillbringa några timmar på vägarna med.

PDV-971-2 klarar divx-formatet och det är bra med direktåtkomstknappar för vissa inställningar om du inte orkar ramla runt i inställningsmenyer med fjärr­kontrollen. Här finns inbyggda, i och för sig väldigt skrangliga, bordsstativ.


Bildbrus i Limited Labels budgetmodell

Också Limited Label TWIN 700 har separat dvd-spelare, och den är misstänkt lik enheten i Dmtechs system. Det finns fler likheter. Precis som Dmtech lider bilden av dålig svärta och väldigt ljusa kanter. Även om styrkan skruvas ned till minimum syns kanterna.

Bildkvaliteten känns okej, om än lite ­luddig. Limited label kan dock inte luta sig mot en maffigare bildyta som Dmtech och panelens undermålighet visar sig tydligt vid still­bilder då vissa färger brusar ordentligt.

Ljudet är burkigt men duger att lyssna till om du vill slippa hörlurar som ger ett något bättre resultat. Limited Label vinner heller inga skönhetstävlingar med sitt fejksilvergrå och intet­sägande skal. Plus för att skärmarna har relativt stabila bordsstöd om du vill placera dem på till exempel ett bord. Limited label är en ­budgetmodell, men håller inte alls samma nivå som konkurrenten Matsui. På gränsen till underkänd.


Bra och billig Matsui överraskar

Matsui PD807E är en av testets två budget­modeller och den förvånar oss genom att stoltsera med en bildkvalitet som faktiskt slår vissa av de dyrare konkurrenterna på fingrarna.
Den ­spelar upp divx med gott resultat. ­Bilden är klar, tydlig och med bra svärta. Stundtals är det lite för mörkt men det kan avhjälpas genom att öka ljusstyrkan även om hörnen då ljusnar extra mycket. Också högtalarljudet överraskar. Det rör sig verkligen inte om hifi men diskanten är väldigt klar och burkigheten många av de andra modellerna lider av är inte lika påtaglig. Med hörlurar är ljudet bra även om de medföljande två paren inte är några höjdare.

Utseendemässigt finns inget direkt att klaga på. Silver och svart med rundade hörn som på Philips modell. Här finns bra snabbknappar på framsidan av skärmen. Ett minus är dock att bara en av skärmarna kan drivas med nät­aggregatet. I annat fall krävs det ett aggregat till eller att du kopplar in kabeln till cigarettändaruttaget, vilket är en nackdel om ni vill se på film i par någon annanstans än i bilen.

Sammantaget är Matsui en bra, billig och därmed prisvärd modell, betyget blir där­efter.


Nextbase med stöd för trådlösa lurar

Nextbase SDV97AMB ser proffsig ut i mattsvart och känslan är att det är en gedigen spelare. Nextbase spelar upp film på ett föredömligt sätt med snabb bilduppdatering och bra skärpa. Dock noterar vi även när det gäller denna modell, att bilden ter sig något olika på de två skärmarna när det gäller färgton, kontrast och ljusstyka. Irriterande. I det här fallet skiljer det sig dock inte så mycket.

Skärmarna har bra tilltagen ljusstyrka och lider inte av ljusa kanter i bilden. Det inbyggda ljudet går att lyssna till, men hörlurar är att föredra. Modellen har en inbyggd ir-sändare om du vill köpa till trådlösa hörlurar.

Stillbildsvisningen är helt ok med tanke på upplösningen, men det är otroligt segt att bläddra mellan bilderna. Nextbases modell öppnas genom en lucka där öppningen är riktad nedåt, jämfört med de andra som ­öppnas likt ett kassettdäck. Det är ett ganska otympligt sätt att få dvd:n på plats eftersom den måste tryckas fast mot ”väggen” och du inte riktigt ser vad du håller på med.

Nextbase klarar divx och har stöd för trådlösa lurar. Vanliga hörlurar (som är bättre än övriga modellers) medföljer. Spelaren har möjlighet till ­batteridrift genom sex aa-batterier.


Olika bildkvalitet på Philips två skärmar

PET707 är en trevlig uppenbarelse rent ­visuellt, vilket inte är helt ovanligt när det gäller ­Philips produkter. Rundade Apple-
inspirerade former och en gedigen konstruktion borgar för stabilt användande i bilen. Bilden hänger med bra trots lite långsam svarstid.

Skärpan är bra och text är inga ­problem att läsa. Däremot skiljer sig bild­kvaliteten åt mellan huvudskärmen och sekundärskärmen, vilket är oroväckande och absolut ger poängavdrag. Huvudskärmen är helt klart skarpare med bättre färgåtergivning. Underligt och även orättvist mot den som blir placerad vid den sämre skärmen.

Ljudet är inte mer än okej genom hög­talarna. Klassiskt, lite burkigt, småhög­talarljud som dock fyller sin funktion. I hör­lurar är ljudet bättre, även om en enkel equalizer inte skulle skadat. Ljudet är lite väl ­diskantorienterat. Spelaren klarade inte av vår divx-skiva.

En ”riktigt” monteringssats med skenor, upphängning och skruvar ingår i paketet. Plus­poäng! PET707 har även laddningsbart batteri, vilket är bra vid användning till fots.


Klicka för detaljer om alla dvd-spelare.

Fakta

1. Färdas i mörker. Det ger en oslagbar känsla när det bara är skärmen framför som lyser upp tillvaron.
2. Skaffa sällskap i baksätet. Det är roligare att vara flera när man går på bio!
3. Köp en påse popcorn. Saltade ska de vara och glöm inte att ordna med en skräppåse.
4. Se till att ha en mindre social chaufför som inte har något emot att bli lämnad (och lämna er) ifred under några timmar. Man pratar inte när man är på bio.
5. Bästa filmerna för bilfärder? Givetvis roadmovies. Midnight Run, Thelma and Louise och Fear and Loathing in Las Vegas kan rekommenderas, men håll dig för guds skull borta från Chevy Chase på semester i alla former och sammanhang!