Stim vill införa en licensavgift för bredbandsanvändare, där den som vill ska kunna betala en extraavgift varje månad. I gengälld kan personen ladda ner hur mycket musik som helst, utan att behöva oro sig för rättsliga konsekvenser.

– Vi söker en lösning på fildelningsfrågan som bejakar såväl internets fantastiska möjligheter att sprida musik som musikskaparnas rätt till ersättning, säger Eva Modin, vice vd för Stim.

Internetleverantören Bahnhof har redan ställt sig bakom förslaget och menar att Stims initiativ ”är helt rätt tänkt”.

Idag höll Stim sitt första möte med Tele 2 angående en praktisk lösning på problemen med illegal nedladdning. Och precis som Bahnhof är Tele 2 positivt inställda till Stims förslag.

– Det var ett jättebra, lösningsorienterat möte och vi är jättepositivt inställda till de förslag som presenterades, säger Tele 2:s informationsansvariga Pernilla Oldmark till PC för Alla.

Men inget är bestämt och när en eventuell fildelningslicens kan bli aktuell vill Pernilla Oldmark inte spekulera i. Hon säger att det viktigaste med en sådan licens är att det finns ett smart sätt att genomföra det på.

– Det ska vara enkelt för kunden, säger hon.

Stims mål är att prata med alla större internetleverantörer i Sverige. I vår kommer också ett andra möte med Tele 2 att äga rum.

– Det här är ett första möte och vi har många juridiska, ekonomiska och tekniska problem att lösa innan vi når fram till ett ”kravmärkt” internetabonnemang, säger Lars Henriksson, jurist, internetlicensiering på Stim.

Vill du betala extra på abonnemanget för att få fildela fritt?
Det är inte längre tillåtet att rösta.