Långsam skrytdator

Fujitsu Siemens Esprimo Q5020 är i princip en Mac Mini, fast med mer skryt och fler knappar. Där Mac Mini är helt slät har Fujitsu Siemens tryckt sin logga, och datorn pryds av de obligatoriska klister­lapparna från Intel och Microsoft till­sammans med en stor grå strömknapp på framsidan. De två usb-portarna på fram­sidan är däremot en god idé, något som saknas hos Mac Mini.

Den är inte helt fläktlös. Processorn är försedd med en rejäl kylfläns, och en liten fläkt av samma typ som brukar sitta på grafikkort i större datorer sköter cirkulationen åt hela datorn. Det blir lite oljud, men med betoning på lite. Framför allt är datorn väldigt intelligent konstruerad, med plastprofiler som leder runt luften, och ett moderkort som är utvecklat speciellt för datormodellen. Extra plus för det externa antennuttaget och för den trådlösa nätverks­kretsen. Det ger bättre anslutningar och åtminstone i teorin högre hastighet.
I teorin alltså. För det här är, i praktiken, världens långsammaste dator. Lyssnar du noga kan du höra videokonverterings­programmet kräkas medan det kämpar med att göra om vår avi-fil till vcd-format.

Det tar drygt tjugo minuter innan datorn går i mål. Varför? Tja, det är svårt att säga. Processorn hör inte till de senaste, och
en gigabyte internminne är alldeles för lite för Windows Vista.

Men det måste finnas andra skäl också. Långsam busshastighet, nedklockning av minnet för att hålla värme­utvecklingen stången – det finns säkert många bovar i dramat. Ska du uteslutande surfa, ordbehandla och trixa med Excel-ark så visst, då duger datorn. Men till allting annat, seriöst – allting, är datormodellen bara att glömma.

Betyg: (3 av 10)


Perfekt för garderoben

HP Compaq dc7800 USDT är i första hand avsedd för hemmakontoret. Några särskilda grafikprestanda bjuds det inte på, och bara en gigabyte internminne diskvalificerar den från mer avancerade uppgifter som bildbehandling eller videoredigering. Det blir helt enkelt för långsamt.

Däremot passar den utmärkt på (eller under) skrivbordet, eller som filserver i garderoben. Fläktarna går visserligen hela tiden, och ljudnivån hör inte till de lägsta, men den överdriver inte på något sätt.

Den enda kritiken mot utseendet är att datorn är lite för stor för att kunna kallas riktigt liten, samtidigt som den är betydligt mindre än en normalstor skrivbordsdator. Varför har HP inte gått hela vägen, som Fujitsu Siemens? Någonstans måste du bestämma dig för en inriktning, och HP:s bidrag känns en smula identitetslöst. Datorn tar inte riktigt strid mot någon enda etablerad uppfattning om hur datorer ska se ut, vilket ligger datorn i fatet.

Men betyget blir bra då datorn presterar bra i våra prestandatester.

Betyg: (8 av 10)


Flärdfull minimalist

Apples design skiljer sig från allt annat på marknaden. Det gäller förstås också Mac Mini. Minimalistisk är bara förnamnet. Den är i princip en kub med rundade hörn, utan vare sig knappar eller lampor i överflöd. Det finns en av varje, och några kontakter på baksidan. Det är allt. Inga fläktar, i princip inget surrande från hårddisken och inget vinande från kraftaggregatet. Det enda som låter är när en cd- eller dvd-skiva spinner igång.

Om du gillar designen, tja, det är upp till dig. Men den är lagom diskret för att användas var som helst samtidigt som den ger dig en touch av flärd om den står framme.
Som Apple-dator fungerar den alldeles utmärkt. Alla vanliga program går normalsnabbt, eller möjligen något i underkant (vi har inga testprogram för Apple-datorer, så datorns hastighet går inte att mäta i Mac-läge). Som pc-dator, med Windows Vista Home Premium på en egen partition, går det som väntat segare. Bara 1 GB internminne gör sitt avtryck i prestandamätningarna, och det finns gott om snabbare datorer. Men i sin storlek, marginellt mindre än till och med Fujitsu Siemens dator, får den ändå godkänt. Det känns som ett helgerån att använda en fullt fungerande Apple-dator med ett operativsystem den faktiskt inte tillverkades för, men visst, det fungerar.

Vi hade en del problem med gränssnittet Windows Aero. Ibland växlade datorn automatiskt över från Aero, och ibland uppstod ett par sekunders väntetid medan Aero antingen startades om, eller byggde upp sitt mellanlagringsminne. Men kör du utan Aero (vilket är starkt rekommenderat alldeles oavsett dator – det stjäl omotiverat mycket systemresurser) uppstår inga problem alls.

Betyg: (7 av 10)


Cool dator arbetar utan oväsen

Kylningen är som sagt ett problem med små datorlådor. Pyrotech har löst det på ett intressant sätt.

Hela datorlådan i Pyrotech Pyro Ultrasilent Office HFX Micro är en enda stor kylfläkt på utsidan, med ­massiva kylflänsar som både leder bort värme och bidrar till datorns läckra design. Kopparledare på insidan leder ­värmen från komponenterna till chassiet, och gör att du slipper bullrande ­fläktar.

Tillsammans med en helt tyst ssd-hårddisk (läs mer om ssd i ordlistan på sidan 49) innebär det att du får en helt tyst dator som gör sig alldeles utmärkt i vardagsrummet.

Den är dessutom riktigt läcker på ett typiskt icke-datorvis. Den ser mer ut som en förstärkare eller ett slutsteg än en dator, vilket oftast är något positivt när man pratar om placering på andra ställen än ett skrivbord.

Däremot saknar jag en hdmi-port för att enkelt ansluta en platt tv-apparat. Dvi finns i och för sig, men hdmi är standard i tv-världen.

Där de andra datorerna i testet har någon distinkt svaghet är Pyrotechs dator jämn i prestandan. Det är fortfarande ingen speldator, utan snarare en kul maskin att koppla till tv-apparaten, eller en snyggt designad dator att använda för enklare arbetsuppgifter. Rent utseendemässigt (och ljudnivåmässigt) är det här favoriten i testet.

Betyg: (9av 10)


Klicka här för detaljer om alla datorer i testet (pdf):

Läs mer
Alla PC för Allas tester.

Fakta

Urval: Vi bad alla tillverkare som hade ­möjlighet att delta att skicka oss en dator de ansåg stämde för den kategori datorer vi valt att testa.

Metod: Alla datorer testas på samma
sätt, med hjälp av en uppsättning alldeles vanliga program. Vi använder video­konverteringsprogrammet Tmpgenc för att göra om en Microsoft avi-fil till vcd-format. Det belastar processor, minne och bussar (transportlederna mellan datorns olika komponenter) extremt mycket. Ju snabbare datorn som helhet är, desto snabbare går konverteringen och desto högre betyg. Grafikprestandan, även den krävande för minne och processor, testas med hjälp av Photoshop och ett antal olika filter.

Vi testar också hur snabbt datorn ”rippar” en ljud-cd till mp3-format (med programmet Easy CD-DA) och hur lång tid det tar att göra om en okomprimerad ljudfil till just mp3 (Soundforge 8). Allting sammanställs i ett program som räknar fram ett slutbetyg. Med 3d Mark mäts spel­prestanda.
I just det här testet har vi också vägt i faktorer som ljudnivå, storlek och design. Men datorns prestanda är fortfarande det viktigaste.