Häromdagen blockerade Kina videosajten Youtube för landets invånare efter de pågående protesterna i Tibet. Efter att ett videoklipp dök upp på nätet som visar hur polisen och militären brukat våld mot de tibetaner som demonstrerat för ökad religionsfrihet, självständighet och mänskliga rättigheter, valde regeringen att blockera invånarnas tillgång till sajten. Enligt den tibetanska exilregeringen kan omkring 100 människor ha dödats under de första dagarnas oroligheter. För Kina är situationen extra känslig med tanke på att landet ska vara värd för de olympiska spelen senare i år.

Landets försök att blockera flödet av information till och från landet via internet har dock inte varit helt lyckat. Med hjälp av bloggar, chattrum och mobiltelefoner har användare ändå lyckats nå ut med information till omvärlden om den otäcka situationen i Tibet.

– Innan internet kunde Kina isolera ett område och hindra information från att komma ut, men med dagens teknik är det helt enkelt inte möjligt längre, berättar Jeremy Goldkorn, redaktör på Danwei.org, som granskar Kinas media, till AFP.

Videoklipp som tagits med digitalkameror och mobiltelefoner och laddats upp på Youtube går stick i stäv med de uppgifter som Kinas regering ger till omvärlden, där storleken och omfattningen av demonstrationerna försöker att hållas nere.

– Kinas verktyg mot demonstranterna är skräck och hot om vedergällning. Tibetaner vågar inte ens berätta för mig om deras situation. Bara det faktum att jag gjort internationella telefonsamtal kan leda till ett förhör, berättar en västerlänning som bott i Tibet i två år till AFP.