Det är svårt att undgå trenden: sladdar och kablar ska bort till varje pris! Fler och fler it-prylar blir trådlösa, och förmodligen har du redan ett helt gäng hemma.

Förutom det trådlösa nätverket, mobil­telefonerna och de trådlösa dect-telefonerna, ska musen och tangentbordet, headsetet och högtalarna till hemmabioanläggningen anslutas med radiovågor. Och en trådlös medieströmmare ser till att du kan se filmerna från datorn på tv:n i vardagsrummet, utan att böka med långa kablar.

Men alla trådlösa produkter innehåller en radiosändare, och alla radiosändare strålar. Så hur ligger det till egentligen? Är våra moderna, kabelbefriade bostäder i själva verket dödsfällor som sakta men säkert ger oss en massa hemska sjukdomar? Det finns många myter och missuppfattningar kring strålning, och av braskande rubriker i media går det lätt att få uppfattningen att all strålning är skadlig.

– Jag tror att väldigt många tror att det är farligt med strålningen, även om det inte är belagt. Media rapporterar bara när det kommer larm. Alla omfattande, underbyggda studier som visar att det inte är farligt är det ingen som skriver om, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Faktum är att de allra flesta trådlösa prylar du har i hemmet strålar så svagt att det ligger mycket långt under de gränsvärden som satts upp för vad som anses säkert.
Och även om en trådlös router kan stråla lika mycket som en mobil­telefon när den arbetar som mest, är den helt ofarlig eftersom du aldrig kommer riktigt nära den.

– En router har du normalt sett aldrig närmare än en halvmeter från kroppen. Och även om du sitter med en bärbar dator direkt i knäet hamnar radiosändaren några centimeter bort, säger Jimmy Trulsson, strålskydds­inspektör på Statens strålskyddsinstitut.

Mobiltelefon nära hjärnan
Det forskas en hel del om det här med strålning, men väldigt lite om andra prylar än mobiltelefoner.

– Mobiltelefoner är den produkt som innebär allra högst exponering, eftersom du i princip håller den direkt mot hjärnan, säger Jan Rudling, vd för TCO Development som jobbar med att testa och certifiera mobiltelefoner.

Därför går alla försök och tester ut på att kolla vad mobilanvändandet får för ­konsekvenser.

– Man tror att om det finns några skadliga effekter med strålningen så är det där de kommer att märkas först, säger Maria Feychting.

Och trots ett stort antal studier världen över har det fortfarande inte gått att bevisa att mobiltelefonanvändandet skulle öka ­risken för cancer eller andra sjukdomar.

Ett litet antal studier har visserligen kommit fram till att det är skadligt, men enligt professor Maria ­Feychting har de resultaten inte kunnat upprepas. Det finns alltså inga vetenskapliga bevis för att strålningen är farlig.

Och är du ändå orolig finns det ett enkelt sätt att minimera riskerna – handsfree! Effekten av strålningen minskar nämligen drastiskt när avståndet till källan ökar. Håller du telefonen bara några decimeter ifrån dig är det bara en bråkdel av strålningen som når dig.

Nästa sida: sant och falskt om strålning

Fakta

Trådlös mus och tangentbord
Effekt: 1 mW
Frekvens: 2 450 MHz

Bluetooth-headset
Effekt: 1-30 mW
Frekvens: 2 450 MHz

Trådlös telefon
Effekt: 10 mW
Frekvens: 1 800 MHz

Mediestreamer
Effekt: 100 mW
Frekvens: 2 400 MHz

Router/trådlöst nätverkskort
Effekt: 100 mW
Frekvens: 2 400-5 000 MHz
Mobiltelefon
Effekt: 100-250 mW
Frekvens: 900-2 200 MHz

Effekt. I det här sammanhanget syftar effekt på hur kraftig radiosändaren är i en produkt. Ju högre effekt, desto högre blir strålningen, och i allmänhet även räckvidden. Effekten mäts i watt. En normal mobiltelefon har en maxeffekt på 0,25 watt. En trådlös mus har en maxeffekt på 0,001 watt. Det går inte att ange någon exakt gräns när effekten blir farlig för människor, eftersom avståndet till källan och frekvensen spelar stor roll. Därför brukar man i stället använda måttet sar.

Frekvens.
Strålning är elektromagnetiska vågor, eller radiovågor. Frekvens är ett mått på hur många sådana vågor som upprepas under en sekund. Frekvens anges i hertz (Hz). Frekvensen avgör hur djupt in i kroppen strålningen tränger. Lägre frekvens tränger djupare in i kroppen, och kan därför vara skadligare.

Sar-värde. Sar står för specific absorption rate, eller specifik absorptionsnivå. Sar är inte ett mått på hur mycket en produkt strålar, som många tror, utan ett mått på hur mycket av strålningen som tas upp av kroppen. Både effekt och frekvens har betydelse för sar-värdet, samt hur telefonen är konstruerad.

Det finns regler för hur högt sar-värde produkter får lov att ha. I Europa är den gränsen två watt per kilo för strålning mot huvudet. Det är alltså inte tillåtet att sälja telefoner med högre sar-värde än 2 W/kg.