För ett par år sedan rasade priserna på färglaserskrivare och det blev möjligt för vem som helst att skaffa en bra laserskrivare för en överkomlig slant. Marknaden förväntade sig en färglaserboom och priserna sjönk ytterligare. Men det har inte hänt så mycket sedan dess. Priserna har sjunkit, men det är i huvudsak samma budget­skrivare på butikshyllorna som för två till tre år sedan.

Billiga och snabba
De flesta skrivare i den lägre prisklassen har som sagt ett par år på nacken och det är i princip bara Samsung som kommit med en helt ny modell i budgetklassen. Den är liten och smidig, betydligt mindre och lättare än de andra skrivarna i testet.

Fördelarna med en färglaserskrivare är uppenbara. Den är betydligt snabbare än en bläckstråleskrivare, är billigare i drift och eftersom tonerfärgerna är torra slipper du igentorkade skrivhuvuden – ett problem som kan uppstå med bläckstråleskrivare.

Nackdelen är att de länge varit stora och tunga och svåra att placera på ett vanligt skrivbord, vilket gjort dem otympliga att använda hemma. Men utvecklingen går framåt även på lasersidan och skrivarna kräver snart obetydligt mer utrymme än en bläckstråleskrivare.

Kvalitetsmässigt kan du också skriva ut professionella färgutskrifter, även med de här relativt billiga skrivarna. Men laserskrivaren kan ännu inte konkurrera med bläckstråleskrivaren för högkvalitativa fotoutskrifter.

Viktigt med enkel hantering
Är du en hemanvändare eller ett enmans­företag med små utskriftsbehov så är kanske inte utskriftshastigheten eller kostnad per utskrift de viktigaste egenskaperna för en färglaser­skrivare. Enkel hantering, problemfri drift och bra utskriftskvalitet borde vara saker som prioriteras högt bland enskilda användare eller mindre arbetsgrupper. Skriver du ut låt oss säga tio färgsidor om dagen spelar hastigheten kanske mindre roll och öreskostnaden växer inte heller till så stora summor som om du skulle ha haft riktigt stora utskriftsvolymer.

Men de här sakerna är inte ointressanta och vi har bedömt dem i lika hög grad som användarvänlighet och utskriftskvalitet. För du vill ju ha en skrivare som är enkel att hantera, inte bråkar och drabbas av pappersstopp stup i ett.
Fyra skrivare ingår i startfältet och de kostar alla mellan cirka 1 600 och 2 500 kronor. Samsung CLP-300 är billigast i testet och är också mycket enkel att använda. Dessutom är den tilltalande liten – världens minsta färglaser enligt tillverkaren. Funktionsmässigt är det en av de enklaste modellerna men den har en väl fungerande klientbaserad utskriftshantering.

Canon LBP5000 är också en enkel modell, med ett litet inbyggt minne, och saknar all form av hantering direkt på skrivaren. Allt hanteras i stället via datorns drivrutin eller via det medföljande programmet som är användarvänligt och fungerar väl.

Epson dyrast i inköp

Epson bidrar med testets dyraste skrivare, nästan en tusenlapp dyrare än Samsungs. Ska du använda skrivaren endast för färgutskrifter så är dock Epson billigast i drift. Dyrast i drift är Samsung. För Epson kostar en fyrfärgssida med fem procents täckning 35 öre mot 48 öre för Samsung. Däremot är skillnaden mindre för svartvita utskrifter. Fem procents täckning motsvarar en normalsida med text och någon färgbild, diagram eller grafik.

Har du krav på högre utskriftsvolymer blir givetvis utskriftskostnaderna också högre. Med en arbetsgrupp klarar de här skrivarna flera gånger högre volymer än vad du som enskild användare förbrukar.

Alla ger bra utskrifter

Samsung och Canon är billigast i inköp, men det är Epson som blir billigast i längden, trots det högre inköpspriset.
Alla skrivarna levererar fullt acceptabla utskrifter, även om kvaliteten skiftar mellan objekten.

Utskriftsekonomi och hastighet beror som sagt helt på vad du skriver ut. Skillnaden i utskriftskostnad är inte speciellt dramatisk om du bara gör några få utskrifter, men för större volymer bör du absolut titta lite extra på var du kan spara mest pengar.

Samma sak gäller utskriftshastigheten. Med några få sidor spelar kanske några extra sekunder mindre roll, men för många utskrifter kan du spara tid med en snabb skrivare.
Fyrpasskrivarna (Epson och Samsung) skriver ut svartvita sidor betydligt snabbare än enkelpasskrivarna (Canon och HP) medan färgsidorna behandlas snabbare med de senare. En enkelpasskrivare skriver ut alla färger på en gång när pappret passerar genom skrivaren medan en fyrpasskrivare skriver ut fyra gånger på samma papper.


Proffsig tungviktare

Epson Aculaser C1100 är en stor skrivare, både i vikt och omfång. 28 kilo gör att du inte gärna flyttar den när du väl hittat en plats åt den.

Även om fotoutskrifterna inte är av toppenkvalitet så levererar C1100 utskrifter med mycket god bildkvalitet på infogade foton. Den väsnas en del och stannar emellan­åt upp mitt i en utskriftsprocess för kalibrering, vilket drar ned utskriftshastigheten en del.

Litet pappersfack
C1100 har inget utdragbart pappersfack.

I stället öppnar du den nedre främre luckan och lägger in upp till 180 ark på platt­formen. 180 A4-ark är inte mycket att ladda med – särskilt i en så pass stor skrivare. En liten lcd-skärm och fyra knappar framtill ger snabb åtkomst till vanliga funktioner och information. Skärmen visar bland annat skrivarens status, antalet sidor som har skrivits ut och toner­­­­­nivåer. Men vissa inställningar kan du bara nå via programmet.

Papperet processas fyra gånger, en gång för varje färg, medan svartvita sidor rusar igenom med en enda process. Vi mätte upp till 23 svartvita utskrifter per minut och fyra färgsidor på samma tid. Det gör den till testets snabbaste när det gäller svartvitt. När det gäller färg är hastigheten normal för en budgetsskrivare.

Utskriftskvaliteten håller hög standard, och resultatet ger ett proffsigt intryck. Svärtan ger textutskrifter med tydliga tecken ned till fyra punkter.

Fina färger

Färgkapaciteten är mycket tillfredsställande och gråskalor återges jämnt och snyggt, liksom nyans­övergångar i färgbilder. När det gäller bilder eller foton är C1100 suverän för att vara en laser. Svartvita bilder får fina kontraster och detaljer. Färgerna är naturtrogna och även detaljer och hudtoner återges väldigt naturtroget.

Även om jag skulle tveka inför skrivarens storlek och tyngd, så gör den utmärkta utskriftskvaliteten tillsammans med den lägre förbrukningskostnaden C1100 till en attraktiv skrivare för både hemmabruk och för det lilla kontoret.Sällan papperstrassel med Canon

Canon Lasershot LBP5000 har funnits på marknaden i ett par år, men håller fortfarande måttet med sitt låga pris, sin enkelhet och utmärkta utskrifts­kvalitet.

Det finns inga knappar på skrivaren och ingen lcd för statuskontroll eller menystyrning. Enda indikationen på själva skrivaren att något bör åtgärdas är en diod som blinkar gult. Det är i datorn du ser vad som händer och vad du ska göra.
LBP5000 har en enkelpassmotor för att skriva ut och mata fram papper vilket gör att papperstrassel är relativt sällsynt.
250 ark kan du mata in i pappersfacket och vi ger ett extra plus för att tonerkassetterna är fulla vid leverans.

Vi fick ut åtta svartvita textsidor respektive sex färgutskrifter med fem procents täckning på en minut. Uppvärmnings­tiden är extremt lång – först efter tre minuter är den klar att skriva ut. Första utskriften får du efter drygt 20 sekunder, vilket är i nivå med de övriga skrivarna i testet.

Utskrifterna är vi mycket nöjda med. Textutskrifter blir skarpa och klara. Tunna linjer framträder väl även i mycket liten text, ned till fyra punkter var fullt läsbart.

Mustiga färger
Färgerna är mättade och ger ett mustigt intryck. Detaljåtergivningen är mycket god även om mörka skuggpartier försvinner i somliga bilder. Fotoutskrifterna tenderar att bli något randiga.

LBP5000 är relativt billig – du får den för under 2 000 kronor. Kostnaderna efter köpet är också relativt lågt. Även om Canon LBP5000 inte är supersnabb så levererar den utskrifter med hög kvalitet. Skrivaren har en driftkostnad som visserligen inte är den lägsta i testet, men vi tycker att den är ett utmärkt val som hemma­skrivare.


Skicklig på liten text

HP Color Laserjet 2600n är en enkel­passkrivare, vilket innebär att den skriver ut alla fyra färgerna på en gång i stället för en färg i taget. Här är trumma och färgtoner inbyggda i samma kassett, vilket gör att papperet passerar alla fyra färgtrummorna i ett svep, i stället för att som med fyrpasstekniken låta papperet passera samma trumma fyra gånger i följd för alla färgerna. Tekniken gör att färgutskrifter skrivs ut lika fort som svartvita sidor. Men det är inte det snabbaste alternativet för svartvita utskrifter.

Installationen är enkel och HP ska ha en eloge för att de inkluderar fulla tonerkassetter och inte budgetvarianter för ett begränsat antal utskrifter.

HP anger att utskriftshastigheten för svartvit text är åtta sidor per minut. Här har HP överdrivit. Vi klockade svartvita textutskrifter till drygt sex sidor per minut och färg­sidor till nästan samma antal.

Skrivaren har en enkel design och är lätt att använda. En liten lcd-skärm och en uppsättning knappar för att navigera i menyerna sitter upptill på framsidan. Ett fack för 250 A4-ark skjuts in nedtill, och skrivaren kan kompletteras med ett extra fack för ytterligare 250 ark. Installationen är enkel och skrivaren har inbyggd nätverksanslutning.

Dyra utskrifter

Utskriftskvaliteten är utmärkt. Till och med mycket liten text blir skarp och läsbar (ända ned till två punkter) och färgutskrifter, som produktblad med små foton, ger ett klart och skarpt resultat.

Utskriftskostnaden är relativt hög med 29 öre för svarta textutskrifter och 41 öre per färgutskrift med fem procents täckning.

Även om skrivaren är utrustad för nätverk lämpar den sig bäst för hemanvändaren eller det lilla kontoret. Skrivaren är på tok för långsam för större arbetsgrupper.


Det här är testets minsta skrivare och ska vi tro tillverkaren så är Samsung CLP-300 till och med världens minsta färglaserskrivare. CLP-300 är tillräckligt liten för att inte vara mer i vägen på skrivbordet än en normalstor svartvit laserskrivare. Den är också testets billigaste skrivare – åtminstone i inköp.

För att hålla storleken nere är de fyra tonerkassetterna riktigt kompakta och rymmer inga mängder med pulver. Men i gengäld är de smidiga att byta. Den svarta är god för 2 000 utskrifter medan färgkassetterna klarar 1 000 utskrifter vardera.

Jobbar tyst
Det enkla utförandet innebär att skrivaren inte har någon lcd-skärm för navigering eller för att visa status. Det finns en diod för varje tonerfärg, en stoppknapp och en för att ändra färgstatus. All annan kommunikation sker från datorn.
Skrivaren är mycket tilltalande och har storleken och den enkla hanteringen på sin sida. Dessutom för den inte så mycket oväsen när den jobbar. Men tittar vi närmare på hastighet, kvalitet och kostnad för utskrifter så tappar den poäng.

Långsam på färgutskrifter

Vi skrev som bäst ut 14 respektive 3 sidor per minut, vilket måste betraktas som långsamt, särskilt när det gäller färgsidorna.

Färgutskrifter blir inget vidare, särskilt inte foton. Färgerna blir visserligen rätt fina, men övergångarna mellan färgnyanserna blir ofta fula – tvära och ojämna – och rastret som bildar skuggor ger ett något smutsigt intryck. Textutskrifterna är inte heller riktigt bra. Skrivaren använder för mycket toner och bokstäverna blöder på papperet.

Kostnaden för färgutskrifter är den högsta i testet medan de svarta textutskrifterna ligger i nivå med de övriga. Skriver vi ut en normalsida i färg vid fem procents täckning hamnar vi på en sidkostnad på 48 öre, i genomsnitt 10 öre dyrare än konkurrenterna.

Storleken och enkel­heten bör tilltala hem­användaren som kanske inte har så stora utskriftsbehov. Men skriver du regelbundet ut stora volymer ger de små tonerkassetterna och den långsamma utskriftshastig­heten för liten kapacitet för dina behov.

Klicka här för alla fakta om skrivarna

Fakta

Urval. Det främsta kriteriet på de testade skrivarna är inköpspriset, vi satte taket till 2 500 kronor.

Utförande. Skrivarna installerades på en dator med Windows Vista och anslöts via usb 2. För utskriftsproverna använde vi skrivarnas standardinställningar. Hastig­heter mättes med stoppur. Kvaliteten granskades och bedömdes visuellt och jämfördes med referensoriginal.

Vi tittade även på användarvänlighet, gränssnitt och tidseffektivitet, både när det gäller hantering och utskriftshastighet. Vi har också tagit hänsyn till skrivarnas bullernivå.

De redovisade inköpspriserna för skrivarna är hämtade från Pricerunner och inkluderar moms, för dagsfärska priser se pcforalla.se/priser. Priset för tonerkassetterna är hämtade från Inkclub.