När nätdejting kom till Sverige för åtta till nio år sedan ansågs det som lite konstigt, ja till och med ­töntigt att träffa sin partner online. I dag är nätdejting vardagsmat för många singlar. Det sägs att hälften av alla svenska singlar – en miljon människor! – har testat nätdejting. Och den siffran lär öka.

Världens största nätdejtingsajt, Match, har i dag inte mindre än 650 000 med­lemmar i Sverige. Tvåan Spray Date ligger inte långt efter med 600 000 medlemmar. Det är ett enormt utbud av partnersugna svenskar – ett kärlekens smörgåsbord där smarta singlar kan ta för sig.

Flest svar – eller mest seriösa
Vi har tittat på de sex största sajterna på den svenska marknaden. Alla sajterna är bra, så vilken du än väljer att dejta på ­kommer det att gå bra. Skillnaderna handlar snarare om vilken typ av sajt som passar just dig och vad du är beredd att betala.

Det finns också skillnader i hur många svar du får på de olika sajterna. E-kontakt och Spray Date ger klart
flest svar i vårt test. Det är viktigt att det finns många aktiva medlemmar på en ­nät­dejtingsajt, men du ska ändå inte
stirra sig blind på antalet svar. Spray Date är utmärkt för lättsamma kontakter medan andra sajter kan ge färre, men
mer seriösa svar. Fundera på vad som passar dig bäst.

Kvinnor får fler svar

En genomgående trend i nätdejting är att män får betydligt färre svar än ­kvinnor. Det betyder att du som är man behöver anstränga dig lite hårdare för att få ­kontakt.

En intressant funktion som några av ­sajterna erbjuder är matchmaking. Det innebär att sajten automatiskt parar ihop dig med andra medlemmar och lämnar förslag på vem du skulle passa ihop med. På en del sajter görs matcherna utifrån de kriterier du har fyllt i, till exempel att du vill träffa någon som är mellan 165 och 175 centimeter lång och som är minst 40 år gammal.

Annan matchmaking är mer avancerad och utgår från ett ­personlighetstest där dina värderingar, dina intressen och din ­personlighet mäts och sedan matchas med andra med­lemmars egenskaper.

Den sajt som är bäst i test är Mötes­platsen, den erbjuder nästan alla funktioner du kan tänka dig. Här finns både ett seriöst ­personlighetstest och forum och chatt att småsnacka i. Dessutom går det bra att enbart söka efter vänner om du ­föredrar det.

Men vilken sajt som passar just dig är det upp till dig att avgöra. Läs vårt test, fundera över vad du är ute efter och
följ vår guide till lyckad nätdejting.

Så är du kanske inte längre singel när nästa nummer av PC för Alla landar i postlådan.
Bra för nybörjaren

E-kontakt är en väldigt enkel sajt. Här finns inga extra finesser och sajten är inte speciellt snygg. Ändå är den mycket populär och har stor aktivitet, kanske för att den är så lätt att använda och för att det är många som tar kontakt.

För den som inte har så stor internetvana är E-kontakt ett bra val. Då det finns begränsat med funktioner behöver du inte bli förvirrad av för många knappar och alternativ. Det är rakt på sak, helt enkelt.

På E-kontakt använder väldigt många, både män och kvinnor, funktionen ”flirt” överdrivet mycket. En flirt innebär att du skickar ett automatgenererat snabbmeddelande till någon annan för att signalera intresse. Det är enkelt att göra, men eftersom så många skickar väldigt många flirtar är det vanligt att man inte får svar på sin flirt.

Är du seriöst intresserad av en person på E-kontakt, skriv ett ordentligt brev i stället. Då ökar chanserna att få svar rejält.

www.e-kontakt.se


En trygg bjässe

Match är en av de äldsta sajterna och också den största. Den är dessutom internationell, vilket gör att du kan få kontakt med människor över hela världen om du har lust. De flesta föredrar dock att prata med folk som bor i närheten – annars blir det onekligen lite krång­ligare att träffas.

En faktor som Match trycker mycket på är trygghet. Det går inte att sända sin e-postadress till andra medlemmar. I stället tilldelas du en speciell mejladress som vidarebefordrar alla brev direkt till din e-postlåda, och du kan svara från din vanliga mejlbox utan att någon ser vem som skickat brevet.

Matchs sajt är lätt att använda och enkel att komma igång med. Det går lätt att hitta andra medlemmar, sökfunktionen är bra och medlemmarna är seriösa. Men eftersom det inte finns några diskussionsforum, och det inte finns någon lista över vilka andra medlemmar som är online just nu, blir det inte riktigt så att man ”snackar runt” och skickar korta meddelanden i realtid. Breven blir lite mer genomtänkta, men också lite stelare.

Match passar dig som är seriös med att hitta en partner och här finns också ett överskott av högutbildade.

www.match.com
Fullt av fina funktioner

Meetic lanserade en ny sajt i höstas och den är riktigt rolig att använda. Det finns smarta funktioner som gör det väldigt lätt att hitta andra som är inloggade samtidigt, och det finns en inbyggd chattfunktion ifall du vill prata med dem i realtid.

En kul funktion är att du ser direkt när någon är inne och läser din profil, har skickat en flirt (ett automatgenererat snabbmeddelande) eller ett brev till dig. Då dyker den personens bild och namn upp på skärmen och du kan läsa mer om medlemmen.

En annan skojig sak är att du kan skapa ett eget litet frågeformulär som andra medlemmar kan besvara. Antingen väljer du bland ett antal frågor, eller så skriver du dina egna. Sådana små funktioner gör nätdejtandet lite roligare och lättsammare.

Nackdelen med alla roliga funktioner är att det kan bli rörigt om du inte är van vid att använda communityn.

Det visas hela tiden många nya bilder och namn, vilket gör att du lätt hittar folk och kan klicka runt och läsa om och prata med olika människor.

Meetics fiffiga funktioner ger oss en känsla av att ”det är här det händer!”. Och precis så spännande och hett ska det kännas att nätdejta.

www.meetic.se


Den kompletta dejtingsajten

Mötesplatsen lanserade en ny sajt i höstas och blev i ett slag bäst på marknaden. Här finns allt.

Det som kanske är allra trevligast med Mötesplatsen är att det är just en mötesplats – ett ställe där du kan träffa nya vänner, inte bara möta en partner. Även om de flesta vill träffa kärleken gör vänskaps-möjligheterna att stämningen blir avslappnad och gemytlig.

Det finns följaktligen många funktioner för att prata med andra medlemmar på ett enkelt och lättsamt sätt. Här finns vanliga community-funktioner som forum och öppna chattrum, ett bra sätt att börja prata med nytt folk.

Dessutom finns det ett omfattande personlighetstest. Resultatet ger dig förslag på personer du skulle passa bra ihop med på en skala från 0 till 100 procent. Kombinationen av att både ha lättsamma, sociala funktioner och ett seriöst personlighetstest gör Mötesplatsen unik. Det är en bra kombination som gör att du kan leta efter intressanta personer på många olika sätt utifrån vad du föredrar eller känner för just nu.

En annan fördel med Mötes­platsen är att du rensar ut in­aktiva medlemmar ganska snabbt. Det gör att sajten ser ut att ha färre medlemmar än andra, men aktiviteten på sajten är hög och det är ju de medlemmar som är aktiva du vill få kontakt med.

Den trevliga stämningen, de bra funktionerna och den snygga, lättanvända utformningen av sajten gör Mötesplatsen till Sveriges bästa dejtingsajt.

www.motesplatsen.se


Personligheten väger tugnt

Parship har en sympatisk grundidé: att du ska hitta din partner utifrån inre egenskaper och gemensamma värderingar. Det görs genom ett avancerat personlighetstest, där du bland annat får titta på bilder av mönster och bedöma vilken du tycker bäst om. Du får också svara på vad du har för intressen, poli-tiska åsikter, prioriteringar i livet med mera.

När testet är klart får du en analys av hur du är som person. Du graderas på olika skalor – exempelvis om du är introvert eller extrovert och om du är kompromiss­villig eller inte.

Utifrån dessa uppgifter matchar data­basen sedan dig automatiskt med andra medlemmar i databasen. Hur väl ni passar ihop graderas på en skala från 0 till 100 procent. Att få en matchningspoäng kring 80 procent är väldigt högt, och siffran har alltid sällskap av en liten kommentar: Till exempel kan databasen påpeka att det finns risk för konflikt på grund av vissa personlighetsdrag hos er, men att den ändå rekommenderar er att träffas.

Att bli vetenskapligt hopparad med någon är spännande och lite kittlande. I ett första skede får du varken se bilder av den andra personen, eller läsa någon personlig text som hon eller han har skrivit. Du går helt på testresultatet.

Testet känns mycket seriöst och så även resultatet. Och då Parship ligger högst i pris av alla sajter är även medlemmarna seriösa, här registrerar du dig bara om du verkligen vill träffa en partner.

Nackdelen med Parship är att det kan kännas ganska sterilt eftersom du ser väldigt lite av människan bakom test­resultatet. Men så fort du börjar prata med någon och kan byta bild ändras detta, och för den seriösa nätdejtaren som gillar att inledningsvis bara ser till det inre är Parship ett bra val.

www.parship.seMånga svar men mer skräp

På Spray Date finns det mycket folk och hög aktivitet. Och det är Spray Dates styrka. För trots att själva sajten inte är särskilt ny eller rolig finns det massor med folk här och det är lätt att ta kontakt.

Att det finns så mycket folk på Spray Date beror till stor del på att sajten är gratis att använda. Det går att köpa ett billigt premium­medlemskap som gör att du exempelvis hamnar högre upp i sökningar, själv kan göra bättre sökningar och kan se en förstoring av andra användares bilder. Men det funkar utmärkt att dejta här även utan betalning.

Att det finns många gratisanvändare betyder dock att det finns fler oseriösa medlemmar. Med oseriösa medlemmar menar vi exempelvis sådana som kanske inte är den de utger sig för att vara och folk som enbart är ute efter sexkontakter (och kanske heller inte är singel).

Men just sexkontakterna ska du inte se som något stort problem, även om du inte är intresserad av sådana. Är det någon som skickar en framstöt du är ointresserad av är det bara att radera mejlet och, om du så önskar, blockera personen från vidare kontakt.

Styrkorna hos Spray Date är att det är lätt att få kontakt, det finns mycket folk och tonen är lättsam. Det gör Spray Date till ett bra ställe att testa nätdejting på, för dig som är nyfiken men inte vill gå ut så hårt.

www.spraydate.seKlicka här för detaljerad information om dejtingsajterna (pdf)

Fakta

Att nätdejta är enkelt. Det är bara att slänga upp en profil och en bild så är det klart. Eller?

Nja – för att få ett bra resultat när du nätdejtar är det viktigt att du lägger tid och tankekraft på din profiltext och på hur du kommunicerar med andra medlemmar.

5 steg till en bra profil

1) Lyft fram dina positiva sidor. Din profil är marknadsföring av dig själv. Det finns ingen anledning att skriva negativa saker om dig själv. Det är viktigt att vara ärlig, men fokusera på det som är bra.

2) Lägg upp en bild. Enligt dejtingsajten Match får en profil med bild 15 gånger fler svar än en utan. Om du tycker det känns utlämnande att finnas på bild – tänk på att alla andra som nätdejtar är i precis samma situation.

3) Beskriv den du vill träffa. Det visar att du vet vad du vill och ökar chansen att få svar från rätt personer. Alla gillar vi att läsa om oss själva, och den som känner igen sig i din beskrivning av drömdejten kommer med ganska stor sannolikhet att vara.

4) Lägg ut en krok i din profil. Det ska vara en fråga eller en uppmaning som det är lätt för läsaren att haka fast i och svara på. Till exempel ”Jag älskar mat, särskilt italienskt. Vilken är din favorititalienare i Malmö?” eller ”Känner du igen dig i beskrivningen? Då tycker jag vi ska gå på dejt. Hör av dig!”

5. Stava rätt. Att ha ett bra språk är nätdejtingens svar på att vara hel och ren. Slarvigt skrivna, felstavade mejl ger ett nonchalant intryck och minskar chansen att få svar. Är du dålig på att stava, använd stavningskontroll. Och är du dyslektiker – skriv det.

Så får du svar
Här är några knep för att få svar på dina mejl.
1) Läs igenom profilen. Du behöver inte lusläsa hela texten, men bilda dig en uppfattning om vad personen är intresserad av och hur hon eller han är som person.

2) Skriv ett personligt brev. Ta upp något intresse eller någon egenskap i personens profil som väckt ditt intresse, för att visa att det är just den personen som har fångat din uppmärksamhet. Smickra gärna, men ge hellre kompli­manger för personliga egen-skaper än för utseendet.

3) Ställ en fråga. Det ska vara lätt och lockande för den som får brevet att skriva ett svar. Frågan får gärna beröra ett gemensamt intresse ni har. Det är viktigt att du visar dig intresserad och nyfiken. Det får mottagaren att känna sig viktig och utvald.

4) Lagom är bäst. Avsluta inte med ”kram” eller ”puss”. Det är för intimt att skriva så till någon du inte känner. ”Kramis” eller ”kramiz” är helt förbjudet – i alla fall om du fyllt 14 år. Bäst, och mest personligt, är att skriva under med ditt förnamn. Det fungerar också att inte underteckna alls.