Efter registrering och en avgift på 20 kronor ska användare av nya sajten Student Bay kunna ladda upp och hämta hem kurslitteratur helt gratis. Olagligt, säger alla bokförlag som SvD pratat med.

– Våra böcker ofta säljer i små upplagor, det finns ingen Britney Spears inom kurslitteraturen. Och om inte författarna kan få betalt så kommer ingen att vilja skriva kurslitteratur på svenska, säger Stefan Persson, vd för förlaget Studentlitteratur, till SvD.


Lika som bär? Pirate Bays logotyp är snarlik Student Bays.

Men Student Bay menar att det är tillåtet att låna kurslitteratur av en kompis eller på ett bibliotek för att läsa – och sajten gör precis det, men förenklar processen. I ett pressmeddelande skriver personerna bakom sajten också att studenter ofta bara behöver läsa delar av en bok, så varför betala för hela?

Vem som ligger bakom sajten är oklart, men logotypen är näst intill identisk med Pirate Bays och enligt Svenska Dagbladet är domänen studentbay.se registrerad på en av killarna i Pirate Bays företag.

Att kopiera delar av kursböcker för eget bruk är inte olagligt. Om Student Bay bryter mot lagen är oklart, men förlaget Studentlitteraturs jurist, Jerker Fransson, är säker:

– Om man laddar upp upphovsrättsskyddat material på en sådan sajt är det ett lagbrott. Vi kommer att följa Pirate bay-rättegången med stort intresse, men i nuläget har vi inte tagit ställning till hur vi ska gå vidare med det här, säger han till SvD.

Vad tycker du om fildelning av kurslitteratur?
Det är inte längre tillåtet att rösta.