Nu på morgonen meddelar det finländska företaget Puijata Oy att man lanserar en ny typ av batteriteknik, som helt och hållet laddas av användarens röst, eller rättare sagt, av vibrationerna du skapar med din röst när du pratar.

– Det hela är egentligen barnsligt enkelt, säger Joutua Huijatuksi, utvecklingschef på Puijata Oy. Allt handlar om den energi och de svängningar i luften som skapas när du pratar.

Joutua Huijatuksi berättar att Kinetisk energi omvandlas via supertunna membran i telefonens mikrofon till energi som driver telefonens display, sändare och mottagare. All överbliven energi skickas vidare till batteriet, som därmed ständigt hålls fulladdat.


Den revolutionerande telefonen P-X1 från Puijata Oy laddas av din röst. (Klicka på bilden för större bild)

PC för Alla har som första tidning fått testa Puijata Oys telefon P-X1 och kan konstatera att tekniken verkligen fungerar. Daniel Gustafson, testredaktör på PC för Alla, upptäcker dock att det inte fungerar helt felfritt:

– Med min lite ljusare stämma verkar inte laddningen ske som den ska och telefonen klagade på låg spänning under testerna. Dessutom kunde den då och då plötsligt ringa upp larmcentralen på eget bevåg.

När kollegan Jan Sandbladh testar med sin lite dovare röst uppnås en betydligt bättre laddningsprestanda.

– Det beror på svängningarna du skapar med din röst. Har du en ljusare stämma blir helt enkelt svängningarna för täta för att membranen i mikrofonen ska hinna tillgodogöra sig dem. Det optimala röstläget ligger någonstans mellan Arne Weise och Stellan Skarsgård, förklarar Joutua Huijatuksi.

Men Puijata Oy kommer inte att stanna vid mobiltelefoner –företaget har redan fler produkter på gång.

– Nästa produkt vi kommer att lansera är batterier för bärbara som helt enkelt laddas genom att du bär runt på dem. Här kan vi utnyttja både lägesenergi (när du exempelvis går upp för en trappa) och rörelseenergin (när du som vanligt bär runt med datorn), säger Joutua Huijatuksi.

Är du nöjd med batteritiden på din nuvarande mobiltelefon?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Tillverkare: Puijata Oy.
Band: 900/1800/1900 (gsm), 2100 (3g).
Mediespelare: Ja (mp3, aac, eaac, wav, mp4, 3gp, wmv9, jpg).
Kamera: 2,1 megapixel.
Minne: 2 GB inbyggt flash-minne.
Skärm: 2,6 tums pekskärm, tft, 320 x 240 pixel (256 000 färger).
Batteritid: .
Storlek: 20,9 x 6,5 x 4 cm.
Vikt: 220 gram.
Cirkapris: Inte angivet.