Att vara klimatsmart är inte längre en konkurrensfördel, det är snarare ett måste för företag som inte vill halka efter.
Vilka åtgärder är då viktigast för småföretagaren som vill jobba för miljön? Här är de ­värsta miljö­bovarna:

1. Påslagna maskiner. Den värsta boven i miljödramat på kontoret är att inte stänga av sina maskiner. Det bedömer både Jessica Cederberg Wodmar på Naturvårdsverket och Annika Overödder som jobbar med miljömärkning på TCO.

– Du använder datorn nio ­timmar om dagen – varför
ska den då stå på 24 timmar? Många tror att det stör systemen att stänga av apparaterna. Men så är det inte, säger Annika Overödder.

Apparater som står på dygnet runt drar ström helt i onödan. Men lösningarna är ganska enkla. Det lättaste är förstås att uppmana medarbetarna att slå av sina datorer och andra apparater när de går hem. Och att själv göra samma sak!

– Det är viktigt att man kommer ihåg att stänga av bildskärmen också – det glömmer många, säger Annika Overödder.

Om man inte själv kommer ihåg att stänga av allt finns det tekniska lösningar. En enkel variant är att koppla dina skrivbordsprylar till en förlängningssladd som har en på och av-knapp. Dit kopplas alla prylar – från mobilladdare till dator och skärm. När du går för dagen krävs bara en enda knapptryckning för att bryta strömmen till alla apparater.

– Förutom att det är bra för ­miljön med mindre energi­förbrukning sparar det också pengar och är bättre för maskinerna. Dessutom är det klokt ur elsäkerhetssynpunkt, säger Jessica Cederberg Wodmar.

En sorts produkt som löser problemet på ett ännu bättre sätt
är de grenuttag som har smarta energisparfunktioner. Det första uttaget ger konstant ström­tillgång. Det andra uttaget kopplar man till sin dator, och det känner av när datorn går ned i strömsparläge. När det sker stängs strömmen till övriga uttag av. Skrivbordslampan, skrivare, högtalare och andra prylar du kopplat in släcks alltså när du inte är vid din arbetsplats.

Ett sådant grenuttag är ­Save­power, som kostar cirka
390 kronor och finns hos företag som säljer kontorsmöbler. ­Tillverkaren Götessons räknar med att produkten ger en strömbesparing på 30 procent om året, vilket motsvarar 300
kilowatt per år och arbetsplats – eller 0,24 tons koldioxid­utsläpp.

Vinsterna av att stänga av ­apparater som inte används är fler än du kanske först tror: exempelvis sparar du även in på den ström som krävs för ned­kylning av lokalerna under
de varma ­månaderna. Påslagna maskiner alstrar en hel del värme, och det går åt tre till fyra gånger så mycket ström
att sänka temperaturen en grad som att höja den.

2.
Onödigt bra datorer. Ja, du läste rätt – man kan faktiskt ha för bra datorer. Ju mer processorkraft, desto mer ström drar burken. Lösningen är att anpassa utrustningen utifrån arbetsuppgifterna. En person som ska använda ordbehandlingsprogram och mejla behöver inte ha en tung speldator.

– Titta på vilken typ av arbetsuppgifter varje person har. Och bildskärmen kanske heller inte behöver vara så stor – skärmar drar mer ström ju större de är. Vi ser också en trend nu där många har två bildskärmar, vilket kanske inte alltid behövs, säger Annika Overödder.

3. Utskrifter. Fundera på om du verkligen behöver informationen på papper innan du skriver ut. Mycket skrivs ut slentrianmässigt och kan lika gärna läsas på skärmen. När du ändå behöver skriva ut, se till att ha dubbelsidiga utskrifter som standard. Det sparar även pengar.

4.
Gamla apparater. Maskiner blir allt mer strömsnåla – det gäller inte bara kyl och frys utan även datorer.
– För tjugo år sedan drog en dator lika mycket ström i energisparläge som en dator gör i aktivt läge i dag, säger Annika Overödder.

EU-organisationen Energy Star rekommenderar att man byter utrustning efter fem år. Äldre utrustning än så drar för mycket ström.

När det gäller att välja nya produkter har Energy Star en databas där du kan hitta information om energiåtgången från olika produkter: www.eu-energystar.org

TCO-märkningen av bild-skärmar, datorer och skrivare (www.tcodevelopment.com) samt Svanen-märkningen av datorer och bildskärmar (www.svanen.nu) hjälper dig också att välja smart.

Det är också viktigt att du underhåller din utrustning.

– Maskiner som underhålls drar mindre ström. Datorer, skrivare och kopiatorer har exempelvis fläktar som behöver rengöras, säger Jessica Cederberg Wodmar.

5.
Lysande lampor. Att släcka lampor när man lämnar rummet är ganska grundläggande, men något man ofta glömmer. Om du vill slippa fundera på det finns det i dag billiga ir-detektorer att köpa, som slår på strömmen när någon befinner sig i rummet och där du kan ställa in efter hur lång tid lampan sedan ska slås av. Detektorerna kostar från cirka 160 kronor på exempelvis elbutik.se eller clasohlson.se.

6. Onödiga transporter. Även det lilla företaget kan spara in på transporterna. Samordna inköp av exempelvis kaffe, socker och pennor till en eller två transporter. Ett enkelt Excel-dokument där du bokför vad du har hemma kan räcka som logistikverktyg för det lilla företaget.

– Det handlar mest om att ­systematisera inköpen och se var och när du kan handla för att samordna transporter. Det kan du göra genom att helt enkelt sammanställa det i ett Excel-ark och se hur inköpen görs, säger Jessica Cederberg Wodmar.

Läs mer
Alla artiklar om miljö och klimat

Fakta

Två viktiga steg för att få med dig personalen på miljötåget är utbildning och miljöpolicy.

Klimatutbilda din personal – och dig själv.
Se till att ni förstår varför det är viktigt att vara klimatsmart. Då blir ni mer motiverade att genomföra åtgärderna.

Från slutet av maj finns ett utbildningsprogram på Naturvårdsverkets hemsida (www.naturvardsverket.se), berättar Jessica Cederberg Wodmar. En tio minuter lång animation ger dig all grundläggande information samt material för att skapa presentationer att använda om du själv vill hålla en utbildning.

Småföretag och privatpersoner har också rätt att vända sig till klimat- och energirådgivaren i sin kommun för att få hjälp och information.

Ha en miljöpolicy på företaget
Sätt upp mål ni ska nå. Se över vad det är i din verksamhet som genererar utsläpp och hur ni kan begränsa dem.
Iso-standarden är en bra riktlinje att använda, även om det som små­företag är ett för stort jobb att iso-märka företaget.

– Titta på iso-standarden och se vad som är relevant att ta upp i ditt företag. Titta även på andra företags miljö­policys och se vad de gör. Många lägger ut sin miljöpolicy på nätet eftersom miljöarbetet är något man gärna skyltar med, säger Jessica Cederberg Wodmar.

Har du genomfört alla åtgärder du kan men når ändå inte ända fram till att ha ett klimatneutralt företag? Då kan du klimatkompensera! Energimyndigheten berättar hur det går till samt har en lista över rekommenderade företag på sin hemsida:
www.energimyndigheten.se/Lista-pa-foretag-for-klimatkompensation