Den nya generationens läsplattor för e-böcker liknar ingenting vi har sett tidigare, och det är skärmen som imponerar. Till skillnad från vanliga datorskärmar lyser de inte, så du måste med andra ord ha en lampa, precis som när du läser en vanlig bok. Du behöver inte heller bry dig om att hålla skärmen rakt. I likhet med en bok är den lika skarp även om du tittar på den från sidan. Skärpan är också mycket bättre än vanligt.

– Texten är väldigt lik det skrivna papperet. Den flimrar inte och är på så sätt snäll mot ögonen, konstaterar Michael Dahan på franska e-bokstillverkaren Bookeen.

Extremt lång batteritid
Tillverkarna själva kallar det ”elektroniskt bläck”. Som du ser i illustrationen till höger är de uppbyggda kring små färgpartiklar som växlar mellan svart, grått och vitt med en elektronisk impuls.

– Den förbrukar med andra ord bara energi när du byter sida, förklarar Michael Dahan.

Resultatet är en extremt lång batteritid. Medan vanliga bärbara datorer bara håller i några timmar räcker det att ladda sin läsplatta någon gång i månaden. Ja, den klarar av ungefär 8 000 sidbläddringar innan det är dags att ladda.

Det nya elektroniska bläcket gör också att läsplattorna blir betydligt tunnare. Den lättaste väger bara 174 gram, alltså ungefär lika mycket som en vanlig bok. Det kan jämföras med de 900 gram som den första generationens läsplattor vägde.

10 000 böcker i handen

En e-bok innehåller precis samma text som en vanlig bok. Men medan den vanliga boken distribueras på papper så är e-boken en digital fil. Den är bara några hundra kilobyte stor, så på ett vanligt minneskort får du alltså plats med ungefär 10 000 böcker!

Du väljer själv om du vill läsa e-boken på en pc, handdator, mobil­telefon – eller de specialgjorda läsplattorna.

Stor succé i väst
I USA har läsplattorna börjat slå igenom på bred front. Sony lanserade sin produkt Reader Digital Book 2006, och de säljs nu överallt. I vintras kom nätbokhandeln Amazon med sin produkt Kindle, och den har blivit en storsäljare. Även i Frankrike börjar läsplattorna närma sig sitt genombrott.

– Vi sålde slut vårt lager på tre dagar, och har nu slutsålt för tredje gången, säger Michael Dahan på Bookeen.

I Sverige låter genombrottet däremot vänta på sig. Ingen av de läs­plattor som PC för Alla har ­testat finns till försäljning, även om de givetvis går att köpa från utländska nätbutiker.

– Jag längtar verkligen efter en läsplatta som är tillräckligt bra, säger e-bokdistributören Elibs marknadschef Py Söderström.
Efter att ha testat den nya generationens läsplattor är hon inte helt övertygad.

– Än så länge har tekniken inte kommit tillräckligt långt, konstaterar hon.

PC för Allas tester visar samma sak.
Även om skärmen imponerar så finns det barnsjukdomar. Det tar för lång tid att slå på läsplattorna, och det går segt att bläddra.

Py Söderström jämför dagens läsplattor med de första gsm-telefonerna. De fungerade visserligen, men det dröjde nästan tio år innan de blev riktigt attraktiva.
Ett annat problem är att tillverkarna har olika filformat för e-böcker och att det finns både kopieringsskyddade och öppna ­varianter.

Resultatet blir problem. I Sverige går det exempelvis att låna e-böcker på biblioteken, men när PC för Alla testar att föra över böckerna till läsplattorna säger kopieringsskyddet stopp.
Oredan bland formaten ­hämmar utvecklingen, tycker Py Söderström på Elib:

– Det jag skulle vilja se är en öppen lösning där jag kan köpa och låna på olika ställen, ungefär som en mp3-spelare.
Förlagen och boklådorna arbetar med att ta fram ett gemensamt format. Men i väntan på att det blir klart får den som köper en läsplatta räkna med krångel.

Lyckade försök i Sundsvall
Nu kan du inte bara läsa böcker på läsplattan utan även tidningar och tidskrifter. I USA kan Kindle-ägarna prenumerera på tidningar som New York Times och Wall Street Journal. En digital dagstidning kostar cirka 70 kronor i månaden medan tidskrifterna bara går på en tia per månad.

I Sverige gjorde Sundsvalls Tidning gjorde ett test förra året. Elva familjer fick en läsplatta av märket Iliad, och tidningen via internet två gånger om dagen. En kvällsedition levererades vid sju och resten vid midnatt. Fördelen var att läsarna fick nyheterna tidigare, att de slapp hantera en massa papper och att det bidrog till en bättre miljö.

– Det blev ett lyckat test och försöks­personerna var jättenöjda, berättar Sundsvalls Tidnings medieutvecklare Svenåke Boström.

Till hösten väntas Tidningssverige göra ett större försök med att distribuera tidningar via läsplattor.

Men det finns fortfarande problem att lösa. Till exempel att den största läsplattan bara är i A5-format, och att det därför krävs en del jobb för att skala ned materialet från den vanliga papperstidningen. Att skärmarna är svartvita är ett annat problem, inte minst för annonsörerna.

Försökspersonerna tyckte dessutom att läsplattan var för långsam och krånglig att använda.

– Vi väntar på att tekniken ska bli mogen, säger Svenåke Boström. Jag har tidigare sagt att jag trodde att läsplattan skulle bli årets julklapp 2008, men nu är jag ­tveksam.

Hans vision är en böjbar läsplatta som går att rulla ihop, och det här är faktiskt ingen omöjlighet.

– Branschen satsar miljarder på det här, och det finns prototyper på skärmar som går att rulla ihop, säger Svenåke Boström.

Guiden fortsätter här:
>> Så fixar du digital litteratur – helt gratis!