Här är programmet du behöver

1. För att kunna läsa e-böcker måste du installera ett speciellt program på datorn, till exempel Mobipocket. Det är gratis, och du installerar det genom att gå in på www.mobipocket.com och klicka på Download, Download. Välj Kör och följ instruktionerna.

2. Öppna Mobipocket och koppla din läsplatta till datorn med hjälp av den medföljande usb-sladden. När du gör det öppnas läsplattan automatiskt som en enhet på datorn och efter någon minut får du en fråga om du vill koppla ihop läsplattan med Mobipocket. Välj Next så kopplas läsplattan ihop med programmet på datorn.

3. Via Mobipocket-programmet kan du nu föra över dokument från datorn till din läsplatta. Förutom böcker fungerar det även att tanka över filer i Word, pdf, html och rena textfiler. För att göra det här klickar du på knappen Import och väljer filtyp. Leta rätt på filen och tryck på OK, så läggs den automatiskt till i ditt bibliotek.

4. För att använda kopieringsskyddade Mobipocket-filer måste du veta ditt programs PID-nummer. Du hittar det genom att klicka på ?-knappen och välja About.

5. Du kan även använda Mobipocket för att köpa böcker genom de nätbutiker som finns inbyggda i programmet. För att handla här öppnar du programmet och klickar på eBook Store. Du väljer butik genom att klicka på Change Store. Missa inte Mobipocket Free Books. Här finns ett stort utbud gratisböcker, bland annat ett tjugotal på svenska.

Tips: Din läsplatta beter sig som en extern hårddisk. Så snart du kopplar ihop den med datorn öppnas den som en mapp, och du kan kopiera över filer – precis som vanligt.

Så lånar eller köper du böckerna

1.
För att köpa eller låna en svensk e-bok går du in på Elibs sajt www.elib.se. Du kan bläddra igenom topplistorna eller söka via kategori, titel eller författare. När du har hittat rätt bok bläddrar du dig längst ned på sidan. Om du vill låna klickar du på Anslutna bibliotek. Vill du köpa den väljer du en butik under Köp boken hos – och hoppar till steg 3.

2. Nu får du en lista över de bibliotek som har boken. Håll tummarna för att ”din bibbla” är en av dem och klicka på länken. På nästa sida väljer du Låna boken. Fyll i Lånekortsnummer, som finns du på ditt bibliotekskort och PID, som du hittar i programmet Mobipocket (se nedan). Påbörja nedladdningen genom att välja Hämta.

3. Om du inte hittar ditt bibliotek, eller om du vill äga boken, klickar du alltså på en butik i steg 1. Lägg till boken i varukorgen och betala enligt instruktionerna på sajten.
För att hämta hem boken ska du välja formatet Mobipocket.

4. Den fil du laddat hem heter ISBNnummer.prc. Genom att dubbelklicka på den öppnas programmet Mobipocket. Med hjälp av det kan du både läsa på datorns skärm och föra över det till en handdator. Vi har dock inte lyckats kopiera över lånade böcker till någon av läsplattorna.

Tips: Om du bara ska läsa din e-bok på datorskärmen kan du använda programmet Adobe Digital Editions. Du laddar hem det på www.adobe.com/products/digitaleditions.

Så fixar du e-böcker – helt gratis

1. Det finns många sajter på internet där du kan hitta e-böcker gratis. Som regel handlar det om klassiker, alltså böcker som är så gamla att upphovsrätten har slutat gälla. På Projekt Runeberg (runeberg.org) hittar du nordiska klassiker medan Project Gutenberg (www.gutenberg.org) har litteratur från hela världen. Google har även en sajt med gratis e-böcker (books.google.com).

Som regel krävs inga specialprogram som Mobipocket för att läsa gratisböckerna. Du laddar hem dem som rena textfiler eller läser dem direkt i webbläsaren.

2 I vårt exempel använder vi Projekt Runeberg. Genom att klicka på Catalog får du en alfabetisk katalog och kan sortera efter titel, författare, utgivningsår eller språk. Det går förstås också att söka i rutan Search this site. Genom att klicka på en författares namn får du se alla tillgängliga verk.

3. Klicka på en boktitel för att se en kort beskrivning. Om du vill läsa på skärmen är det bara att bläddra dig fram med hjälp av Next. För att spara boken går du längst ned på sidan, där det står Download. Här väljer du Alla HTML-filer, Ladda ner, Spara och sparar filen på Skrivbordet.

4. Det du har laddat hem är en komprimerad mapp som innehåller en eller flera filer. Högerklicka på mappen, välj Extrahera alla och följ instruktionerna. Nu får du en mapp på Skrivbordet. Läs den direkt på skärmen eller kopiera den till en handdator/läsplatta.

Tips: De html-filer du laddar hem från exempelvis Projekt Runeberg innehåller ofta många filer – och irriterande skräptecken. Om du kopierar över texten till ett enda Word-dokument blir det lättare att läsa.


4 häftiga läsplattor – så bra fungerar de i praktiken

Tillbaka
Så fungerar de nya digitala läsplattorna