Låga priser och dåligt utbud

24H Movies känns lite som nätets motsvarighet till tiokronorshyllan i din lokala videobutik. Det är billigt men utbudet är inte särskilt upphetsande. Om du inte har några pengar för tillfället eller saknar rätt kontokort är det däremot ett bra alternativ. Du kan nämligen, förutom med kort, också betala via mobil eller vanlig telefon.

Vi prövade att betala med sms och det fungerade väldigt smidigt. Kvaliteten på filmen vi köpte var dock sådär med oskarpa undertexter.

Hemsidan är krånglig att använda, inte särskilt snygg och svår att överskåda. Av de tio titlarna vi använde i testet hade 24H Movies inte en enda.

Den stora anledningen till att hyra film via 24H Movies är priset, som ligger på 30 kronor inklusive serviceavgift.


Vinnare med hög kvalitet och tydliga instruktioner

Cdon
har ett stort utbud med filmer, men av filmerna på vår lista har de endast fyra för uthyrning. Anledningen till det något skrala filmutbudet kan mycket väl vara att företaget inte vill konkurrera med sig själv, resten av filmerna på listan går nämligen att köpa som dvd.

Standardpriset på en ny film är hela 45 kronor, men då får du å andra sidan utmärkt kvalitet på både bild och ljud. Filmen vi hyrde startade efter bara några sekunder och det var över huvud taget inga problem att justera ljudet eller navigera i tidslinjen. Instruktioner för hur du ordnar helskärmsläge finns på sidan och är enkla att följa.

Betalning kan göras via Visa och Mastercard eller med presentkort. Hemsidan är överskådlig och lätt att använda. Cdon erbjuder även sina kunder att se fotboll och golf live.


Bra teknik men få nyheter

Cinemaone
startades av studenter och drivs inom Handelshögskolan. Tjänsten distribuerar film med ett så kallat peer-to-peer-nätverk och använder sig av progressiv nedladdning, vilket innebär att du kan se filmen oavsett vilken uppkoppling du har. Det tar bara längre tid att ladda ned filmen. Företaget har ambitionen att det ska bli gratis att se film i framtiden med hjälp av reklam.

Cinemaone har ett litet, äldre utbud och inga filmer från vår lista finns att hyra. Den spartanskt designade hemsidan har inte ens en sektion för nyheter.

Du kan betala med sms men då tillkommer en avgift på sex kronor. Det kostar inget extra om du betalar med kort.
Företaget använder en egendesignad spelare som fungerar överraskande bra. Filmen hackar inte och kvaliteten är helt okej.


Filmen hackar och låser sig

Film2home
är den enda av de testade tjänsterna som erbjuder sina kunder att både hyra och ladda ned filmer. Att ladda ned en film kostar mellan 99 och 139 kronor medan standardpriset för en hyrfilm är 39 kronor. Utbudet är bra, sammanlagt sju av våra titlar går att antingen hyra eller köpa.

Du kan välja mellan två typer av design på hemsidan. Sidan är bra uppbyggd även om den har lite krånglig navigering emellanåt. Den är snygg och har exemplariska brödsmulor och guider. Idén att användaren ska söka film efter en känsla eller ett tema (exempelvis ”Feel Good”) känns dock lite märkligt och töntigt.

Att ladda ned en film går fort (1 417 MB på 17 minuter) men filmen är i wmv-format och kvaliteten därefter. Tjänstens stora problem är dock att filmen hackar och låser sig vid upprepade tillfällen och två gånger kraschar den helt.


Krångligt att dela filer

Headweb
skiljer sig från de andra tjänsterna i testet då de inte har någon uthyrning av film, utan är en sorts laglig fildelningstjänst. Du blir medlem i ett fildelningsnätverk och efter att du har köpt en film för nedladdning får du poäng om du hjälper till med överföring av filmen till andra kunder. Poängen kan sedan ge dig gratis film. Headweb använder Bittorrent-teknik och du måste installera ett särskilt program.

Priset för en film ligger vanligtvis mellan 79 och 99 kronor. Utbudet är litet och av de tio filmerna på vår lista fanns endast en, som dessutom kostade hela 119 kronor.

När vi första gången försökte bli medlem var det fel på formuläret och hjälpavsnittet gick inte att läsa.

Nedladdningen av filmen, som naturligtvis är av oklanderlig kvalitet, går förhållandevis snabbt, cirka 35 minuter för en full dvd.Varning – här finns både fräcka och dolda avgifter

Hometv har en av de mest frustrerande och störigaste hemsidor vi besökt.

Sidan är dåligt upplagd, det är krångligt att navigera och att bläddra genom filmerna. Sökfunktionen är faktiskt helt värdelöst utformad. De som byggt sidan har valt att använda sig av en rad mouse over-funktioner som är både förvirrande och inte fungerar.

Om du klickar på en filmtitel för att se information kommer den upp som ett popup-fönster, men när du stänger fönstret så kommer du inte tillbaka till den plats där du var tidigare utan kommer till startsidan.

Varken utbud eller filmkvalitet imponerar nämnvärt. Ingen av de tio test­titlarna vi listat fanns att hyra, men det finns några ovanliga och roliga titlar, som ett helt gäng gamla Godzilla-filmer.

Dyrt att betala med sms
Bildkvaliteten på filmen är okej, men ljudet är alldeles för lågt och undertexterna synkar inte. Du kan betala med kreditkort, din mobil eller med en faktura. Det är alltid positivt med valmöjligheter, men de dolda avgifterna som Hometv tar ut gör det hela upprörande. Betalar du med sms kostar det elva kronor extra, via faktura nio kronor.Favorit med smarta abonnemang

Inte helt oväntat har SF marknadens största utbud, vi hittar hela sex titlar av de tio på vår lista. Ett spännande alternativ till den vanliga dygnshyran av en film är ”Anytime-abonnemanget” där du som medlem får se tjugofem utvalda filmer hur ofta du vill för bara 99 kronor i månaden. Minst hälften av filmerna byts ut till månaden därpå.

Hemsidan är snygg och lättnavigerad.

Det enda stora minuset är att SF, liksom många konkurrenter, lurar sina kunder med dolda avgifter. Vid kortbetalning, som i praktiken är enda sättet att betala, lägger de på en serviceavgift på fem kronor.

Filmen vi hyr startar omgående och har utmärkt kvalitet på både ljud och bild.

Vid ett tillfälle låser sig dock filmen när vi ska lämna tjänsten, men på det hela taget är uppspelningen bra.Klicka här för detaljer om alla video on demand-tjänster

Läs mer
Alla PC för Allas tester.

Fakta

Glimz.net. Tjänsten fick högsta betyg av oss på PC för Alla när vi testade video on demandtjänster i nummer 7/03. Glimz erbjuder dokumentärer och kortfilm, allt från en minut till ett par timmar långa. En mycket sympatisk sajt med ett högst intressant utbud. Priserna är dessutom extremt låga, vissa filmer är gratis medan maxpriset för en film är blott fjorton kronor. www.glimz.net

TV4 Anytime.
Ett abonnemang kostar 49 kronor i månaden. Det är dyrt med tanke på att du kan se programmen gratis när de går på tv. Vi vill i alla fall inte betala för att se TV4:s program i repris.
anytime.tv4.se/webtv

Kanal 5 WebbTV. Kanal 5 visar sina program via Flash Player gratis, vilket kan vara okej om du står ut med dålig bildkvalitet och att uppspelningen hackar oavbrutet. Minst 500 kbit/s i uppkoppling krävs. Vilket praktiskt taget är ingenting. kanal5.se/web/guest/webbtv

SVT Play.
Bäst bland svensk webb-tv är inte oväntat statstelevisionen. Okej kvalitet, lätt att förstå sidans upplägg och spela upp de program man har missat.
Undertecknad ser ofta Sportnytt på nätet när han av någon anledning råkat missat denna livsnöd­vändighet. svt.se/play

Lovefilm. Här väljer du först ett abonnemang, därefter vilka filmer du vill se. Filmerna skickas hem till dig och när du tittat klart skickar du tillbaka filmerna för att få nya. Ser du mycket film kan det löna sig, men månadskostnaden motsvarar priset på ett bra kanalpaket från Viasat eller Canal Plus. Exempelvis kostar det 249 kronor om du vill ha tre filmer hemma samtidigt från Lovefilm. Canal Plus Total med tio film- och sportkanaler kostar en tia mindre i månaden.
Frågan är vad som är mest prisvärt av de två alternativen, vi röstar nog på det senare.
www.lovefilm.se

Cinemanow. Utbudet känns inte jättespännande, men priserna är låga. Många filmer finns att hyra för bara två dollar, cirka 12 kronor. Du kan även köpa eller prenumerera på film.
www.cinemanow.com

Movieflix. En medlemstjänst där du för tio pund i månaden, cirka 120 kronor, kan ladda ned över 4 000 filmer. Du kan också bli medlem gratis men då är utbudet av filmer väldigt begränsat. Movieflix har framförallt äldre, udda film.
www1.movieflix.com/index.php

Amazon Unbox. På Amazon Unbox kostar det runt fyra dollar, cirka 24 kronor, att hyra en ny film. Utbudet är gigantiskt med över 10 000 filmer och tv-shower tillgängliga för uthyrning eller köp. En lite speciell sökfunktion är att du kan söka efter producent, exempelvis alla filmer från 20th Century Fox. www.amazon.com/b/?&node=16261631

Vi testade att hyra eller köpa minst en film av de sju svenska tjänster som använder sig av video on demand-teknik. Vi bedömde tjänsten utifrån hur lättmanövrerad hemsidan var, vilken kvalitet det var på filmen samt priset för den valda tjänsten.

I de fall vi hyrde en film tittade vi på filen vid minst två tillfällen för att se om det skett några förändringar i kvaliteten.

Förutom att bedöma tjänstens utbud generellt valde vi även ut tio populära och aktuella titlar och såg om dessa fanns att hyra eller köpa. Filmerna var Råttatouille, Bourne Ultimatum, Harry Potter och Fenixordern, Sicko, Berätta inte för någon, This is England, Inland Empire, The Kingdom, 2 dagar i Paris och Stardust. Urvalet gjordes i slutet av februari.

Vi tog också hänsyn till hur lätt eller krångligt det var att komma igång med tjänsten och med vilken hastighet uppladdningen skedde.

I det här testet provade vi bara de tjänster som erbjöd långfilmer till uthyrning eller nedladdning, alltså de tjänster som liknar en traditionell videobutik.