När PC för Alla i vintras gjorde ett mastodonttest av marknadens alla antiviruspaket lös norska Norman med sin frånvaro. Anledningen var helt enkelt att de inte hunnit bli klara med sin programsvit. Nu är den här och för drygt 600 skattade lönekronor får du ett nätt paket med såväl antivirusskydd och spionjagare som brandvägg och ett ruskigt effektivt webbläsarfilter för oroliga föräldrar.

Superlätt installation
Installationen är föredömligt pedagogisk. När brandväggen (en sorts intrångsskydd som analyserar vilken trafik som får eller inte får flöda till och från datorn) ska konfigureras får du helt enkelt frågan huruvida du är en van användare eller inte. Ditt svar avgör sedan hur pass hårt väggen sållar och på egen hand tar beslut. Den här angreppsvinkeln är kalas och gör att även du som känner sig lite småskrämd inför allt vad virus, trojaner och brandväggar heter hålls i handen.

I vårt test besöker vi diverse otäcka smitthärdar på nätet för att se om något hittar sin väg in i vår dator. Resultatet är gott och vid en total genomsökning hittar vi heller inga spår av hot. Norman arbetar med en form av heuristisk analys. På avmystifierad svenska innebär det att programmet inte bara lutar sig mot en sorts listor över kända virus utan även är kapabelt att flagga för hittills okända virus. Det här görs genom analys av misstänkta beteenden och kodsnuttar enligt devisen ”det här verkar skumt, bäst att dra i nödbromsen”.

Intelligent skydd
När vi testar med de klassiska Eicar-filerna (en sorts laboratorieframtagna testfiler med virusegenskaper) upptäcker Norman samtliga. Ett svaghetstecken är dock att programmet inte lyckas nosa reda på virus som dolts i komprimerade zip-filer. I stället upptäcks och förstörs hotet när filerna packas upp. Vi hade hellre sett att viruset stoppats innan det nått datorn, trots att otyget omedelbart oskadliggörs när det väl försöker aktivera sig.

Även föräldrakontrollen, där osunda webbsidor spärras för barn (allt utom det du själv godkänner) respektive tonåringar (sidor på teman som porr, vapen och våld), fungerar effektivt.

Inställningsnirvana eller bekymmerslöst leverne
Även om du klickar dig till nybörjarstatus under installationen går det senare utmärkt att på egen hand konfigurera den medföljande brandväggen som ersätter Windows medföljande namne. Mängden alternativ är föredömligt rika och erbjuder gott om inställningsmöjligheter för dig som inte tvekar när det kommer till att godkänna portar, vilka Windows-komponenter som osynligt får koppla upp sig mot nätet och annat som skulle få undertecknads pappa att svimma av terminologiförvirring.

Norman kommer väldigt långt på sin pedagogik, men är även utan tvekan ett av marknadens mest effektiva skydd mot det som tyvärr blivit datoranvändares vardag. Vi saknar en del extrafinesser som återfinns i exempelvis McAfees och Trend Micros motsvarande paket. Samtidigt gör Norman ett utmärkt jobb när det väl kommer till kritan, står stadigt på sina fyra ben och är ett utmärkt val för novisen.

Plus: Lättanvänt, effektivt.
Minus: Dåligt med extrafinesser.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer
Alla PC för Allas tester.

Fakta

Tillverkare/läs mer: Norman, 011-23 03 30, www.norman.com
Skydd: Antivirus, antispion, föräldrakontroll och brandvägg.
Språk: Svenska.
Systemkrav: Windows 2000/XP/Vista.
Cirkapris: 600 kronor (för en dator). Klicka här för bästa pris just nu.