Vad är ett stadsnät?
Ett stadsnät är ett lokalt nätverk som till största del består av fiberkabel. Stadsnäten i Sverige har traditionellt sett byggts ut av kommunerna och deras energibolag och ägs till drygt 75 procent av offentliga bolag.

Kan jag koppla upp mig mot ett stadsnät?
Om du kan få stadsnät beror på hur väl utbyggt fibernätet är i din kommun. Bor du i lägenhet är det fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som väljer att ansluta husen till stadsnätet. Vår tabell visar om det finns ett stadsnät tillgängligt i din kommun.

Vad menas med ett öppet stadsnät?
Många av stadsnäten är öppna för flera olika konkurrerande tjänsteleverantörer som erbjuder internetuppkoppling, ip-telefoni, tv och andra tjänster till slutkund. Ett val som nätägarna gjort för att skapa konkurrens när det gäller utbud och priser.

Vad kostar det?
Priserna för att surfa på nätet skiljer sig som regel inte mycket från en vanlig adsl-uppkoppling. Men räkna med att det ofta tillkommer en anslutningsavgift när du tecknar avtal. Den varierar beroende på om du bor i lägenhet eller villa. Husägare som vill ha fibernät får inte sällan själva betala för dragning och inkoppling.

Hur snabbt går det?
Hastigheten varierar stort. Snabbast i vår lista är Vindelns kommun, som erbjuder sina invånare hela 1 000 megabit per sekund (1 gigabit, med andra ord). De flesta fibernät erbjuder i dag en hastighet på 100 Mbit/s, men många har fortfarande bara 10. I Kramfors, Övertorneå och Nässjö kan du bara få
8 Mbit/s.
Den allra långsammaste uppkopplingen i listan är på 0,06 Mbit/s vilket är gammal modemhastighet.

Varför är fiber bra?
Fördelen med fiber gentemot koppartråd, alltså den gamla telekabeln som adsl-uppkopplingarna använder, är att den är både billigare och att överföringsmöjligheten i princip är obegränsad.
Fiber är stabilt och klarar långa överföringsavstånd. Det beror på att fiber är ett optiskt system där sändaren för över information med ljuspulser av antingen laser eller lys-dioder. Mottagaren översätter signalerna till elektriska impulser som skickas till datorn. Fiberns hastighet är samma upp som ned.


Läs mer: