Senare idag släpps den senaste versionen av Linuxdistributionen Ubuntu – Ubuntu 8.04. PC för Allas Ubuntu-expert Dan Sandberg sitter på helspänn i väntar på släppet och bloggar under tiden på bloggen "Linux för Alla".

Det här är Dan Sandbergs tio största skäl till varför du ska installera ubuntu 8.04 idag.

1. Helt gratis
Alla människor på jorden vet väl idag vad det innebär att köra Ubuntu. Det är ett helt nytt sätt att se på ett operativsystem och på en dator. Vi har alla vant oss vid Windows, jämte Mac, men i och med Linux-distributionen Ubuntu har precis allt ställts på ända.

2. Behöver inte installeras
Ubuntu kan köras direkt från CD. Av naturliga fysiska orsaker tar det lite längre tid att starta jämfört med en start från hårddisk/minnespinne, men den som väntar på något gott...

3. Sjukt snyggt
Ett inbyggt grafiskt gränssnitt av sällan skådat slag om man är van vid Windows/Mac! Eller byt numerus, f'resten; utöver de två vanligaste gränssnitten KDE och Gnome, kan du köra med långt fler, gamla som nya, med olika specialinriktningar. Det går t o m, efter lite handpåläggning, att få Windows-tangenten på ett vanligt tangentbord att fungera...

4. Bra program

Ubuntu är en Linux-modell, en distribution som uttrycket lyder, som är begåvad med massor av bra program. Här finns mycket av det vi vant oss vid från andra sammanhang: Mozilla Firefox är ett lysande exempel, Gimp ett annat bländande verktyg.

5. Obegränsade möjligheter
Med Windows får du i hög utsträckning nöja dig med det som Microsoft själva kodar. Linux à la Ubuntu däremot, är byggt på öppen källkod, vilket betyder att det är anpassningsbart bortom fantasins gränser.

>>Läs listan i sin helhet på Dan Sandbergs blogg "Linux för Alla"