I slutet av februari fick Hans Johansson ett brådskande samtal. En privatperson i Malmö hade ansökt om att få registrera tio olika domäner med hans företagsnamn. Men Domänregistreringar Europa, ett företag som uppgav sig vara statligt och som sade sig ha hand om domän-registreringarna, gav via telefon Hans Johansson chansen att köpa domänerna först. Allt som behövdes var ett snabbt beslut och 1 900 kronor (för två år) per domänadress.

Men Hans Johansson fattade misstankar direkt. Hans vän Rune Landberg, som också är företagare, hade nämligen blivit uppringd av samma firma ett par dagar tidigare. Han hade fått höra samma historia om privatpersonen i Malmö som försökte sno hans företagsnamn som domänadress.

– Jag frågade vad det är för människa som har intresse av att lägga 19 000-20 000 kronor på att registrera adresserna till min enskilda firma. Då sade försäljaren att det kanske är någon före detta anställd som vill skada företaget, eller som tror att det är lukrativa adresser, säger Hans Johansson.

För att ytterligare pressa Hans Johansson att fatta ett snabbt och ogenomtänkt beslut talade försäljaren om att det var bråttom.

– När jag sade att jag kanske var intresserad av en domänadress, men att jag inte gör affärer över telefon, då svarade hon att hon inte kunde hålla på adresserna hur länge som helst.

Domänregistreringar Europa faxade ett avtal till Hans Johansson, men han skrev aldrig på och återkom inte.
PC för Alla har sökt Domän-registreringar Europa för en kommentar. Vi kom fram till växeln sex eller sju gånger men den hade problem att koppla oss till rätt person. De lovade ringa upp, men det har de inte gjort.

Be att få ringa upp
Enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, är den försäljningsmetod som Hans Johansson berättar om typisk för de blufföretag som tjänar stora pengar på att lura småföretagare, och Domänregistreringar Europa står faktiskt på Svensk Handels varningslista.

Men det går att skydda sig.
– Det absolut effektivaste sättet är att be att få ringa upp. 99 av 100 säger då att det inte går. Hela affärsidén handlar om att företagen ska vara anonyma och stressa dig att fatta snabba beslut, säger Dick Malmlund.

Den andra regeln är att inte skriva på något som kommer på fax. Om du insisterar på att få avtal per post i stället drar du ned på tempot.

– Om du har som huvudprincip att ringa upp försäljare och att få avtal skickade på posten, då blir du inte lurad, säger Dick Malmlund.

Krävdes på 21 300 kronor
Hans Johansson slapp undan bluffmakarnas fula metoder. Men för hans småföretagarkollega Rune Landberg gick det sämre. Han sade nej till erbjudandet under samtalet, men fick ändå en faktura ett par dagar senare. Prislappen: 21 300 kronor. Dessutom hade hans företagsnamn stavats fel på de registrerade domänerna.

Rune Landberg har polisanmält Domän-registreringar Europa, men förundersökningen lades ned på grund av bristande bevisning.

Bestrid fakturan
Vad gör du då om du får en felaktig faktura? Enligt Dick Malmlund ska du, om du är alldeles säker på att du inte har tackat ja till erbjudandet vid något tillfälle under samtalet, skriva ”Ej beställt” på fakturan och skicka tillbaka den utan att skriva under någonstans.

– Men de flesta jag pratar med är inte hundra procent säkra på att de inte har sagt ja, säger Dick Malmlund.

Om så är fallet ska du bestrida fakturan, men med lite annan ordalydelse samt göra en polisanmälan och en anmälan till Svensk Handel (se faktaruta ovan). Det är också viktigt att du faxar tillbaka fakturan du bestrider, i stället för att ringa företaget. Försäljarna spelar nämligen in samtalen och manipulerar banden.

– Ringer du ger du dem ytterligare en chans att spela in det du säger, de kan då få dig att säga några fler ’ja’ som de sedan kan klippa in i ett säljsamtal på sina band, säger Dick Malmlund.

Han får varje dag 20-30 samtal och lika många mejl från drabbade företagare. Och det är inte bara Domänregistreringar Europa och andra domänbluffar som härjar. Ett annat uppmärksammat blufföretag är Yreg, Yellow Register. De försöker lura företagare att beställa ”gratis” hemsidor som de sedan tar hutlöst betalt för.

Uppdrag Granskning gjorde i höstas ett reportage om blufföretaget och har fortsatt att granska deras verksamhet.

Fick ett bättre pris
Hans Johansson har nu registrerat sitt företags domän till ett betydligt lägre pris än vad Domän-registreringar Europa erbjöd.

– Så fort jag hade fått faxet från företaget ringde jag PC för Alla för att kolla vad som gällde. Priset hos de företag tidningen tipsade om var ett helt annat, säger Hans Johansson.


Fakta

Om du har skrivit på något eller accepterat ett avtal per telefon, men upplever att du har blivit lurad –
här är Svensk Handels råd till dig som företagare.

1. Stryk ett streck över papperet och skriv ”motsätter mig betalningsansvar beroende på vilseledande uppgifter”.

2. Skriv även ”Svensk Handel kontaktade”.

3. Fortsätt med att skriva ”Polisanmälan kommer att göras”.

4. Gör en polisanmälan till närmaste polismyndighet.

5. Faxa tillbaka underlaget till företaget.

6. Faxa en kopia på underlaget till Svensk Handels säkerhetsavdelning: 08-762 78 50.

Spara eventuell skriftväxling med företaget, exempelvis den faktura du motsatt dig, brev där du motsatt dig betalningsansvar och så vidare. Dessa handlingar kan behövas som bevis.

För inga diskussioner med företaget per telefon och betala aldrig för något du inte beställt.

Källa: Svenskhandel.se

Den organisation som har hand om domänregistreringar i Sverige heter Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE). På adressen www.iis.se kan du se om den domän du vill ha är öppen för registrering.

Vill du registrera en domän måste du gå genom ett ombud, vilket innebär ett webbhotell. De flesta svenska webbhotell hjälper även till med registrering av amerikanska domäner, de som slutar med com.

Registreringsavgiften ger dig rätt att disponera domänen under ett års tid. Därefter utgår en årsavgift som för se-adresser ligger på 150 kronor. Vissa webbhotell erbjuder rabatt på fortsatta årsavgifter för att locka kunder att stanna kvar.

Här är fem seriösa företag som hjälper dig med din domänregistrering. Du kan beställa en registrering av din önskade domänadress direkt från företagens hemsidor.

Binero.se
FS Data
Levonline
Loopia
Spray

Samtliga webbhotell i denna lista har erhållit betyg 7 av 10 eller högre i tidningen Internetworlds webbhotellstest 2008.