Tangentbord är äckliga. Det visar tester som konsumentgruppen Which? gjort vid sitt kontor i lonon. Av 33 testade tangentbord visade sig fyra utgöra eventuella hälsorisker med risk för matförgiftning. Ett av dessa hade 150 gånger fler bakterier än vad som anses rimligt och innehöll fem gånger fler bakterier än kontorets toalettsits. Det gick till och med så långt att tangentbordet togs bort, sattes i karantän och rengjordes på inrådan av en mikrobiolog som deltagit i testets utförande.

Studier från University of Arizona som genomfördes förra året antyder samma sak och visade att det genomsnittliga tangentbordet bjöd på 400 gånger fler bakterier än det sitsen på kontorets gemensamma toalett. De fann även att kvinnor som regel hade tre till fyra gånger mer bakterier på eller omkring sin arbetsplats jämfört med sina manliga kollegor.

Enligt mikrobiologen Peter Wilson som arbetar på University College London Hospital är ett tangentbord i mångt och mycket en återspegling av vad som finns i användarens näsa och mage.

– Om någon på kontoret är förkyld, eller magsjuk, finns stor risk att du ådrar dig åkomman från tangentbordet, sager Peter Wilson till BBC.

Enligt Which? är en möjlig anledning till de bakteriefyllda tangentborden bristande personlig hygien, det vill säga att folk exempelvis inte tvättar händerna efter toalettbesök. Ätande framför datorn med matrester och smulor som trillar ner mellan tangenterna misstänks också vara en stor bov i dramat.

Sarah Kidner på Which? råder användare att vårstäda sina tangentbord. Detta görs bäst genom att skaka ut eventuella dammråttor och matsmulor som gömt sig bakom tangenterna och därefter torka av tangentbordet med en mjuk, luddfri, lätt fuktad trasa samt desinfektera med sprit.