Nyligen dömdes en svensk fildelare till dagsböter och villkorlig dom. Men nu höjs röster som menar att dagens jakt på illegala fildelare inte är en hållbar, långsiktig lösning.

– Fildelningen och tekniken är av så stor omfattning att det inte är praktiskt möjligt att lösa på det sättet. Vi vill göra musiken tillgänglig och fildelningen laglig, säger Eva Modin, vice vd för Stim till Metro Teknik.

"Finns en vilja att betala"
Industrin måste hitta andra sätt att ta betalt för sin musik, tror hon och framhäver att det idag inte finns någon affärsmodell som riktigt motsvarar beteendet på nätet. Att betala för att fildela är helt enkelt inte möjligt idag.

– Vårt intryck är att det finns en betalningsvilja. Många föräldrar skulle tycka att det vore skönt att veta att deras barn inte stjäl musik på nätet, säger hon.

Fildelningsexperten Daniel Johansson från KTH och konsultbolaget Music Link instämmer i att skivindustrin inte har hängt med i tekniksvängarna. Han tror dock att branschens kraftiga motstånd mot fildelning kommer att dämpas med tiden.

Tjänar mer på kringtjänster

I korta drag är hans tankegång att skivbolagen kommer att tjäna desto mer på kringtjänster så som strömmad musik via datorn och musik till mobiltelefonen. I takt med att de tjänsterna tar fart och ger större inkomster kommer även dramatiken kring fildelningen att minska.

Men innan dess är det angeläget att inte spä på jakten på fildelare via lagstiftning och juridiska processer menar han. Det ökade trycket mot fildelare kan driva fram en potentiellt väldigt obehaglig utveckling mot mer anonyma nätverk som kan komma att användas till betydligt mer illasinnade syften än fildelning, så som barnpornografi och terrorism, skriver Metro Teknik.

Ska film- och musikbranschen fortsätta jaga pirater?
Det är inte längre tillåtet att rösta.