Forskarparet Lawrence Kutner och Cheryl Olson på amerikanska Harvard Medical School, har skrivit en bok med titeln "Grand Theft Childhood: The Surprising Truth About Violent Video Games and What Parents Can Do". Titeln anspelar på Grand Theft Auto, ett spel som anklagats för att vara onödigt våldsamt, och tar upp ämnet huruvida våldsamma datorspel skapar våldsamma barn.

Slutsatsen i boken är att det ännu inte finns några bevis för att datorspel gör barn mer våldsamma. Paret har intervjuat 1 200 grundskoleelever om vad de tycker om datorspel, vilket gör att undersökningen skiljer sig från många andra fall där forskare istället i labbmiljö försökt undersöka hur aggressivt beteende uppstår.

– För ovanlighetens skull har vi valt att faktiskt prata med barnen. Det kanske låter konstigt, men det har inte gjorts tidigare, säger Kutner till Reuters.

Resultaten visar som väntat att datorspel är en väldigt vanlig aktivitet bland barn idag och dessutom en förvånansvärt social sådan. Däremot fann forskarna ett sammanhang mellan våldsamma spel och mer aggressivt beteende. Exempelvis hade 51 procent av de pojkar som spelat spel som klassats som våldsamma av spelindustrin varit i ett slagsmål det senaste året, jämfört med 28 procent av de som inte spelade våldsamma spel.

Flickor gillar GTA
Bland flickor var skillnaden ännu större, med 40 procent som varit i minst ett slagsmål och spelade våldsamma spel, mot bara 14 procent bland de som inte gjorde det. Till exempel var just Grand Theft Auto det näst mest populära spelet bland flickor, efter The Sims.

Däremot påminner forskarparet om att det endast rör sig om en korrelation, vad sambandet beror på vet man inte. Siffrorna kan innebära att redan våldsamma barn tenderar att spela våldamma datorspel, inte att våldsamma spel skapar våldsamma barn.

Boken uppmanar föräldrar att hålla en avslappnad men förnuftig hållning till datorspel. Om man exempelvis har en 15-årig dotter som spelar våldsamma datorspel 15 timmar i veckan bör man bli orolig, då detta är ett mycket ovanligt beteende idag.

Läs mer
Alla artiklar om datorspel och tv-spel